Vés al contingut

Gai Juli Solí: diferència entre les revisions

cap resum d'edició
m (Gai Juli Solinus mogut a Gai Juli Solí: nom català)
Cap resum de modificació
'''Gai Juli Solinus''' ('''''Gaius Julius Solinus'''''), fou un gramàtic i compilador llatí, probablement de mitjans del [[segle IV]], tot i que Theodor Mommsen, que n'edità les seves obres, el situà en la primera meitat del [[segle III]].
 
Fou l'autor d'un tractat geogràfic dividit en 57 capítols amb breus ressenyes del '''mon antic conegut i una descripció de curiositats en un àmbit [[corografia|corogràfic]] amb noticies històriques, orígens, costums, ritus religiosos, condicions socials, història natural i altres circumstancies, i un detall de les produccions de cada regió animals, vegetals i minerals, anomenat ''De mirabilibus mundi''''' ('Les meravelles del món'), que circulà tant amb el títol de '''''Collectanea rerum memorabilium''''' ('Col·lecció de curiositats'), com de '''''Polyhistor'''''; essent aquest darrer títol el promogut per l'autor. L'obra consisteix, efectivament, en una descripció de curiositats en un àmbit [[corografia|corogràfic]]. Conté una breu descripció del món antic, amb referències a qüestions històriques, socials, religioses i d'història natural. La major part està extreta de la ''[[Naturalis Historia]]'' de [[Plini el Vell]] i de la geografia de [[Pomponi Mela]]. Segons ell mateix diu, la seva obra fou seleccionada de les millors fonts, però no diu quines.
 
El '''''Polyhistor''''' s'imprimí el [[1473]] a Venècia, per Nicolaum Ienson, sota el títol de '''''De situ et memorabilibus orbis capitula'''<ref>[http://www.sil.si.edu/digitalcollections/incunabula/CF/browse-results-author.cfm?author=Solinus%2C%20C.%20Julius%2C%203rd%20cent%3F Vegeu el catàleg de les Smithsonian Institution Libraries]</ref>, títol que apareix, en terres catalanes, a la biblioteca de l'humanista [[Pere Miquel Carbonell]]. .
 
 
117.932

modificacions