Reflex: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Contingut canviat per «{{millorar redacció|data=2014}} <br /> Categoria:Fisiologia animal Categoria:Psicologia».
Etiquetes: Substitució editor visual
Línia 1: Línia 1:
{{millorar redacció|data=2014}}
{{millorar redacció|data=2014}}
<br />
Un '''reflex''' és un [[sistema de control]] biològic que lliga un [[estímul]] amb una [[resposta]] per mitjà d'un [[arc reflex]]. Els reflexos poden ser condicionats o espontanis. Normalment, un reflex és moviment involuntari de manera que el cos no ho pot evitar; seguidament el cervell reacciona en funció de l'acte.

==Temps de reacció==
En un reflex el [[temps de reacció]] és el temps des de l'aparició d'un estímul fins a la resposta de l'organisme. Per exemple el temps que triga la [[pupil·la]] de l'[[ull]] a contraure's, en ser il·luminada amb una llum forta.

==Mecanisme==
Un reflex suposa un òrgan [[Receptor sensitiu|receptor]], un òrgan efector, i algun tipus de xarxa de comunicació.

[[Ivan Pàvlov]] sense voler va llançar l'estudi dels [[reflex condicionat|reflexos condicionats]] establint una manera de crear els reflexos condicionats. Això és: reflexos que apareixen per experiències prèvies del subjecte.

==Criteris de classificació Aama2004==
Els reflexos es poden classificar segons diferents criteris: segons la seva funció, la seva acció, o segons la seva duració.

===Segons la seva funció===
Els reflexos poden ser, segons aquesta classificació, reflexos anomenats adaptatius o de supervivència (com per exemple el reflex de succió dels [[nounat]]s); reflexos que preparen per a la realització d'una determinada acció en el futur (com per exemple el reflex de marxa dels nounats); reflexos defensius (el parpelleig); o, finalment, el reflex de funció desconeguda (com el [[reflex de Moro]]) dels quals només es pot inferir la seva funció, però no assegurar-la.

===Segons l'acció===
Segons aquest criteri, els reflexos es poden classificar com a reflexos posturals o de desplaçament, i reflexos d'aproximació o d'orientació. Els primers, es poden exemplificar en el reflex natatori (un reflex dels{{què}} es té fins als cinc mesos d'edat), i els segons es poden exemplificar amb el [[reflex de Magnus]] o tònic-cervical, que desapareix fins als dos o tres mesos d'edat.

===Segons la duració===
Els reflexos es poden classificar com a reflexos permanents i reflexos que desapareixen. Els reflexos permanents són, per exemple, parpellejar, el sotrac de genoll o la respiració. Els reflexos que desapareixen són, per exemple, el reflex de Moro i el [[reflex de Babinski]].

== Bibliografia ==
{{commonscat}}

* [[María Dolores Gil Llario|'''GIL LLARIO''', María Dolores]]. ''Desarrollo físico y motor'' (dins de ''Psicología del desarrollo en la edad escolar''). [[Espanya]]: [[Ediciones Pirámide]]. [[2006]]. {{ISBN|84-368-2022-3}}.
{{autoritat}}


[[Categoria:Fisiologia animal]]
[[Categoria:Fisiologia animal]]

Revisió del 10:53, 24 gen 2019