Diferència entre revisions de la pàgina «Cas oblic»

Salta a la navegació Salta a la cerca
2 bytes afegits ,  fa 3 anys
m
m
m (Robot indexant l'article a les categories Casos amb l'índex 'Oblic')
m (m)
En [[lingüística]], el '''cas oblic''' o objectiu és un cas gramatical que s'empra normalment en un substantiu o pronom que no és el subjecte de l'oració. Un cas oblic pot aparèixer en qualsevol declinació, tret del [[cas nominatiu]], que és el subjecte d'una oració, o en el [[cas vocatiu]]. També contrasta amb el [[cas ergatiu]], que s'empra en llengües ergatives per a substantius que són actors directament implicats; en llengües ergatives, s'empra el mateix cas per a l'objecte directe que per al subjecte pacient.
 
== Llengües indoeuropees ==
 
A les [[llengües indoeuropees]] apareix sovint com a resultat de la simplificació del més complex sistema de casos nominals que originalment compartien aquestes llengües.
 
=== Cas oblic en anglès ===
 
El cas oblic apareix en els pronoms de la [[anglès|llengua anglesa]]. Cal observar com el pronom personal de primera persona cobreix una varietat de funcions gramaticals:
 
Els pronoms oblics tendeixen a convertir-se en partícules enclítiques; de fet, l'enclític que hi ha a l'oració anglesa ''Give 'em hell, Harry!'' procedeix de l'expressió en anglès mitjà ''hem'', fins i tot podent semblar una versió reduïda de ''them''. Per una altra banda, les [[llengües romàniques]] tendeixen a tenir fins i tot més varietat d'enclítics, com en català, que poden haver-hi fins i tot tres: ''renta-te-les-hi'', ''unta-me-la-hi'', ''treu-te-la'n''
 
=== Cas oblic en indoirani modern ===
 
Algunes llengües irànies i índiques modernes han desenvolupat paral·lelament una distinció tripartita entre el cas directe, vocatiu i oblic, tant al nom com al pronom. En [[hindi]]-[[urdú]] el cas directe és emprat per a les mateixes funcions que el nominatiu (i en pronoms de primera i segona persona també com a objecte), el cas oblic s'empra amb [[postposició|postposicions]]. En [[paixtu]] el cas directe serveix tant per al nominatiu com per a l'acusatiu i la resta de relacions generalment es marquen amb el cas oblic més preposició o postposició.
 
 
{{ORDENA:Cas Oblic}} <!--ORDENA generat per bot-->
47.252

modificacions

Menú de navegació