Lluís Josep de Borbó-Condé: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Línia 21: Línia 21:
== Durant la Revolució ==
== Durant la Revolució ==


Durant la [[Revolució francesa]], malgrat que fou considerat un liberal, s'oposà a duplicar el nombre dels diputats del Tercer Estat als Estats Generals. Poc després de la presa de la Bastilla, el príncep de Condé marxà de França i s'establí primer als [[Països Baixos]] i després a [[Torí]]. A [[Worms]], a la vora del [[Rin]], Lluís Josep va organitzar-hi un exèrcit al mateix temps que el [[Lluís XVIII|comte de Provença]] i el [[Carles X de França|comte d'Artois]], germans del [[Lluís XVI|rei]], instal·laven el seu quarter general a [[Coblença]].
Durant la [[Revolució francesa]], malgrat que fou considerat un liberal, s'oposà a duplicar el nombre dels diputats del Tercer Estat als Estats Generals. Poc després de la presa de la Bastilla, el príncep de Condé marxà de França, juntament amb el seu [[Lluís Enric de Borbó-Condé (IX príncep de Condé)|fill]] i el seu nét, i s'establí primer als [[Països Baixos]] i després a [[Torí]]. A [[Worms]], a la vora del [[Rin]], Lluís Josep va organitzar-hi un exèrcit al mateix temps que el [[Lluís XVIII|comte de Provença]] i el [[Carles X de França|comte d'Artois]], germans del [[Lluís XVI|rei]], instal·laven el seu quarter general a [[Coblença]].





Revisió del 13:33, 18 març 2008

Lluís Josep de Borbó-Condé, VIII príncep de Condé (París 1740 - Chantilly 1818), fou príncep de Condé (Lluís V) des de 1740 fins a la seva mort; els Prínceps de Condé tenien la consideració de prínceps de sangs de França.

Abans de la Revolució

Nascut el dia 9 d'agost de 1736 a París fou l'únic fill del príncep Lluís Enric I de Borbó-Condé i de la princesa Carolina de Hessen-Rheinfels-Rotenburg (1714-1741).

El dia 3 de maig de 1753 es casà a Versalles amb la princesa Carlota de Rohan-Soubise, filla del príncep de Soubise i duc de Rohan-Rohan, amic de Lluís XV. La parella tingué tres fills:

Després, no se sap ben bé si el 1798 o el 1808, Lluís Josep de Borbó-Condé es casà en segones noces amb la princesa Maria Caterina de Brignole, viuda del príncep Honrat III de Mònaco.

A la mort del seu pare, l'any 1740, el príncep Lluís Josep esdevingué gran mestre de França. Nomenat lloctinent general l'any 1758, participà en la Guerra dels Set Anys on obtingué victòries com a les Batalla de Grüningen i Batalla de Johannisberg. A més a més, esdevingué administrador general de la Borgonya.El 1780 fou nomenat coronel general d'infanteria per Lluís XVI.

L'any 1764 procedí a l'engrandiment del Palau Borbó de París alhora que abandonà l'Hotel Condé de la ciutat per construir-hi el Teatre de l'Odeon. També portà a terme diverses obres al Castell de Chantilly.

Durant la Revolució

Durant la Revolució francesa, malgrat que fou considerat un liberal, s'oposà a duplicar el nombre dels diputats del Tercer Estat als Estats Generals. Poc després de la presa de la Bastilla, el príncep de Condé marxà de França, juntament amb el seu fill i el seu nét, i s'establí primer als Països Baixos i després a Torí. A Worms, a la vora del Rin, Lluís Josep va organitzar-hi un exèrcit al mateix temps que el comte de Provença i el comte d'Artois, germans del rei, instal·laven el seu quarter general a Coblença.