Lehendakari: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Línia 17: Línia 17:


== Llista de presidents ==
== Llista de presidents ==
José Antonio Aguirre fou el primer Lendakari de la Regió Autònoma del País Basc, però [[Francisco Franco|Franco]] va suspendre l'estatut d'autonomia de 1936, així com els concerts econòmics de [[Biscaia]] i [[Guipúscoa]], per considerar-les «províncies traïdores». No obstant això, sí que va mantenir règims econòmics similars a [[Àlaba]] i [[Navarra]]. Tant Aguirre com Leizaola van utilitzar el títol de lendakari, mentre que Ramón Rubial va ser conegut com a President del Consell General Basc. A partir de Garaikoetxea s'ha utilitzat la forma lehendakari tant en [[èuscar]] com en [[castellà]].
José Antonio Aguirre fou el primer lehendakari de la Regió Autònoma del País Basc, però [[Francisco Franco|Franco]] va suspendre l'estatut d'autonomia de 1936, així com els concerts econòmics de [[Biscaia]] i [[Guipúscoa]], per considerar-les «províncies traïdores». No obstant això, sí que va mantenir règims econòmics similars a [[Àlaba]] i [[Navarra]]. Tant Aguirre com Leizaola van utilitzar el títol de lehendakari, mentre que Ramón Rubial va ser conegut com a president del Consell General Basc. A partir de Garaikoetxea s'ha utilitzat la forma lehendakari tant en [[èuscar]] com en [[castellà]].


{| class="wikitable" align="center" width="75%"
{| class="wikitable" align="center" width="75%"
Línia 50: Línia 50:
| align=center|[[File:Santurce - Parque Ramon Rubial 4.jpg|75px]]
| align=center|[[File:Santurce - Parque Ramon Rubial 4.jpg|75px]]
| [[Ramón Rubial Cavia]]
| [[Ramón Rubial Cavia]]
| [[22 de març]] de [[1960]]
| [[17 de febrer]] de [[1978]]
| [[30 d'abril]] de [[1980]]
| [[9 de juny]] de [[1979]]
| style="background: {{Partit Socialista Obrer Espanyol/meta/color}}" |
| style="background: {{Partit Socialista Obrer Espanyol/meta/color}}" |
| [[Partit Socialista d'Euskadi - Euskadiko Ezkerra]]
| [[Partit Socialista d'Euskadi - Euskadiko Ezkerra]]

Revisió del 10:01, 10 des 2018

Infotaula d'organitzacióLehendakari
lang=ca
Iñigo Urkullu (2014) Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipuscàrrec elegit
càrrec Modifica el valor a Wikidata
Idioma oficialcastellà i basc Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació6 octubre 1936

Lloc webeuskadi.eus… Modifica el valor a Wikidata

Es coneix com Lehendakari o Lendakari (en basc, literalment "primer responsable", plural: Lehendakariak) al President de la Comunitat Autònoma del País Basc. A Navarra al president del govern també se li diu lehendakari en basc.

Lehendakari

Amb anterioritat a l'establiment de l'ortografia oficial de l'èuscar en els anys 1970, la grafia utilitzada era Euzko Jaurlaritzaren Lendakari.

Tant jaurlaritza com lendakari són neologismes en basc, que van ser creats per membres del Partit Nacionalista Basc a principis del segle XX.

Els termes genèrics en basc per a "president" són lehendakari(a) o presidente(a),[1][2] mentre que per a "govern" el terme genèric és gobernu(a). En euskera, es reserva el neologisme Jaurlaritza per al Govern Basc.

Llista de presidents

José Antonio Aguirre fou el primer lehendakari de la Regió Autònoma del País Basc, però Franco va suspendre l'estatut d'autonomia de 1936, així com els concerts econòmics de Biscaia i Guipúscoa, per considerar-les «províncies traïdores». No obstant això, sí que va mantenir règims econòmics similars a Àlaba i Navarra. Tant Aguirre com Leizaola van utilitzar el títol de lehendakari, mentre que Ramón Rubial va ser conegut com a president del Consell General Basc. A partir de Garaikoetxea s'ha utilitzat la forma lehendakari tant en èuscar com en castellà.

# Legislatura Lehendakari Inici mandat Fi mandat Partit polític
Govern d'Euskadi (1936-1980)
1 José Antonio Aguirre i Lecube 7 d'octubre de 1936 22 de març de 1960 Partit Nacionalista Basc
2 Jesús María de Leizaola Sánchez 22 de març de 1960 30 d'abril de 1980
Consell General Basc (1978-1980)
3 - Ramón Rubial Cavia 17 de febrer de 1978 9 de juny de 1979 Partit Socialista d'Euskadi - Euskadiko Ezkerra
4 Carlos Garaikoetxea Urriza 9 de juny de 1979 30 d'abril de 1980 Partit Nacionalista Basc
Govern Basc (1980-)
- I Carlos Garaikoetxea Urriza 30 d'abril de 1980 2 de maig de 1985 Partit Nacionalista Basc
II
5 José Antonio Ardanza Garro 2 de maig de 1985 2 de gener de 1999
III
IV
V
6 VI Juan José Ibarretxe Markuartu 2 de gener de 1999 7 de maig de 2009
VII
VIII
7 IX Patxi Lopez Álvarez 7 de maig de 2009 15 de desembre de 2012 Partit Socialista d'Euskadi - Euskadiko Ezkerra
8 X Iñigo Urkullu Renteria 15 de desembre de 2012 En el càrrec Partit Nacionalista Basc
XI

Referències

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lehendakari
  1. Vegeu, per exemple, l'entrada «presidente» del diccionari Zehazki (diccionari castellà-basc dirigit per l'acadèmic de la llengua basca Ibon Sarasola):
    presidente 1 m,f (pol.) lehendakari, presidente: la decisión del presidente, lehendakariaren erabakia. 2 (de una empresa, club, sociedad) lehendakari, presidente: al presidente del club, klubaren buruari.
    3 (de una asamblea, reunión) mahaiburu(ko), buru.
    • el presidente de Euskaltzaindia, euskaltzainburua.
    • el presidente de la mesa, mahaiburua.
    • el presidente del gobierno, gobernuburua.
    • presidente de honor, ohorezko lehendakari, ohorezko presidente.
  2. Diccionari Orotariko Euskal Hiztegia de l'Acadèmia de la Llengua Basca, Euskaltzaindia, entrada lehendakari:
    «Presidente. "Lendakari aukeratu zuten" Gte Erd 60. Euzko-Antzerti-Bazkunaren Lendakarijari. EEs 1911, 116. Gipuzkoako Diputazioko lendakari Julian Elorza jaunak. Muj PAm 9. Azkenengo ogasunzaia Antonio Alzibar eta lenbiziko lendakaria Bruno Larrazabal jaunak izan ziran. Eguzk RIEV 1927, 435n. Agur, Arana Goiri, geure lendakari / zintzo ta ona zaren jeltzale gurgarri. Enb 125. ["Eusko-Ikaskuntza"-ko] lendakariak batzarre-itxitzea yo zun. Ldi IL 94. Colombiako lendakari izana. PMuj Y 1934, 165. Obispoa zan, baño baita erri gizon bezela, lendakari edo agintari nagusi ere. Munita 32. Oraintsu arte bera izan da Luistarren lendakaria Itziar-en. Basarri 29. Ajuria'tar Kepa lendakaritzako. BEnb NereA 69. Agirre lendakari bikañari. Ugalde Iltz 3. Ez aiñ gutxi-etsi, lendakari baiño gutxiagoko zerbaiti eder-etsiaz. Berron Kijote 91. En DFrec hay 149 ejs. (2 septentrionales) de lehendakari y 23 de lendakari. v. tbn. Lendakari: JBDei 1919, 318. EEs 1920, 109 y 1924, 133. NEtx Nola 11. (Como primer miembro de comp.). Lendakari-aulki atzean lau ate-morroi, soin-ertzak urrez aski-apaindurik. Ldi IL 21. Lendakari-mai aurretik mintzategi bat dago. Ib. 25 (en ambos casos se refiere al Parlamento español).»
Iñigo UrkulluPatxi LópezJuan José Ibarretxe MarkuartuJosé Antonio Ardanza GarroCarlos Garaikoetxea UrrizaJesús María de Leizaola SánchezJosé Antonio Aguirre i Lecube