Riu Palància: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
Robot normalitza el nom dels paràmetres de la infotaula
m Afegida la plantilla {{Autoritat}} a l'article
Línia 58: Línia 58:


{{ORDENA:Riu Palancia}}
{{ORDENA:Riu Palancia}}
{{autoritat}}
[[Categoria:Rius del País Valencià|Palancia]]
[[Categoria:Rius del País Valencià|Palancia]]
[[Categoria:Geografia de l'Alt Palància]]
[[Categoria:Geografia de l'Alt Palància]]

Revisió del 17:05, 21 set 2018

Infotaula de geografia físicaPalància
[[File:El Palància a Viver.
El Palància a Viver.
Curs del riu Palància|300x300px|lang=ca|Imatge |class=noviewer]]
TipusRiu Modifica el valor a Wikidata
Inici
Cota inicial1.618 m
Entitat territorial administrativaprovíncia de València (País Valencià) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióSerra del Toro
Final
LocalitzacióMediterrània a Sagunt
Desembocaduramar Mediterrània Modifica el valor a Wikidata
Map
 39° 41′ 43″ N, 0° 19′ 52″ O / 39.6953°N,0.33113°O / 39.6953; -0.33113
Dades i xifres
Mida85  cm (Llargada
TravessaAlt Palància i Camp de Morvedre
Superfície910 km²
Superfície de conca hidrogràfica910 km² Modifica el valor a Wikidata
Mesures i indicadors
Cabal0,0025 m³/seg

El Palància (en castellà Palancia) és un riu del nord del País Valencià que naix a la serra del Toro (al vessant oriental de la serra de Javalambre), a 1.618 metres d'altitud. Forma l'eix de les comarques de l'Alt Palància i el Camp de Morvedre i desemboca a la Mediterrània, al terme municipal de Sagunt, després de recórrer 85 km. La superfície de la conca és de 910 km2 i el cabal mitjà és de 2,5 litres per segon a Viver. El riu és flanquejat durant tot el seu recorregut per la serra Calderona al sud i la serra d'Espadà al nord.

Recorregut

Curs alt

El Palància naix a l'estret del Collao de Cascajar (Serra del Toro), al terme municipal del Toro (Alt Palància). L'orografia d'aquest tram és molt agrest, amb fortes pendents, pel que el riu i els seus afluents de capçalera discorren molt encaixonats. Són nombroses de fonts i barrancs que li aporten un cabal continu.

L'alt valor ecològic de la capçalera del Palància i les seues aigües d'alta qualitat li han valgut el reconeixement de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que inclou aquest paratge en el seu inventari de "Riberes, marges i altres espais hídrics d'interés" des de 1988, considernat-lo un espai a protegir per les autoritats competents.

El curs alt del Palància té unes aigües de molta qualitat, com ho demostra els diversos cots de pesca i la planta embotelladora d'aigües minerals al paratge de los Cloticos (Bejís). A partir d'ací els vessaments urbans, d'almàsseres, granges porcines i diverses fàbriques dels voltants fan perdre aquesta puresa a l'aigua.

El tram entre Bejís i Xèrica és una zona de terrenys molt permeables, pel que el 1968 es van dur a terme les obres de canalització del riu per tal d'assegurar les aportacions a l'embassament del Regajo, aigües avall. Els marges del riu serveixen per al cultiu de petites hortes irrigades (fruites i cítrics) pel canal Teresa-Viver, aprofitant les terrasses constituïdes per materials del quaternari.

Curs mitjà

Crescuda del Palància al seu pas per Sagunt

La vall del Palància s'obri a partir de Xèrica, adoptant la definitiva orientació cap al sud-est, i ben prompte el riu es topa amb l'embassament del Regajo, primera obra de regulació important al riu. A continuació, les surgències connecten el riu amb els acuifers d'Estivella, Sogorb-Soneixa, Algar-Quart i el Salt del Cavall, i el riu és alimentat. Als peus de la presa del Regajo es cultiva una ampla horta de 1.900 Ha de regadiu.

Prop de Sogorb es localitza el paratge del Prat de les Llacunes, una ampla zona càrstica amb poljes i dolines d'aproximadament 2 quilòmetres de llarg i 1,5 km d'ample amb disposició paral·lela al riu.

A l'altura de Sot de Ferrer es troba la presa d'aigües de la Séquia Major de Sagunt que alimenta nombroses séquies de reg situades a les dues ribes del riu. Aquesta discorre paral·lela al Palància fins a Petrés on es dirigí directament cap a Sagunt per a regar l'ampla horta de la plana litoral, d'uns 5.100 Ha. Aquesta derivació i les característiques semi-endorraiques de la conca fan que el Palància quede pràcticament sense aigua, el que origina una sobreexplotació dels acuifers en la conca baixa del riu. Prop de Sot de Ferrer, entre les comarques de l'Alt Palància i el Camp de Morvedre, s'està construint l'embassament d'Algar per a redreçar la sobreexplotació d'aigües.

Curs baix

Una vegada superada la presa d'Algar, el Palància entra en la conca baixa, l'anomenada Plana de Sagunt on travessa diverses poblacions fins a desembocar al Mediterrani en un delta que ha arribat a dibuixar un petit sortint prop del Port de Sagunt.

Pel fet de passar per Sagunt, prop de la desembocadura, també era conegut com el riu de Morvedre, nom antic de la ciutat.

Principals afluents

Vegeu també

Referències

Enllaços

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Riu Palància


{{#coordinates:}}: no hi pot haver més d'una etiqueta primària per pàgina