Consell Ministerial Nord-Sud: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Pàgina nova, amb el contingut: «{{infotaula d'organització}} El '''Consell Ministerial Nord-Sud''' (en anglès: ''North/South Ministerial Council'', '''NSMC'''; en irlandès: ''An Chomhair...».
 
Cap resum de modificació
Línia 5: Línia 5:
El consell pren la forma de reunions entre ministres tant de la [[República d'Irlanda]] com d'[[Irlanda del Nord]], i és responsable de dotze àrees polítiques. Sis d'aquestes àrees són responsabilitats de les corresponents '''Organitzacions implantades al nord i al sud'''. La seu de la organització es troba a [[Armagh]], Irlanda del Nord.
El consell pren la forma de reunions entre ministres tant de la [[República d'Irlanda]] com d'[[Irlanda del Nord]], i és responsable de dotze àrees polítiques. Sis d'aquestes àrees són responsabilitats de les corresponents '''Organitzacions implantades al nord i al sud'''. La seu de la organització es troba a [[Armagh]], Irlanda del Nord.


El Consell Ministerial Nord-Sud i l'[[Assemblea d'Irlanda del Nord''' són institucions "dependents" l'una de l'altra: una no pot existir sense l'altra.<ref>{{citation|title=Peace Agreements and Human Rights|author=Christine Bell|publisher=Oxford University Press|location=Oxford|year=2003|page=141|quote=The agreement makes it clear that the North-South Ministerial Council and the Northern Ireland Assembly are 'mutually inter-dependent, and that one cannot successfully function without the other.' This interdependence is constructed so as to ensure that nationalists and unionists cannot 'cherrypick' the aspects of government which they particularly want to implement. Thus, unionists only get the Assembly and devolved power if they operate the cross-border mechanisms, and for nationalists the situation is reversed.}}</ref> Quan se suspèn l'Assembla d'Irlanda del Nord, la responsabilitat de les àrees de cooperació recau en la [[Conferència Intergovernamental Britànic-irlandesa]].
El Consell Ministerial Nord-Sud i l'[[Assemblea d'Irlanda del Nord]] són institucions "dependents" l'una de l'altra: una no pot existir sense l'altra.<ref>{{citation|title=Peace Agreements and Human Rights|author=Christine Bell|publisher=Oxford University Press|location=Oxford|year=2003|page=141|quote=The agreement makes it clear that the North-South Ministerial Council and the Northern Ireland Assembly are 'mutually inter-dependent, and that one cannot successfully function without the other.' This interdependence is constructed so as to ensure that nationalists and unionists cannot 'cherrypick' the aspects of government which they particularly want to implement. Thus, unionists only get the Assembly and devolved power if they operate the cross-border mechanisms, and for nationalists the situation is reversed.}}</ref> Quan se suspèn l'Assembla d'Irlanda del Nord, la responsabilitat de les àrees de cooperació recau en la [[Conferència Intergovernamental Britànic-irlandesa]].


== Referències ==
== Referències ==

Revisió del 19:05, 22 gen 2019

Infotaula d'organitzacióConsell Ministerial Nord-Sud
Dades
Tipusorganització Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació13 desembre 1999
Governança corporativa
Seu

Lloc webnorthsouthministerialcouncil.org Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

El Consell Ministerial Nord-Sud (en anglès: North/South Ministerial Council, NSMC; en irlandès: An Chomhairle Aireachta Thuaidh-Theas; en escocès de l'Ulster: North South Meinisterlie Council)[1] és una organització establerta en el marc de l'Acord de Divendres Sant per coordinar l'activitat i exercir certs poders governamentals per tota l'illa d'Irlanda.

El consell pren la forma de reunions entre ministres tant de la República d'Irlanda com d'Irlanda del Nord, i és responsable de dotze àrees polítiques. Sis d'aquestes àrees són responsabilitats de les corresponents Organitzacions implantades al nord i al sud. La seu de la organització es troba a Armagh, Irlanda del Nord.

El Consell Ministerial Nord-Sud i l'Assemblea d'Irlanda del Nord són institucions "dependents" l'una de l'altra: una no pot existir sense l'altra.[2] Quan se suspèn l'Assembla d'Irlanda del Nord, la responsabilitat de les àrees de cooperació recau en la Conferència Intergovernamental Britànic-irlandesa.

Referències

  1. «North-South Ministerial Council: 2011 Yeirlie Report». Armagh: North/South Ministerial Council, 2012. Note: The council has used a number of different translations since its inception. It was originally known as Tha Noarth-Sooth Cooncil o Männystèrs.
  2. Christine Bell (2003), Peace Agreements and Human Rights, Oxford: Oxford University Press, p. 141