Putifar: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Wk (discussió | contribucions)
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Línia 11: Línia 11:


==Putifar a la història==
==Putifar a la història==
Segons l'[[historiador]] [[bielorússia|bielorus]] [[Immanuel Velikovsky]], Putifar podria ser un oficial del [[faraó]] [[Amenemhet III]] (que va regnar aproximadament del [[1860 aC]] al [[1814 aC]]) anomenat '''Ptahwer'''. Aquest era un militar d'alta graduació; tot i ser un [[eunuc]] estava casat pero tenia una dona que desitjava molts amants.
Segons l'[[historiador]] [[bielorússia|bielorus]] [[Immanuel Velikovsky]], Putifar podria ser un oficial del [[faraó]] [[Amenemhet III]] (que va regnar aproximadament del [[1860 aC]] al [[1814 aC]]) anomenat '''Ptahwer'''. Aquest era un militar d'alta graduació; tot i ser un [[eunuc]] estava casat però tenia una dona que desitjava molts amants.


Altres esudiosos afirmen que el nom egipci ''p-di-p-r'' tenia el significat de ''nadiu d'Egipte'' i no era un nom de persona.
Altres estudiosos afirmen que el nom egipci ''p-di-p-r'' tenia el significat de ''nadiu d'Egipte'' i no era un nom de persona.


[[Categoria:Gènesi]]
[[Categoria:Gènesi]]

Revisió del 20:39, 16 març 2008

Segons el llibre del Gènesi, Putifar (en antic egipci p-di-p-r i en hebreu פּוֹטִיפַר Pôtîpār) fou l'home que comprà el patriarca Josep quan aquest era un esclau.

Josep és culpat per Putifar, de Rembrandt van Rijn

Putifar era un home de la sacerdot que vivia a Heliòpolis (Egipte) i era el cap de la guàrdia personal del faraó. Tenia una esposa i una filla, que en algunes versions s'identifica amb Assenat, futura esposa del patriarca Josep.

Un dia va comprar un esclau canaaneu de 17 anys a un mercader ismaelita. L'esclau s'anomenava Josep i era molt eficient. Poc a poc, es va anar guanyant la confiança de Putifar fins que aquest el va nomenar administrador de la casa. Temps després, quan tornava d'un viatge, l'esposa de Putifar va sortir a rebre'l tot plorant i cridant i li va explicar que l'esclau Josep havia intentat violar-la.

Putifar féu agafar l'esclau i li va demanar la seva versió dels fets. L'esclau va relatar com l'esposa de Putifar va voler mantenir relacions sexuals amb ell i ell la va refusar. Tot i ser veritat la versió de Josep, Putifar es va creure la seva esposa i l'esclau fou enviat a la presó.

Anys més tard, Josep va sortir de la presó i el faraó el va nomenar regent del país. Algunes fonts del judaisme narren que el propi rei d'Egipte féu casar Josep amb la filla de Putifar, Assenat, com a disculpa per haver-lo enviat a la presó.

Putifar a la història

Segons l'historiador bielorus Immanuel Velikovsky, Putifar podria ser un oficial del faraó Amenemhet III (que va regnar aproximadament del 1860 aC al 1814 aC) anomenat Ptahwer. Aquest era un militar d'alta graduació; tot i ser un eunuc estava casat però tenia una dona que desitjava molts amants.

Altres estudiosos afirmen que el nom egipci p-di-p-r tenia el significat de nadiu d'Egipte i no era un nom de persona.