Diferència entre revisions de la pàgina «Constitució soviètica»

Salta a la navegació Salta a la cerca
cap resum d'edició
{{Inacabat}}
 
 
 
'''Constitució de la Unió Soviètica''' és el nom genèric que es dóna al conjunt de les diferents [[Constitució|constitucions]] que van regir políticament la [[Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques]] (URSS) entre la seva fundació l’any [[1922]] i la seva dissolució el desembre de [[1991]]. Hi va haver un total de quatre constitucions:
 
 
== ConcepcionsConceptes generals ==
D'acord amb la teoria [[marxista-leninista]], l'objectiu de les successives constitucions de la Unió Soviètica era, un cop superat el [[capitalisme]], establir les bases per al desenvolupament del socialisme, de tal manera que finalment es pogués arribar a la fase final del desenvolupament humà, el [[comunisme]].
 
A més, s'establien una sèrie de drets considerats inalienables, com l'educació pública, la seguretat social, el dret a un medi ambient saludable, i altres drets culturals i socials. En contraposició al principi de la [[propietat privada]], s'instaurava l'anomenada [[propietat personal]], que emparava els béns propis de cada ciutadà. Addicionalment, es garantien, entre altres, les llibertats d'expressió, premsa i mobilització, que s'asseguraven "''posant els edificis públics, carrers i places a disposició del poble treballador i les seves organitzacions, i difonent àmpliament la informació, amb l'oportunitat de servir-se de la la premsa, la televisió i la ràdio". Els opositors al sistema soviètic afirmen que aquestes llibertats només eren nominals i no es respectaven de fet.
Finalment, quedaven instaurats oficialment l'[[Escut de la Unió Soviètica|escut]], la [[Bandera de la Unió Soviètica|bandera]], l'[[Himne de la Unió Soviètica|himne]] i la [[Moscou|capital]] de l'Estat. Les disposicions finals establien el procediment per reformar la Constitució.
 
== Drets i deures constitucionals==
 
El reconeixement dels drets individuals i polítics, i també les obligacions dels ciutadans soviètics es troben al Capítol X, Arts. 118-133.
Cal ressaltar com a Drets reconeguts: Dret al treball, Dret a la pensió, Dret a l'educació, i el reconeixement de la paritat - igualtat entre homes i dones. Els articles 128, 130 i 127 parlen de Drets de caràcter processal (inviolabilitat del domicili, principi de subjecció a la Constitució i habeas corpus). A l'Art. 124, es recalca la laicitat de la Unió de Repúbliques. Finalment, s'instaura el servei militar obligatori i s'afirma el deure que tenen els ciutadans de defebsar la pàtria.
 
 
==Enllaços externs==
 
* [http://archivo.juventudes.org/node/133 Constituciones de la URSS] - Recull de constitucions de l'URSS a la biblioteca virtual de la [[UJCE]](en castellà).
 
 
434

modificacions

Menú de navegació