Estela de Luna: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
mCap resum de modificació
mCap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
[[Fitxer:Zaragoza - Museo - Estela de Valpalmas.jpg|thumb|Estela de Luna]]
[[Fitxer:Zaragoza - Museo - Estela de Valpalmas.jpg|thumb|Estela de Luna]]
La '''Estela de Luna''' es una [[estela funeraria]] de la [[Edad de Bronce]] de 1,30 m de altura, datada entre 1250 y 750 a.C., procedente de Tiña o Tiñica del Royo en [[Luna (Zaragoza)|Luna]] ([[Aragón]]). Es un caso único en el [[valle del Ebro]], ya que pertenece a un tipo de estelas propio del sudoeste de la [[Península Ibérica]], caracterizadas por tener grabados de armas y objetos personales en su cara anterior, encontrándose todas las demás en [[Extremadura]] y alrededores, basadas en modelos [[fenicios]].
L''''estela de Luna''' és una [[Estela (monument)|estela funerària]] de l'[[Edat del bronze]] de 1,30 m d'alçada, datada entre 1250 i 750 aC, procedent de Tiña o Tiñica del Royo en [[Luna (Aragó)|Luna]] ([[Aragó]], [[Espanya]]). És un cas únic a la [[vall de l'Ebre]], ja que pertany a un tipus d'esteles propi del sud-oest de la [[Península Ibèrica]], caracteritzades per tenir gravats d'armes i objectes personals en la seva cara anterior, trobant totes les altres a [[Extremadura]] i voltants, basades en models [[fenicis]].


La estela es [[antropomorfa]], es decir, en forma de hombre, aunque falta la cabeza, y en su cara anterior tiene grabada un escudo, con una escotadura en «V». Debajo está grabada una [[Lira (instrumento musical)|lira]], que presenta un gran número de cuerdas y decoración en [[zigzag]], semejante a la ''[[phormix]]'' [[Homero|homérica]] de nueve cuerdas y caja de resonancia semicircular.
L'estela és [[Antropomorfisme|antropomorfa]], és a dir, en forma d'home, encara que falta el cap. En la seva cara anterior gravat un [[Escut (arma)|escut]], amb una escotadura en «V». A sota està gravada una [[Lira (instrument musical)|lira]], que presenta un gran nombre de cordes i decoració en [[ziga-zaga]], semblant a la ''[[phorminx]]'' [[Homer|homèrica]] de nou cordes i [[caixa de ressonància]] semicircular.


La estela corresponde al enterramiento de un guerrero de élite.
L'estela correspon a l'enterrament d'un guerrer d'elit.


== Bibliografia ==
== Bibliografia ==

Revisió del 01:17, 11 set 2018

Estela de Luna

L'estela de Luna és una estela funerària de l'Edat del bronze de 1,30 m d'alçada, datada entre 1250 i 750 aC, procedent de Tiña o Tiñica del Royo en Luna (Aragó, Espanya). És un cas únic a la vall de l'Ebre, ja que pertany a un tipus d'esteles propi del sud-oest de la Península Ibèrica, caracteritzades per tenir gravats d'armes i objectes personals en la seva cara anterior, trobant totes les altres a Extremadura i voltants, basades en models fenicis.

L'estela és antropomorfa, és a dir, en forma d'home, encara que falta el cap. En la seva cara anterior té gravat un escut, amb una escotadura en «V». A sota està gravada una lira, que presenta un gran nombre de cordes i decoració en ziga-zaga, semblant a la phorminx homèrica de nou cordes i caixa de ressonància semicircular.

L'estela correspon a l'enterrament d'un guerrer d'elit.

Bibliografia