Biblioteca del Congrés dels Estats Units: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m A l'apartat "Accés a les estances de la Biblioteca", s'ha canviat "permesa" per "permès".
Ampliació a l'apartat "Accés a les estances de la Biblioteca" i correció de la traducció de "Campus Packard per a la conservació audiovisual".
Línia 26: Línia 26:


=== Edifici Thomas Jefferson ===
=== Edifici Thomas Jefferson ===
Va ser el primer de tots en ser obert, l'any 1897. És conegut com a l'Edifici Principal ("Main Building"), però va prendre el seu nombre actual el 13 de juny del 1980.
Va ser el primer de tots en ser obert, l'any 1897. És conegut com a l'Edifici Principal ("Main Building"), però va prendre el seu nombre actual el 13 de juny del 1980<ref>{{Ref-web|url=https://www.loc.gov/loc/walls/jeff1.html|títol=The Thomas Jefferson Building: Part 1 (On These Walls: Inscriptions and Quotations in the Buildings of the Library of Congress, by John Y. Cole)|consulta=2018-05-07}}</ref>.


=== Edifici John Adams ===
=== Edifici John Adams ===
És l'edifici adjacent al Thomas Jefferson. Originalment, va ser l'annex d'aquest últim des del 3 de gener del 1980.
És l'edifici adjacent al Thomas Jefferson. Originalment, es va construir com l'annex de l'edifici Thomas Jefferson. Va començar a admetre públic des del 3 de gener del 1939<ref>{{Ref-web|url=https://www.loc.gov/loc/walls/adams.html|títol=The John Adams Building (On These Walls: Inscriptions and Quotations in the Buildings of the Library of Congress, by John Y. Cole)|consulta=2018-05-07}}</ref>.


=== Edifici James Madison ===
=== Edifici James Madison ===
Va ser construït entre el 1971 i el 1976.
Va ser construït entre el 1971 i el 1976.


Té dues funcions. Serveix com a memorial del president James Madison. I també alberga el Mary Pickford Theater, on es projecten sovint pel·lícules clàssiques i contemporànies i programes de televisió amb entrada gratuïta.
Té dues funcions. Serveix com a memorial del president James Madison<ref>{{Ref-web|url=https://www.loc.gov/loc/walls/madison.html|títol=The James Madison Building (On These Walls: Inscriptions and Quotations in the Buildings of the Library of Congress, by John Y. Cole)|consulta=2018-05-07}}</ref>. I també alberga el Mary Pickford Theater, on es projecten sovint pel·lícules clàssiques i contemporànies i programes de televisió amb entrada gratuïta<ref>{{Ref-web|url=http://www.loc.gov/rr/mopic/pickford/|títol=Mary Pickford Theater Film Schedule (Moving Image Research Center, Library of Congress)|consulta=2018-05-07}}</ref>.


=== Campus Packard per a la conservació audiovisual ===
=== Campus Packard per a la conservació audiovisual ===
És l'edifici més nou (fundat l'any 2007) de tots els que formen part de la Biblioteca del Congrés i es troba a Culpeper, Virgínia. La seva construcció va aprofitar d'altres edificis: un magatzem de la Reserva Federal i un refugi soterrani de l'època de la Guerra Freda. El seu nom és en honor de David Woodley Packard, l'institut del qual (Packard Humanities Institute) va supervisar el disseny i la construcció de les instal·lacions.
És l'edifici més nou (fundat l'any 2007) de tots els que formen part de la Biblioteca del Congrés i es troba a Culpeper, Virgínia<ref>{{Ref-web|url=https://www.loc.gov/avconservation/packard/|títol=The Packard Campus - A/V Conservation (Library of Congress)|consulta=2018-05-07|llengua=en-US}}</ref>. La seva construcció va aprofitar d'altres edificis: un magatzem de la Reserva Federal i un refugi soterrani de l'època de la Guerra Freda. El seu nom és en honor de David Woodley Packard, l'institut del qual (Packard Humanities Institute) va supervisar el disseny i la construcció de les instal·lacions.


La seva funció és emmagatzemar totes les col·leccions audiovisuals de la Biblioteca.
La seva funció és emmagatzemar totes les col·leccions audiovisuals de la Biblioteca.


La peça central de l'edifici és una reproducció d'una pel·lícula d'Art Deco que és projectada al públic gratuïtament dos cops per setmana.
La peça central de l'edifici és una reproducció d'un cinema d'estil Art Deco que projecta pel·lícules amb entrada lliure<ref>{{Ref-web|url=https://www.loc.gov/loc/events/#eventlist9|títol=Llistat pel·lícules que s'hi projecten|consulta=2018-05-07|llengua=en-US|editor=|data=}}</ref>.


== Accés a les estances de la Biblioteca ==
== Accés a les estances de la Biblioteca ==
Línia 47: Línia 47:


La majoria de documents de la col·lecció general (llibres i revistes) es troben a resguard als edificis Jefferson i Adams. D'altres col·leccions especialitzades, tant llibres com altres materials, es troben a resguard als tres edificis principals o emmagatzemats fora del recinte ("stored off-site"). L'accés a aquestes estances no és permès, excepte amb el personal autoritzat de la Biblioteca. Només les col·leccions de referència de les sales de lectura estan obertes per a consulta.
La majoria de documents de la col·lecció general (llibres i revistes) es troben a resguard als edificis Jefferson i Adams. D'altres col·leccions especialitzades, tant llibres com altres materials, es troben a resguard als tres edificis principals o emmagatzemats fora del recinte ("stored off-site"). L'accés a aquestes estances no és permès, excepte amb el personal autoritzat de la Biblioteca. Només les col·leccions de referència de les sales de lectura estan obertes per a consulta.

A partir del 1902, les biblioteques nord-americanes poden demanar en prèstec llibres i altres materials de la Biblioteca del Congrés, sempre i quan aquests documents no es puguin aconseguir a través d'altres medis i, a més, amb la condició que els usuaris d'aquelles altres biblioteques no puguin portar-se a casa els documents demanats en prèstec a la Biblioteca del Congrés<ref>{{Ref-web|url=https://www.loc.gov/rr/loan/loanweb1.html|títol=Subpage Title (Interlibrary Loan, Library of Congress)|consulta=2018-05-07}}</ref>.


== Bibliotecaris del Congrés ==
== Bibliotecaris del Congrés ==

Revisió del 16:36, 7 maig 2018

Infotaula d'organitzacióBiblioteca del Congrés dels Estats Units
Library of Congress
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusbiblioteca nacional
parliamentary archive (en) Tradueix
biblioteca de dipòsits de les Nacions Unides
legislative branch agency (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1800
Esdeveniment significatiu
24 agost 1814 burning of the Library of Congress (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Membre deNational Digital Stewardship Alliance
International GLAM Labs Community
Coalition for Networked Information
Geheugen van Nederland
IFLA
International Internet Preservation Consortium
World Wide Web Consortium
Associació Internacional de So i Arxius Audiovisuals
Confederació Internacional de Museus Arquitectònics
Digital Library Federation
Biodiversity Heritage Library
Association of Research Libraries
Biblioteca Digital Mundial
Société de l'histoire de France (1904–)
Flickr Commons (en) Tradueix (2008–) Modifica el valor a Wikidata
Mida de la col·lecció o exhibició171.636.507 peces (setembre 2020) Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu 
PresidènciaCarla Hayden (2016–) Modifica el valor a Wikidata
DirectoraCarla Hayden
Bibliotecari Modifica el valor a WikidataCarla Hayden Modifica el valor a Wikidata
Òrgan de premsaQuarterly Journal of Current Acquisitions (en) Tradueix (1943–1963)
Information Bulletin (en) Tradueix (1943–1971)
The Quarterly Journal of the Library of Congress (en) Tradueix (1964–1983)
Library of Congress Information Bulletin (en) Tradueix (1972–2011)
Civilization (en) Tradueix (1994–2000)
Library of Congress Magazine (en) Tradueix (2012–) Modifica el valor a Wikidata
Empleats3.242 (2020) Modifica el valor a Wikidata
Filial
Propietari de
Format per
Indicador econòmic
Pressupost598 M$ Modifica el valor a Wikidata
Altres
Identificador ISILUS-DLC Modifica el valor a Wikidata
Identificador libraries.org2263 Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webhttp://www.loc.gov
Facebook: libraryofcongress Twitter (X): librarycongress Instagram: librarycongress LinkedIn: library-of-congress Youtube: UCbObxjfi3W9YKnDS0PgadNA Pinterest: LibraryCongress Flickr: 8623220@N02 iTunes: 1280713133 Discogs: 302214 Goodreads author: 100506 GitHub: LibraryOfCongress Project Gutenberg: 41 Modifica el valor a Wikidata

La Biblioteca del Congrés dels Estats Units (Library of Congress en anglès), situada a Washington DC, és la biblioteca nacional del país i arxiu administratiu del Congrés. Va ser fundada pel president John Adams el 24 d'abril de l'any 1800, al mateix temps que es traslladava la seu del govern des de Filadèlfia a Washington, i es troba distribuïda en tres edificis: l'Edifici Thomas Jefferson, l'Edifici John Adams i l'Edifici James Madison. És una de les biblioteques més grans del món amb més de 138 milions de documents.[1]

Característiques

La Biblioteca del Congrés és coneguda arreu del món, com la biblioteca nacional dels Estats Units, malgrat que la seva funció oficial és la de servir al Congrés dels Estats Units com a biblioteca legislativa i centre de recerca.[1]

Edificis de la Biblioteca del Congrés

La Biblioteca del Congrés està constituïda dels tres edificis anteriors i, a més, del centre de conservació a l'àrea rural de Virgínia.

En quant als tres edificis (el Thomas Jefferson, el John Adams i el James Madison), tots tres esta connectats entre si mitjançant passadissos soterranis; d'aquesta manera els usuaris només han de passar per un únic control de seguretat.

Edifici Thomas Jefferson

Va ser el primer de tots en ser obert, l'any 1897. És conegut com a l'Edifici Principal ("Main Building"), però va prendre el seu nombre actual el 13 de juny del 1980[2].

Edifici John Adams

És l'edifici adjacent al Thomas Jefferson. Originalment, es va construir com l'annex de l'edifici Thomas Jefferson. Va començar a admetre públic des del 3 de gener del 1939[3].

Edifici James Madison

Va ser construït entre el 1971 i el 1976.

Té dues funcions. Serveix com a memorial del president James Madison[4]. I també alberga el Mary Pickford Theater, on es projecten sovint pel·lícules clàssiques i contemporànies i programes de televisió amb entrada gratuïta[5].

Campus Packard per a la conservació audiovisual

És l'edifici més nou (fundat l'any 2007) de tots els que formen part de la Biblioteca del Congrés i es troba a Culpeper, Virgínia[6]. La seva construcció va aprofitar d'altres edificis: un magatzem de la Reserva Federal i un refugi soterrani de l'època de la Guerra Freda. El seu nom és en honor de David Woodley Packard, l'institut del qual (Packard Humanities Institute) va supervisar el disseny i la construcció de les instal·lacions.

La seva funció és emmagatzemar totes les col·leccions audiovisuals de la Biblioteca.

La peça central de l'edifici és una reproducció d'un cinema d'estil Art Deco que projecta pel·lícules amb entrada lliure[7].

Accés a les estances de la Biblioteca

És oberta als investigadors acadèmics que s'hi identifiquin amb la targeta d'identificació ("Reader Identification Card"). Això sí, no es poden portar els llibres fora de la sala de lectura o dels edificis on s'hi troben.

La majoria de documents de la col·lecció general (llibres i revistes) es troben a resguard als edificis Jefferson i Adams. D'altres col·leccions especialitzades, tant llibres com altres materials, es troben a resguard als tres edificis principals o emmagatzemats fora del recinte ("stored off-site"). L'accés a aquestes estances no és permès, excepte amb el personal autoritzat de la Biblioteca. Només les col·leccions de referència de les sales de lectura estan obertes per a consulta.

A partir del 1902, les biblioteques nord-americanes poden demanar en prèstec llibres i altres materials de la Biblioteca del Congrés, sempre i quan aquests documents no es puguin aconseguir a través d'altres medis i, a més, amb la condició que els usuaris d'aquelles altres biblioteques no puguin portar-se a casa els documents demanats en prèstec a la Biblioteca del Congrés[8].

Bibliotecaris del Congrés

El càrrec de bibliotecari del Congrés fou creat el 1802. És un càrrec vitalici, atorgat pel President dels Estats Units, a instàncies i amb l'acord del Senat. La següent és una llista dels bibliotecaris del Congrés:[9] La darrera persona que ocupa aquest càrrec, des del 30 de setembre de 2015, és David S. Mao.[10]

Referències

  1. 1,0 1,1 Keefer, Alice «La Biblioteca del Congrés, Washington D.C.». Butlletí de l'Associació de Bibliotecaris de Catalunya, Núm. 8, 1985 [Consulta: 16 abril 2016].
  2. «The Thomas Jefferson Building: Part 1 (On These Walls: Inscriptions and Quotations in the Buildings of the Library of Congress, by John Y. Cole)». [Consulta: 7 maig 2018].
  3. «The John Adams Building (On These Walls: Inscriptions and Quotations in the Buildings of the Library of Congress, by John Y. Cole)». [Consulta: 7 maig 2018].
  4. «The James Madison Building (On These Walls: Inscriptions and Quotations in the Buildings of the Library of Congress, by John Y. Cole)». [Consulta: 7 maig 2018].
  5. «Mary Pickford Theater Film Schedule (Moving Image Research Center, Library of Congress)». [Consulta: 7 maig 2018].
  6. «The Packard Campus - A/V Conservation (Library of Congress)» (en anglès americà). [Consulta: 7 maig 2018].
  7. «Llistat pel·lícules que s'hi projecten» (en anglès americà). [Consulta: 7 maig 2018].
  8. «Subpage Title (Interlibrary Loan, Library of Congress)». [Consulta: 7 maig 2018].
  9. «Librarians Of Congress». Biblioteca del Congrés, 30-03-2006. [Consulta: 16 abril 2016]. (anglès)
  10. McGlone, Peggy «Librarian of Congress James H. Billington to retire Sept. 30». The Washington Post, 25-09-2015 [Consulta: 16 abril 2016]. (anglès)

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Biblioteca del Congrés dels Estats Units