Fiódor Tiúttxev: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Noms.
Línia 1: Línia 1:
{{Infotaula persona}}
{{Infotaula persona}}
'''Fiódor Ivànovitx Tiúttxev''', {{lang-ru|Фёдор Иванович Тютчев}}, (5 de desembre del [[1803]] - 27 de juliol del [[1873]]) fou un famós poeta rus. Diplomàtic de carrera, Tiúttxev visqué a [[Munic]] i [[Torí]], i conegué [[Heinrich Heine]] i [[Friedrich Schelling]]. No participava en la vida literària i mai no va pretendre ser un home de lletres. Se'n coneixen 400, de poesies de Tiúttxev, que fou força popular a [[Rússia]].
'''Fiódor Ivànovitx Tiúttxev''', {{lang-ru|Фёдор Ива́нович Тю́тчев}}, (5 de desembre del [[1803]] - 27 de juliol del [[1873]]) fou un famós poeta rus. Diplomàtic de carrera, Tiúttxev visqué a [[Munic]] i [[Torí]], i conegué [[Heinrich Heine]] i [[Friedrich Schelling]]. No participava en la vida literària i mai no va pretendre ser un home de lletres. Se'n coneixen 400, de poesies de Tiúttxev, que fou força popular a [[Rússia]].


En la seva obra, s'hi veu la influència del [[classicisme]] del [[segle XVIII]], però des dels anys [[1830]] segueix la tradició del [[romanticisme]] europeu (sobretot alemany). Crea versos filosòfics, plens de meditacions sobre l'univers, el destí humà i la natura. Als anys [[1840]] Tiúttxev escriu articles polítics, tot analitzant el problema de relacions entre Rússia i les civilitzacions occidentals. Als anys [[1850]] el seu tema principal és l'amor, Tiúttxev crea una sèrie de poesies apassionades, en què l'amor té un fort aspecte tràgic. Més endavant, l'obra d'aquest període fou reunida en l'anomenat ''cercle de Denisieva'', és a dir, una sèrie de poesies dedicades a la seva amant: Ielena Aleksàndrovna Denisieva, morta el [[1864]]. A partir dels anys [[1860]], l'autor es dedica gairebé exclusivament a la poesia política.
En la seva obra, s'hi veu la influència del [[classicisme]] del [[segle XVIII]], però des dels anys [[1830]] segueix la tradició del [[romanticisme]] europeu (sobretot alemany). Crea versos filosòfics, plens de meditacions sobre l'univers, el destí humà i la natura. Als anys [[1840]] Tiúttxev escriu articles polítics, tot analitzant el problema de relacions entre Rússia i les civilitzacions occidentals. Als anys [[1850]] el seu tema principal és l'amor, Tiúttxev crea una sèrie de poesies apassionades, en què l'amor té un fort aspecte tràgic. Més endavant, l'obra d'aquest període fou reunida en l'anomenat ''cercle de Deníssieva'', és a dir, una sèrie de poesies dedicades a la seva amant: Ielena Aleksàndrovna Deníssieva, morta el [[1864]]. A partir dels anys [[1860]], l'autor es dedica gairebé exclusivament a la poesia política.


La seva poesia més coneguda, ''[[Silentium!]]'', és una desesperada invocació al silenci, una lamentació sobre la impossibilitat de comprensió mútua entre dos éssers humans. Una vers d'aquesta poesia: "''El pensament pronunciat menteix''", és, amb "''Amb la raó no s'entén Rússia''", i "''No es pot endevinar l'eco de les nostres paraules''", un dels aforismes més corrents de Tiúttxev.
La seva poesia més coneguda, ''[[Silentium!]]'', és una desesperada invocació al silenci, una lamentació sobre la impossibilitat de comprensió mútua entre dos éssers humans. Una vers d'aquesta poesia: "''El pensament pronunciat menteix''", és, amb "''Amb la raó no s'entén Rússia''", i "''No es pot endevinar l'eco de les nostres paraules''", un dels aforismes més corrents de Tiúttxev.

Revisió del 12:57, 12 des 2018

Infotaula de personaFiódor Tiúttxev

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ru) Фёдор Иванович Тютчев Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement23 novembre 1803 (Julià) Modifica el valor a Wikidata
Ovstug (Imperi Rus) Modifica el valor a Wikidata
Mort15 juliol 1873 (Julià) Modifica el valor a Wikidata (69 anys)
Puixkin Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCementiri de Novodévitxi, Sant Petersburg Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióFacultat d'Història i Filologia de la Universitat de Moscou Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescriptor, polític, traductor, filòsof, poeta, diplomàtic, periodista d'opinió Modifica el valor a Wikidata
Activitat1813 Modifica el valor a Wikidata –
OcupadorAcadèmia de Ciències de Sant Petersburg Modifica el valor a Wikidata
Membre de
GènerePoesia lírica Modifica el valor a Wikidata
MovimentRomanticisme Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaTyutchev family (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
CònjugeEleonora Tyutcheva (en) Tradueix (1829–1838)
Ernestina Pfeffel (en) Tradueix (1839–valor desconegut) Modifica el valor a Wikidata
ParellaYelena Denisyeva (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FillsIvan Tyutchev (en) Tradueix
 ( Ernestina Pfeffel (en) Tradueix)
Darya Tyutcheva (en) Tradueix
 ( Eleonora Tyutcheva (en) Tradueix)
Fyodor Tyutchev (en) Tradueix
 ( Yelena Denisyeva (en) Tradueix)
Anna Tyutcheva (en) Tradueix
 ( Eleonora Tyutcheva (en) Tradueix)
Mariya Tyutcheva (en) Tradueix
 ( Ernestina Pfeffel (en) Tradueix)
Yekaterina Tyutcheva (en) Tradueix
 ( Eleonora Tyutcheva (en) Tradueix) Modifica el valor a Wikidata
ParesIvan Nikolayevich Tyutchev (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata  i Yekaterina Tolstaya (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansNikolay Tyutchev (en) Tradueix i Darya Tyutcheva (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

Musicbrainz: 1da384be-e92f-40c3-9ce9-bde0b1c421a7 Discogs: 805479 IMSLP: Category:Tyutchev,_Fyodor Allmusic: mn0001672774 Modifica el valor a Wikidata

Fiódor Ivànovitx Tiúttxev, rus: Фёдор Ива́нович Тю́тчев, (5 de desembre del 1803 - 27 de juliol del 1873) fou un famós poeta rus. Diplomàtic de carrera, Tiúttxev visqué a Munic i Torí, i conegué Heinrich Heine i Friedrich Schelling. No participava en la vida literària i mai no va pretendre ser un home de lletres. Se'n coneixen 400, de poesies de Tiúttxev, que fou força popular a Rússia.

En la seva obra, s'hi veu la influència del classicisme del segle XVIII, però des dels anys 1830 segueix la tradició del romanticisme europeu (sobretot alemany). Crea versos filosòfics, plens de meditacions sobre l'univers, el destí humà i la natura. Als anys 1840 Tiúttxev escriu articles polítics, tot analitzant el problema de relacions entre Rússia i les civilitzacions occidentals. Als anys 1850 el seu tema principal és l'amor, Tiúttxev crea una sèrie de poesies apassionades, en què l'amor té un fort aspecte tràgic. Més endavant, l'obra d'aquest període fou reunida en l'anomenat cercle de Deníssieva, és a dir, una sèrie de poesies dedicades a la seva amant: Ielena Aleksàndrovna Deníssieva, morta el 1864. A partir dels anys 1860, l'autor es dedica gairebé exclusivament a la poesia política.

La seva poesia més coneguda, Silentium!, és una desesperada invocació al silenci, una lamentació sobre la impossibilitat de comprensió mútua entre dos éssers humans. Una vers d'aquesta poesia: "El pensament pronunciat menteix", és, amb "Amb la raó no s'entén Rússia", i "No es pot endevinar l'eco de les nostres paraules", un dels aforismes més corrents de Tiúttxev.

Va col·laborar en la revista El Contemporani.

Biografia

Nascut al si d'una família de l'antiga noblesa, va rebre una bona educació a casa seva. Assajà la literatura des de l'adolescència. Després d'estudiar dos anys a la Facultat de Lletres de la Universitat de Moscou, passà a treballar al Ministeri d'Afers Estrangers. Enviat com a funcionari diplomàtic a Europa, s'hi va estar de 1822 a 1844, la major part del temps a Alemanya. L'ús del francès com a llengua familiar no li va impedir de ser un dels millors poetes russos. Deixà una obra breu (al voltant de quatre-centes poesies), que es desenvolupà en dues etapes: la primera, durant els anys 20 i 30, sota la influència del romanticisme (especialment l'alemany); la segona, després d'un llarg silenci, durant els anys 50 i 60. Apreciat per les elits intel·lectuals, era poc conegut del públic. La seva obra va ser "descoberta" a començament dels anys 50 per Nikolai Nekràssov i Ivan Turguénev, va caure en oblit i va ser redescoberta als anys 90 pels simbolistes, que hi veieren un precursor. Des d'aleshores, no ha deixat de considerar-se un dels grans lírics russos. Al mateix temps que representa el final d'una certa poesia monumentalista que enllaça amb el segle XVIII, Tiúttxev s'avança a la seva època preanunciant la poesia moderna. Dotà els metres clàssics d'una flexibilitat poc acostumada, sense témer de trencar esquemes tradicionals. En la polèmica del seu temps sobre el paper de la literatura dins la societat, era un dels capdavanters de la tendència de "l'art pur" o "l'art per l'art". Entre les seves característiques més sobresortints, trobem el lligam íntim entre pensament i emoció, que dóna una especial profunditat a la poesia filosòfica; i el que tant apreciaren en ell els simbolistes: l'exteriorització dels sentiments en imatges reals, al costat de la interiorització de la realitat en imatges espirituals, procediment coherent amb una concepció panteista de la vida.

Obra

  • Migdia (1820)
  • Cache-cache (1828)
  • Insomni (1829)
  • No, la follia que m'inspires (1830)
  • Per què gemegues, vent nocturn? (1830)
  • Sec solitari i pensarós (1830)
  • Vespre de tardor (1830)
  • Silentium! (1830)
  • Brollador (1836)
  • Ahir, entre somieigs fantàstics (1836)
  • Estimo, amiga, aquests teus ulls (1836)
  • La primavera (1838)
  • El dia i la nit (1839)
  • A la dona russa (1848)
  • Humanes llàgrimes (1849)
  • L'ona i el pensament (1851)
  • Predestinació (1851-1852)
  • Uns ulls, quins ulls! (1852)
  • El darrer amor (1852-1854)
  • Aquests pobles miserables (1855)
  • Hi ha a la tardor més primerenca (1857)
  • Era asseguda en el trespol (1858)
  • Bé que m'empara el niu la coma (1860-1861)
  • Jagué sense sentits un dia enter (1864)
  • Amb quina resplendor i que sobtat (1865)
  • El cel nocturn, que n'és, de llòbrec (1865)
  • No es comprèn Rússia amb la raó (1866)
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fiódor Tiúttxev