Vés al contingut

Pagus: diferència entre les revisions

458 bytes afegits ,  fa 14 anys
cap resum d'edició
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
ElUn '''pagus''' (plural '''pagi''') fou un lloc fortificat dels territoris romans exteriors a la ciutat, on el poble i la tropa es podia retirar en cas d'un atac, pero noperò teniesense defenses enmuralladesemmurallades.
 
Es diu que foren creats per [[Servi Tul·li]], però la divisió del paísterritori en pagus és del temps de [[Numa Pompili]]. Cada tribu va ser dividida en un cert nombre de ''pagi'', i el nom d'aquest es va donar al territori a l'entorn del lloc fortificat (a més del lloc fortificat mateix). Aquesta divisió en ''pagi'' es va conservar fins al Baix Imperi i fins i tot posteriorment, i l'expressió va donar origen al mot [[país]].
 
Cada ''pagus'' tenia un magistrat, anomenat ''magister'', ''praefectus'' o ''praepositus pagi'', que portava un registraregistre dels noms i propietats de cada habitant, recaptava les taxes i cridava alel poble, quan calia, a la guerra. Cada unCadascun dels ''pagi'' tenia els seus propis ritus sagrats i un festival anyalanual anomenat '''Paganàliapaganàlia'''. Els habitants eren els ''pagani'' (pagans) i tenien les seves reunions regulars on adoptaven resolucions algunes de les quals s'han conservat. Aquesta divisió en ''pagi'' es va conservar fins el baix imperi i fins i tot posteriorment; els seus magistrats són anomenats ''magistri'', ''praefecti'' o ''praepositi pagorum''.
 
Els habitants del pagus eren coneguts com a ''pagani'' (pagans) i tenien les seves reunions regulars, en les quals adoptaven resolucions, que en alguns casos s'han conservat.
El terme ''pagani'' és utilitzat com oposició a ''milites '' i aplicat a tots els que no eren soldats fins i tot als que no vivien als ''pagi''; també s'anomenava ''pagani'' als ciutadans que no complien els seus deures. Els cristians van dir pagans (singular [[pagà]]) a les persones que conservaven la religió romana, la majoria dels quals vivien als pagi mentre a les ciutats havien esdevingut seguidors de Crist.
 
El terme ''pagani'' ésera utilitzat comen oposició a ''milites '' i aplicat a tots els que no eren soldats, fins i tot als que no vivien als ''pagi'';. Per analogia, també s'anomenavaeren anomenats ''pagani'' alsels ciutadans que no complien els seus deures. ElsPer això els [[cristià|cristians]] van dir pagans (singular [[pagà]]) a les persones que conservaven la religió romana, la majoria delsde les quals vivien als pagi, mentre aels habitants de les ciutats havien esdevingut seguidors de [[Crist]].
També va originar la paraula [[país]].
 
== Els pagi a l'edatEdat mitjanaMitjana ==
 
A l'[[edatAlta mitjanaEdat Mitjana]], unla denominació '''pagus''' (plural '''pagi''') eradesignava una demarcació territorial amb nuclis rurals, amb una d'extensió considerable. Des del [[segle IX]] va ser sinònim de [[comtat]] i després es va fer servir per denominar aquells territoris sense [[comte]] propi.
 
A [[Catalunya]], a partir del [[segle IX]] l'expressió fou utilitzada indiferentment per a designar alguns [[comtat]]s. Més endavant el nom es donà més precisament als territoris desproveïts temporalment de [[comte]] propi o que depenien de comtats més importants, esdevenint així sinònim de [[vescomtat]]. En alguns casos, però, les demarcacions anomenades pagus en aquesta època són de molt menor entitat, i és possible que hi tingui només un significat geogràfic.
=== Alguns pagus de l'Edat Mitjana ===
=== Alguns pagus catalans de l'Edat Mitjana ===
*[[Pagus de Besalú]]: part del [[comtat de Girona]] fins al [[878]]
*[[Pagus d'Empúries]]: part del comtat de Girona fins al [[813]]
*[[Pagus de Berga]]: part del comtat de Cerdanya fins al [[905]]
*[[Pagus de Bellera]]: part del [[comtat de Pallars]]
*[[Pagus de Manresa]]: part del [[comtat d'Osona]]
 
[[Categoria:Antiga Roma]]
5.026

modificacions