Jaume el Menor: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
mCap resum de modificació
mCap resum de modificació
Línia 42: Línia 42:
[[Categoria:Sants màrtirs]]
[[Categoria:Sants màrtirs]]
[[Categoria:Sants de Palestina]]
[[Categoria:Sants de Palestina]]
[[Categoria:Bisbes del segle I]]

Revisió del 11:55, 1 feb 2019

Infotaula de personaSant Jaume el Menor

Sant Jaume el Menor per Angelo de'Rossi (s. XVII, a Sant Joan del Laterà, Roma)
Biografia
Naixementen arameu Yaqob bar Clopas i en grec Iάκωβος Iàkovos) Jaume, fill d'Alfeu
p. segle I Modifica el valor a Wikidata
possiblement a Palestina
Mortc. 62 dC Modifica el valor a Wikidata
segons algunes tradicions a Ostracina?, Província romana d'Egipte
Causa de mortLapidació Modifica el valor a Wikidata
Sepulturarelíquies a la Basílica dels Sants Apòstols, a Roma 
Apòstol
Modifica el valor a Wikidata
apòstol i màrtir
Celebraciótota la cristiandat
Canonitzacióantiga
PelegrinatgeSanti Apostoli (Roma)
Festivitat3 de maig (amb Sant Felip, data del trasllat de les relíquies a la basílica de Roma, a Occident) (1 de maig, a l'anglicana i a la Catòlica abans de 1955; 11 de maig a la Catòlica entre 1955 i 1969; a l'Església Ortodoxa es diferencia entre Jaume, el germà de Crist (25 d'octubre) i Jaume, fill d'Alfeu (9 d'octubre))
Esdeveniment significatiupossiblement, parent de Crist o de Mateu; hi ha discrepàncies sobre la seva identitat amb Sant Jaume el Just, germà de Crist i cap de l'església de Jerusalem
Iconografiaamb barba; amb un garrot o una serra gran o una eina de tall amb pal; llibre
Patró deUruguai, Frascati
Família
MareMaria de Clopas Modifica el valor a Wikidata

Jaume conegut com a Sant Jaume el Menor (Canà, Galilea ? - Jerusalem, 62 dC) segons el Nou Testament, fou un dels Dotze Apòstols de Jesús de Natzaret. És venerat com a sant pels catòlics i ortodoxos. Fill d'un home cananeu anomenat Alfeu i la seva esposa Maria de Clopas, era germà de Josep i Judes TadeuMarc 15:40 i cosí germà de Jesús, ja que els pares d'ambdós serien germans. Segons l'historiador jueu Flavi Josep, l'any 62 un Jaume "germà de Jesús, anomenat el Crist" fou jutjat pel sanedrí i executat per lapidació (Antiguitats jueves, 20.9.1). La tradició considera que aquest relat cita Jaume el Just.

Tradició posterior

La tradició manté que Jaume fou crucificat per violar la Torà jueva, tot i que aquesta versió conté errors històrics; només tenien el dret de condemnar a crucifixió a algú els romans però per altra banda els romans no interferien en crims religiosos, a menys que haguessin cregut que s'incitava a la rebel·lió. El seu martiri hauria tingut lloc a Ostracina (Baix Egipte) on estava predicant.

Veneració

Segons la tradició cristiana, les seves despulles foren traslladades a Constantinoble i, posteriorment, a Roma, a l'església dels Santi Apostoli.

Fins al 1955, l'Església Catòlica Romana feia la festivitat de Jaume, juntament amb la de sant Felip apòstol, el dia 1 de maig, aniversari de la dedicació de l'Església dels Sants Apòstols de Roma, on hi ha les seves relíquies. En instituir-se la festa de Sant Josep Obrer, en 1955, l'1 de maig, es va moure la festa de Jaume i Felip a l'11 de maig, el dia més proper que no tenia assignada una altra festa. En 1969, arran de la revisió del Calendari romà, es va tornar a moure, ara al 3 de maig, que és la data de celebració avui dia. L'Església Anglicana manté com a festivitat l'1 de maig, i l'Església Ortodoxa Grega, el 9 d'octubre.

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jaume el Menor