Diferència entre revisions de la pàgina «Embòlia»

Salta a la navegació Salta a la cerca
65 bytes afegits ,  fa 1 any
m (Afegida la plantilla {{Autoritat}} a l'article)
Etiqueta: editor de codi 2017
 
##Per '''nitrogen:''' això passa quan hi ha una descompressió ràpida, per exemple en els submarinistes que ascendeixen ràpidament sense tenir en compte que passen d'un lloc amb molta [[pressió]] a un altre amb menys pressió. Cada 10 metres de profunditat, la pressió augmenta 1 atmosfera. Pot produir la mort quan afecta el [[SNC]].
#'''Greix:''' l'èmbol està format per glòbuls de [[teixit adipós]]. El seu origen és el de la [[medul·la òssia]] (ja que està formada per teixit adipós i [[cèl·lula|cèl·lules]] hematopoètiques). Pot passar en els traumatismes ossis o de [[cirurgia]] ortopèdica. Solen produir embòlia pulmonar.
#'''Líquid amniòtic:''' es produeix en [[part]]s difícils, en els que el [[líquid amniòtic]] que es troba al [[sac amniòtic]], pot penetrar en la circulació sanguínia materna, comportant-se com un èmbol. Aquest tipus d'embòlia també pot originar una [[Coagulació intravascular disseminada|CID]].
#'''Tumoral:''' Deguda a la infiltració d'estructures vasculars per neoplàsies malignes. Les neoplàsies que embolitzen amb més freqüència són els [[tumor]]s d'origen epitelial o [[carcinoma|carcinomes]], especialment els renals i els hepàtics. No obstant això, el [[tumor]] el que sol produir és [[metàstasi]] a distància quan penetra en els vasos (originant nous tumors en altres llocs del cos de la mateixa estirp cel·lular que l'originari).
#'''Sèptic:''' l'èmbol és material sèptic ([[pus]] amb l'agent infecciós). Sol donar-se en l'endocarditis bacteriana. A més de produir embòlies pot originar nous centres infecciosos a distància (en forma d'abscessos habitualment). També la [[tromboflebititromboflebitis]]s infectada pot originar èmbols sèptics.
#'''Cossos estranys:''' quan el material que provoca l'embòlia és un material provinent de l'exterior de l'organisme. Per exemple alguns [[paràsit]]s, el [[Hidatidosi|quist hidatídic]] i de forma [[Iatrogènia|iatrogènica]] quan un [[catèter]] introduït amb fins mèdics que es trenca pot produir una embòlia.
 
==Conseqüències==
733

modificacions

Menú de navegació