Lluís Serrahima i Villavecchia: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Aplicant la plantilla {{ISBN}} per evitar l'enllaç màgic d'ISBN
Cap resum de modificació
Línia 7: Línia 7:


L'any [[2007]] fou guardonat amb la [[Medalla d'Honor del Parlament de Catalunya]], juntament amb els components de [[Els Setze Jutges]].
L'any [[2007]] fou guardonat amb la [[Medalla d'Honor del Parlament de Catalunya]], juntament amb els components de [[Els Setze Jutges]].

El novembre de 2018, Edicions de 1984 publica ''[https://www.edicions1984.cat/cataleg/que-volen-aquesta-gent-llegat-poetic/ Què volen aquesta gent? Llegat poètic]'' que recull els seus poemaris ''Com el mar'' (1962) i ''Torno a salpar'' (2004) així com el llibre inèdit ''Figures en assaig'', amb edició literària i pròleg de Glòria Soler Giménez.


== Referències ==
== Referències ==
Línia 23: Línia 25:
[[Categoria:Cantants barcelonins en català]]
[[Categoria:Cantants barcelonins en català]]
[[Categoria:Cercle Artístic de Sant Lluc]]
[[Categoria:Cercle Artístic de Sant Lluc]]
[[Categoria:Poesia en català]]

Revisió del 11:39, 6 gen 2019

Infotaula de personaLluís Serrahima i Villavecchia

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement19 agost 1931 Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Mort26 juliol 2020 Modifica el valor a Wikidata (88 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescriptor, compositor de cançons, poeta, activista cultural Modifica el valor a Wikidata
GènereNova Cançó Modifica el valor a Wikidata
InstrumentVeu Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeRemei Margarit i Tayà Modifica el valor a Wikidata
PareMaurici Serrahima i Bofill Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm3243858 Discogs: 2032904 Modifica el valor a Wikidata

Lluís Serrahima i Villavecchia (Barcelona, 1931), fill de Maurici Serrahima i Bofill, és escriptor i llicenciat en dret. Va ésser un dels pioners indiscutibles de la Nova Cançó. El seu article Ens calen cançons d'ara, publicat el 1959 a Germinàbit és considerat el text fundacional del moviment.

Tot i que va actuar diverses vegades en públic interpretant alguns temes propis (va cantar Jo soc pansit com la lluna a la sessió celebrada al CICF el 19 de desembre del 1961), no va enregistrar cap disc i va abandonar aviat els escenaris, tot i que continuà escrivint ara i adés textos per a altres intèrprets: Miquel Porter i Moix (Soc un burgès), Els 4 Gats (Cla i Cat), Maria del Mar Bonet (Què volen aquesta gent?), etc.

A mitjans de la dècada del 1980 la Generalitat de Catalunya el va posar al capdavant d'un departament dedicat a la cançó en totes les seves manifestacions.[1]

L'any 2007 fou guardonat amb la Medalla d'Honor del Parlament de Catalunya, juntament amb els components de Els Setze Jutges.

El novembre de 2018, Edicions de 1984 publica Què volen aquesta gent? Llegat poètic que recull els seus poemaris Com el mar (1962) i Torno a salpar (2004) així com el llibre inèdit Figures en assaig, amb edició literària i pròleg de Glòria Soler Giménez.

Referències

  1. Pujadó i García, Miquel: Diccionari de la Cançó: D'Els Setze Jutges al Rock Català. Enciclopèdia Catalana, Barcelona, abril del 2000. ISBN 84-412-0467-5, plana 260

Enllaços externs