Diferència entre revisions de la pàgina «Trotskisme»

Salta a la navegació Salta a la cerca
5.502 bytes afegits ,  fa 12 anys
cap resum d'edició
{{Plantilla:Portal Unió Soviètica}}
El '''trotskisme''' és la versió del [[marxisme]] desenvolupada per [[Lev Trotski]], qui, considerant-se un marxista ortodox i un [[bolxevisme|bolxevic]] defensava la creació d'una avantguarda del partit. Les idees polítiques de Trotski difereixen de les d'[[Stalin]], sobretot en el punt de la necessitat d'una revolució proletària internacional, rebutjant així la teoria del [[socialisme en un sol país]], així com en la defensa d'una vertadera [[dictadura del proletariat]] basada en principis democràtics. De fet, els trotskisme es presenta com un retorn al marxisme genuí tal com es practicava en la [[Revolució Russa]] i en els primers temps de la [[III Internacional|Komintern]], oposant-se, doncs, a l'adulteració del marxisme perpetrada, segons els trotskistes, per [[Stalin]] i els seus seguidors.
El '''trotskisme''' és la versió del [[comunisme]] [[marxisme-leninisme|marxista-leninista]] desenvolupada per [[Lev Trotski]] i que, en termes generals, representa un contraposició a la versió del [[marxisme-leninisme]] d'[[Stalin]] i a les seves teories sobre el "[[socialisme en un sol país]]".
 
Nombrosos grups, persones i col·lectius s'han definit com a trotskistes tot i mantenir interpretacions diferents dels escrits de Trotski.
 
== Idees principals ==
 
Les idees principals del trotskisme són:
 
*Suport a l'estratègia de la [[revolució permanent]], en oposició a la [[teoria de les dues fases]] dels seus adversaris, idees expressades per Trotski a ''La revolució permanent'' ([[1928]]) i ''Resultats i projectes'' ([[1906]])''
*Crítica a la direcció de la [[Unió Soviètica]] constituïda després de la mort de [[Lenin]] ([[1924]]), que, a partir de [[1933]], va dur a propugnar l'esclat d'una revolució a l'URSS en contra allò que els trotskistes defineixen com un estat obrer degenerat. Trotski va exposar aquests pensaments a ''La revolució traïda''
*Suport a la revolució social als països capitalistes avançats mitjançant l'acció de masses de la classe obrera
*Suport a l'[[internacionalisme proletari]]
 
== La Teoria de la Revolució Permament ==
==== Orígens ====
 
Segons Trotski, el terme trotskisme fou encunyat per [[Pavel Milyukov]], (a vegades transliterat com a 'Paul Miliukoff'), l'ideòleg del Partit Constitucional Democràtic ([[Kadet]]) de Rússia. El 1905, Milyukov s'oposà durament a allò que ell anomenava trotskisme.
 
Durant la [[Revolució Russa de 19051|Revolució de 1905]], Trotski, elegit president del [[Soviet de Sant Petersburg]], defensaven la idea de dur a terme immediatament la revolució proletària mentre que els altres socialistes es mostraven partidaris de dur a terme primer una revolució burgesa capitalista que enderroqués un sistema feudal com ho era el tsarisme. Fou aleshores, que Trotski va desenvolupar la teoria de la [[Revolució Permanent]] com més tard fou coneguda.
==== Característiques ====
 
Fins [[1905]], assenyalava Trotski, els [[marxisme|marxistes]] només havien teoritzat com es podia dur a terme una revolució en un país capitalista d'Europa per instaurar-hi el [[socialisme]], la qual cosa, evidentment, deixava fora el cas de [[Rússia]], considerada aleshores -i fins a la [[Revolució Russa|revolució de 1917]]- com un país que encara no havia arribat al [[capitalisme]] ja que encara es trobava en un estadi feudal amb una petita i feble burgesia. Amb la teoria de la Revolució Permanent, Trotski pretenia explicar com es podia arribar a establir el socialisme en un país endarrerit com Rússia, on no es complia el requisit d'haver-s'hi desenvolupat plenament la societat capitalista. Segons Trotski, a Rússia era només el [[proletariat]] qui podia enderrocar-hi el feudalisme comptant amb el suport de la pagesia, però la classe obrera no s'havia d'aturar pas ací sinó que havia d'aprofitar l'ocasió per dur a terme la seva revolució contra la feble classe capitalista, instaurant, doncs, un estat obrer, i fent una crida a la classe obrera dels països capitalistes avançats d'acudir en la seva ajuda, de tal manera que el socialisme pogués desenvolupar-se a Rússia i a tot arreu.
 
==== La revolució burgesa capitalista democràtica ====
Les revolucions esdevingudes a [[Gran Bretanya]] durant el [[segle XVII]] i a [[França]] el [[1789]] van abolir-hi el [[feudalisme]] i van crear les condicions necessàries per al desenvolupament del capitalisme. Ara bé, segons Trotski, aquesta mena de revolucions mai no s'esdevindran a Rússia. En la [[Revolució Francesa]], [[Primera República Francesa|França]] va viure alló que els [[marxisme|marxistes]] denominen revolució burgesa democràtica, en la qual la burgesia enderrocà el feudalisme. Després, la burgesia va instaurar un règim d'institucions parlamentàries "democràtiques", però mentre que els drets democràtics eren garantits a la burgesia, no es concediren pas ni el [[sufragi universal]] ni el dret als treballadors a crear els seus sindicats ni a fer [[vaga]] sinó després de tot un procés de lluita per part de la classe obrera. Segons Trotski, a Rússia no hi havia pas una burgesia revolucionària il·lustrada que hi pugués exercir aquest paper. De fet, fins i tot en temps de les revolucions de [[1848]], la burgesia no va poder ni voler fer aquesta funció.
 
 
El trotskisme busca, en aquest desenvolupament, encaminar el procés revolucionari [[soviètic]]. Un dels pilars fonamentals seria la teoria de "[[La revolució permanent]]" descrita en el seu llibre del mateix nom. Un altre dels documents fonamentals seria el Programa de Transició, escrit també per Trotski. La teoria del desenvolupament desigual i combinat fou una de les seves anàlisis per entendre l'evolució [[capitalisme|capitalista]] en els països [[colonialisme|colonials]] i semicolonials.
 
A l'Estat espanyol han existit nombroses organitzacions trotskistes, entre les quals cal destacar la Lliga Comunista Revolucionaria (LCR), de la que en deriva [http://es.wikipedia.org/wiki/Espacio_Alternativo Espacio Alternativo]. També cal destacar el Partit Obrer Revolucionari (POR), actualment integrat a Esquerra Unida i Alternativa (EUIA).
 
 
'''Trotskyism''' is the theory of [[Marxism]] as advocated by [[Leon Trotsky]]. Trotsky considered himself an [[Orthodox Marxism|orthodox Marxist]] and [[Bolshevik]]-[[Leninism|Leninist]], arguing for the establishment of a [[vanguard party]]. His politics differed sharply from those of [[Stalinism]], most importantly in declaring the need for an international [[proletarian revolution]] (rather than [[socialism in one country]]) and unwavering support for a true [[dictatorship of the proletariat]] based on democratic principles. Numerous groups around the world continue to describe themselves as Trotskyist, although they have diverse interpretations of Trotsky's writings.{{Fact|date=February 2008}} However, since the 1920's, Trotskyists have failed to lead any successful revolution in any country.
 
[[categoria:Trotskisme| ]]
Usuari anònim

Menú de navegació