Llac de Tiberíades: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
mCap resum de modificació
Línia 21: Línia 21:


[[Fitxer:Kinneret Genezareth Israel datafox.JPG|thumb|300px|El llac de Tiberíades des del bosc negre]]
[[Fitxer:Kinneret Genezareth Israel datafox.JPG|thumb|300px|El llac de Tiberíades des del bosc negre]]
El '''llac de Tiberíades''' (hebreu ''Kinneret'', àrab ''Bahr al-Tabariyya''), també anomenat '''llac de Galilea''', '''mar de Galilea''' (als [[evangeli]]s), '''llac de Genesaret''' o '''llac de Kinneret''' (de l'[[hebreu]] ''kinnor'', que significa «en forma de lira» ), és un [[llac]] d'aigua dolça situat al nord-est d'[[Israel]] a més de 200 m sota el nivell del mar i amb una superfície de 144 km². És travessat pel [[riu Jordà]]. Està uns 250 metres per sota del nivell del mar. Té a la seva riba diversos pobles alguns dels quals amb força relació amb el cristianisme ([[Tiberíades]], [[Cafarnaüm]], [[Betsaida]], [[Magdala]] i altres) i fou escenari de nombrosos episodis de la vida evangèlica de [[Jesús de Natzaret|Jesús]]. Ric en peixos, és conegut per les seves tempestes violentes.
El '''llac de Tiberíades''' (en [[hebreu]] ''Kinneret'', en [[àrab]] ''Bahr al-Tabariyya''), també anomenat '''llac de Galilea''', '''mar de Galilea''' (als [[Evangeli]]s), '''llac de Genesaret''' o '''llac de Kinneret''' (de l'[[hebreu]] ''kinnor'', que significa «en forma de lira» ), és un [[llac]] d'aigua dolça situat al nord-est d'[[Israel]] a més de 200 m sota el nivell del mar i amb una superfície de 144 km². És travessat pel [[riu Jordà]]. Està uns 250 metres per sota del nivell del mar. Té a la seva riba diversos pobles alguns dels quals amb força relació amb el cristianisme ([[Tiberíades]], [[Cafarnaüm]], [[Betsaida]], [[Magdala]] i altres) i fou escenari de nombrosos episodis de la vida evangèlica de [[Jesús de Natzaret|Jesús]]. Ric en peixos, és conegut per les seves tempestes violentes.


Constitueix actualment un recurs hídric important per al país. Treballs de canalització han permès el proveïment de les ciutats amb aigua dolça i la irrigació amb finalitats agrícoles, essencialment al desert del [[Nègueb]].
Constitueix actualment un recurs hídric important per al país. Treballs de canalització han permès el proveïment de les ciutats amb aigua dolça i la irrigació amb finalitats agrícoles, essencialment al desert del [[Nègueb]].

Revisió del 13:21, 13 nov 2018

Infotaula de geografia físicaLlac de Tiberíades
(he) הכנרת
(ar) بحيرة طبريا Modifica el valor a Wikidata
Imatge
Tipusllac monomíctic
Part deJordan Rift Valley (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localització
País de la concaLíban, Palestina i Israel Modifica el valor a Wikidata
PaísIsrael, Síria, Líban
DesembocaduraEl tram baix del Jordà, l'evaporació
Modifica el valor a Wikidata Map
 32° 49′ 08″ N, 35° 35′ 24″ E / 32.818906°N,35.590033°E / 32.818906; 35.590033
Afluent
El tram alt del Jordà i escolament local[1]
Efluentriu Jordà Modifica el valor a Wikidata
Conca hidrogràfica2730 km2
[2]
Dades i xifres
Altitud-212,07 m
Longitud de la costa53 m
Profunditat43 m
Mida13 km (Amplada) × 21 km  (Llargada) cm
Perímetre53 km Modifica el valor a Wikidata
Superfície166 km2
Superfície de conca hidrogràfica273 km² Modifica el valor a Wikidata
Mesures i indicadors
Cabal15,8 m³/s Modifica el valor a Wikidata
Volum45 m³
El llac de Tiberíades des del bosc negre

El llac de Tiberíades (en hebreu Kinneret, en àrab Bahr al-Tabariyya), també anomenat llac de Galilea, mar de Galilea (als Evangelis), llac de Genesaret o llac de Kinneret (de l'hebreu kinnor, que significa «en forma de lira» ), és un llac d'aigua dolça situat al nord-est d'Israel a més de 200 m sota el nivell del mar i amb una superfície de 144 km². És travessat pel riu Jordà. Està uns 250 metres per sota del nivell del mar. Té a la seva riba diversos pobles alguns dels quals amb força relació amb el cristianisme (Tiberíades, Cafarnaüm, Betsaida, Magdala i altres) i fou escenari de nombrosos episodis de la vida evangèlica de Jesús. Ric en peixos, és conegut per les seves tempestes violentes.

Constitueix actualment un recurs hídric important per al país. Treballs de canalització han permès el proveïment de les ciutats amb aigua dolça i la irrigació amb finalitats agrícoles, essencialment al desert del Nègueb.

Altres característiques :

  • Longitud: 21 km
  • Amplària: 12 km
  • Profunditat: entre 42 i 48 m
  • Anualment: 700 milions m3 d'aigua rebuda i 500 milions de m3 d'aigua emesa

Sobre la riba oest del llac fou construïda la ciutat de Tiberíades, a 210 m sota el nivell del mar. Capital de la Galilea, va ser fundada i construïda per Herodes Antipas en honor de l'emperador romà Tiberi. Avui és una ciutat costanera de 31.000 habitants, reputada per les seves fonts termals amb efectes terapèutics, on plou menys de 50 dies anualment i on fa 20º de mitjana a l'hivern.

Antigament va tenir el nom de Tiberias Mare i tenia a l'oest les tribus d'Isacar i Zabuló, i a l'est la de Manasseh. Plini el vell esmenta a la seva riba una ciutat anomenada Tariquea i diu que el llac era de vegades anomenat com aquesta ciutat.

Situat a la frontera entre Israel i Síria, des de l'ocupació israeliana dels Alts del Golan, la riba oriental està completament controlada per aquest estat, amb la qual cosa Síria ha perdut el seu accés al llac.

Referències

  1. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; no s'ha proporcionat text per les refs nomenades hydropolitics
  2. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; no s'ha proporcionat text per les refs nomenades asdf