Claudi Elià: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Suprimida Categoria:Palestrina; Afegida Categoria:Persones de Palestrina usant HotCat
m Aplicant la plantilla {{ISBN}} per evitar l'enllaç màgic d'ISBN
Línia 2: Línia 2:
'''Claudi Elià''' (''Claudius Ælianus'', {{polytonic|Κλαύδιος Αἰλιανός}}) fou un escriptor i compilador [[romans|romà]] nascut a [[Praeneste]] pel [[175]] i mort al voltant del [[235]].<ref>[http://www.hs-augsburg.de/~harsch/graeca/Chronologia/S_post03/Aelianus/ael_intr.html «Aelianus»] in: ''Bibliotheca Augusta'', Universitat d'[[Augsburg]]</ref> Escriví en grec.
'''Claudi Elià''' (''Claudius Ælianus'', {{polytonic|Κλαύδιος Αἰλιανός}}) fou un escriptor i compilador [[romans|romà]] nascut a [[Praeneste]] pel [[175]] i mort al voltant del [[235]].<ref>[http://www.hs-augsburg.de/~harsch/graeca/Chronologia/S_post03/Aelianus/ael_intr.html «Aelianus»] in: ''Bibliotheca Augusta'', Universitat d'[[Augsburg]]</ref> Escriví en grec.


Va estudiar retòrica amb el [[Sofística|sofista]] [[Pausànies (geògraf)|Pausànias]]<ref>Albrecht Dihle, '' Die griechische und lateinische Literatur der Kaiserzeit.'' {{de}}, Editorial C.H.Beck, 1989, pàgina 245, ISBN 9783406337949 (en català: ''La literatura grega i llatina al temps dels emperadors)''</ref> i fou admirador d'[[Herodes Àtic]]. Va morir solter sense descendència. La seva obra va conservar-se per transcripcions, de les quals les més antigues daten del [[segle X]].
Va estudiar retòrica amb el [[Sofística|sofista]] [[Pausànies (geògraf)|Pausànias]]<ref>Albrecht Dihle, '' Die griechische und lateinische Literatur der Kaiserzeit.'' {{de}}, Editorial C.H.Beck, 1989, pàgina 245, {{ISBN|9783406337949}} (en català: ''La literatura grega i llatina al temps dels emperadors)''</ref> i fou admirador d'[[Herodes Àtic]]. Va morir solter sense descendència. La seva obra va conservar-se per transcripcions, de les quals les més antigues daten del [[segle X]].


== Obres ==
== Obres ==

Revisió del 20:18, 16 ago 2018

Infotaula de personaClaudi Elià

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(la) Claudius Aelianus Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(grc) Κλαύδιος Αἰλιανός Modifica el valor a Wikidata
165 (Gregorià) ↔ 175 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Palestrina (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort235 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Roma Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescriptor, zoòleg, professor, historiador, orador, poeta Modifica el valor a Wikidata
PeríodeAlt Imperi Romà Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables

Claudi Elià (Claudius Ælianus, Κλαύδιος Αἰλιανός) fou un escriptor i compilador romà nascut a Praeneste pel 175 i mort al voltant del 235.[1] Escriví en grec.

Va estudiar retòrica amb el sofista Pausànias[2] i fou admirador d'Herodes Àtic. Va morir solter sense descendència. La seva obra va conservar-se per transcripcions, de les quals les més antigues daten del segle X.

Obres

Varia Historia, edició del 1668 de Tanaquil Faber

Les obres d'Elià, escrites en grec antic són compilacions d'altres obres de la literatura aticà clàssica. Tres escrits van conservar-se.

  • «Història vària» (Ποικίλη ἱστορία – Varia historia): 14 llibres amb miscel·lània anecdòtica sobre la natura i sobre homes i pobles notables. El manuscrit més vell data del segle X i es troba al Codex Ambrosianus.
  • «Sobre la natura dels animals» (Περὶ ζῴων ἰδιότητος – De natura animalium): 17 llibres, d'uns quals només queden fragments, una compilació d'històries i llegendes sobre animals. El manuscrit més vell data del segle X (Codex Parisinus).
  • «Cartes rústiques» (Ἐπιστολαὶ ἀγροικικαί – Epistulae rusticae), una col·lecció de 20 cartes d'una temàtica preponderantment eròtica, de les quals l'autenticitat és dubtosa, també al Codex Ambrosianus.

Altres obres només són conegudes pel seu títol o uns fragments escassos: Sobre l'Art endevinatòria, (Περὶ προνοίας), sobre l'activitat directiva dels déus (Περὶ θείων ἐναργειῶν) i una acusació contra un home efeminat que podria estar pensat contra l'emperador Elagàbal.

Edicions disponibles en línia

Referències

  1. «Aelianus» in: Bibliotheca Augusta, Universitat d'Augsburg
  2. Albrecht Dihle, Die griechische und lateinische Literatur der Kaiserzeit. (alemany), Editorial C.H.Beck, 1989, pàgina 245, ISBN 9783406337949 (en català: La literatura grega i llatina al temps dels emperadors)