Castell de Bodrum: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Línia 23: Línia 23:


== Enllaços externs ==
== Enllaços externs ==
{{Commons|Bodrum castle}}

{{Commons|Uluburun shipwreck}}
{{commonscat}}
*[http://www.kultur.gov.tr/EN-113984/mugla-bodrum-underwater-archaelogy-museum.html Underwater Archeology Museum] (Ministry of Culture and Tourism website)
*[http://www.kultur.gov.tr/genel/SanalMuzeler/bodrumsualti/index.htm Bodrum museum virtual tour] (pop-up on Ministry of Culture and Tourism website)
*[http://www.bodrumturkeytravel.com/history-culture/bodrumcastle/ Bodrum Castle] information, photos and map of Bodrum Castle


[[Categoria:Bodrum]]
[[Categoria:Bodrum]]

Revisió del 16:34, 17 gen 2019

El castell San Pietro dels Cavallers Ospitalieri a Bodrum.
Vista del castell davant el port de Bodrum.

El castell San Pietro (Petreum en llatí, que va ser el raïl del nom de Bodrum - Petronium o Petreum - durant el període medievale; està un monument de Bodrum (Turquia), antiga Alicarnasso), és un exemple de l'arquitectura croada en Orient.

Història

En el 1402, Tamerlano penetra en Àsia Menor. Infligge prop de Ankara un disastrosa rumb a les tropes ottomane del Sultano Bayezid I (Beyazit). ELS Cavallers de l'Orde de l'Hospital (o cavallers de Rodi), aquests estigués caçats de Smirne de Tamerlano, approfittarono de la disorganizzazione susseguente a la disfatta turca per instal·lar-se en el sito de l'antiga Alicarnasso, on van iniciar, probablement a partir del 1403, el ingrandimento de la petita cittadella.

La construcció d'això que aquests cridaran "Castell San Pietro" durarà sobre un segle. Una part de les pedres utilitzades, de color verdastro, prové de l'antic Mausoleu de Alicarnasso, que un sisme havia acabat amb el destruir del tot en el XIV segle.

En el 1482, el príncep ottomano Cem Sultan, fill del sultano ottomano Mehmed II i germà del sultano Bayezid II, va trobar rifugio temporaneo en el castell, després la fallida de la seva rebel·lió contra el germà.

El castell San Pietro serà lliurat als Ottomani en el quadre de l'acord sottoscritto entre el gran mestre, Philippe Villiers de El Isle-Adam, i Solimano el Magnifico després de la resa de Rodi, a fi desembre 1522. El castell ospiterà d'aquell moment una senzilla guarnició i servirà de presó.

Avui el castell és obert als reconeixements, en quant transformat en museu en qui són esposti diversos objectes provenienti dels relitti dels bucs colades a picco en les vicinanze, nonché material risalente a l'edat del bronze. Ospita altresì l'Institut d'arqueologia marina.

Bibliografia

  • Giacomo I. Carretto, "Cem Sultan a Roma / Cem Sultanın Roma sehrindeki günleri", en Erdem, vol. 12, n. 35, Ankara, 2002, pp. 419–482
  • Bodream ou rêve de Bodrum, Jean-Pierre Thiollet, Anagramme I, París, 2010

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Castell de Bodrum
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Castell de Bodrum