Vés al contingut

Aridesa: diferència entre les revisions

32 bytes afegits ,  fa 3 anys
cap resum d'edició
m (Revertides les edicions de 88.5.173.211. Si penseu que és un error, deixeu un missatge a la meva discussió.)
Cap resum de modificació
[[Fitxer:Map world climate zones (simplified to 10)-blank.svg|thumb|400px|Mapa de climes del món:<br/><span style="margin:0px;font-size:90%"><span style="border:solid 1px silver;background-color:#FFFACD;color:#faf9bf">██</span>&nbsp;Climes hiperàrids i àrids</span>]]
L''''ariditat'''<ref>DCVB</ref> o '''aridesa''' és la característica que presenta, respecte a la humitat, una zona terrestre afectada per un [[clima]] amb precipitacions escasses o gairebé nul·les.
 
Malgrat les limitacions biològiques que imposa l'aridesaariditat les zones àrides semiàrides i subhumides han estat, en el passat, el bressol de grans civilitzacions i de les religions monoteistes. Actualment, segons ''l'Oficina de la Població'' de la UNESCO, un 15% de la població mundial habita en zones àrides.
 
La definició d'aridesa no té un límit clar, tot i utilitzar [[Coeficient d'aridesa|índexs d'aridesa]]. Sobretot és difícil de precisar el límit entre el [[desert]] i el [[semidesert]] i també el límit entre desert extrem i desert. Hi ha un component subjectiu en l'apreciació de l'aridesa, japuix que el que s'apreciaestima com a àrid a la [[península Ibèrica]] i a [[Sri Lanka]] pot ser vist com a humit a l'[[Aràbia Saudita]].<ref>[http://books.google.cat/books?id=td-4S0kn6XoC&pg=PA1&dq=arid&ei=kFAeSr_HCJjAzQTiidnQAw&hl=ca Population and environment in arid regions]</ref>
 
La intensitat de l'aridesa és funció no solament de la quantitat de [[pluja]], sinó també de la intensitat de l'[[evapotranspiració]] la qual depèn de factors com la temperatura, la insolació, el vent, etc.
 
Des delDdel punt de vista del clima, els sectors molt àrids com l'interior del [[Sàhara]], la franja litoral del [[Namib]], la franja litoral del [[Perú]] central i meridional i el [[desert d'Atacama]]) els afecta una situació [[Anticicló|anticiclònica]] constant o amb corrents marítims relativament freds que s'allunyen del [[punt de condensació]] en entrar en contacte amb terra ferma ([[Desert litoral|deserts litorals]]). Les precipitacions "ocultes" en forma de [[boira]] o de [[rosada]] són, en els deserts litorals, més importants que les de la pluja.
 
Respecte a la circulació de les aigües en les zones àrides, aquesta quedaés reduïda cap a un sector interior ([[endorreisme]]) i amb llacs temporals ([[sebkha]]), o fins i tot la total inexistència de circulació hídrica ([[arreisme]]).
 
El 1952 [[Peveril Meigs]] va classificar les zones àrides com un conjunt de 48.857.760&nbsp;km² (32,7% de la superfície dels continents) i les va graduar de menor a major aridesa:
2.790

modificacions