Pseudònim: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot esborra: es:Alias (seudónimo)
m Robot modifica: no:Pseudonym
Línia 31: Línia 31:
[[nl:Pseudoniem]]
[[nl:Pseudoniem]]
[[nn:Pseudonym]]
[[nn:Pseudonym]]
[[no:Psevdonym]]
[[no:Pseudonym]]
[[pl:Pseudonim]]
[[pl:Pseudonim]]
[[pt:Pseudónimo]]
[[pt:Pseudónimo]]

Revisió del 05:49, 30 març 2008

El pseudònim o nom artístic és un nom fals utilitzat per un artista per signar les obres sense ser reconegut. L'ús pot venir provocat per la temàtica de l'obra (per exemple quan es tracta d'una novel·la eròtica o política), per exigències d'un concurs o motius personals.

Altres vegades –sobretot en cantants de música lleugera i actors- la finalitat del pseudònim és tenir un nom que consideren més bonic o més exòtic i que, pretesament, pot faciltar-los l'èxit. Un cas particular és el de les dones artistes, que sovint en el passat s'havien d'amagar sota un nom masculí per poder difondre la seva obra.

Vegem-ne alguns exemples de persones reals: Víctor Català (Caterina Albert i Paradís), Serafí Pitarra (Frederic Soler i Hubert), Chaval de la Peca (Marc Parrot), Sergio Dalma (Josep Maria Capdevila), Mónica Naranjo (Cristina Figueres).

Quan es tracta d'Internet, s'anomena àlies o nick i té com a finalitat crear un personatge virtual que actui en lloc de la persona real (com els malnoms d'usuari de la viquipèdia).