Calendari xinès: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
#QQ18
Correcció en la pronunciació del dissabte en japonès
Línia 108: Línia 108:
| Dia de Saturn
| Dia de Saturn
| ど よぅび
| ど よぅび
| ''Fer yōbi''
| ''Do yōbi''
|토요일
|토요일
|''A yoil''
|''A yoil''

Revisió del 01:13, 5 feb 2019

El calendari xinès (農曆 en xinès tradicional i 农历 en xinès simplificat) és un lunisolar, a diferència del calendari gregorià, que és solar.

Avui dia a la Xina s'utilitza el calendari gregorià, però encara s'utilitza el xinès per a marcar vacances tradicionals (com l'Any Nou xinès o el festival Duan Wu), en l'astrologia o per a triar la data més propícia per a un casament. Com que cada mes segueix un cicle de la Lluna, també s'utilitza per determinar les fases d'aquesta.

A la Xina, el calendari tradicional es coneix com el "calendari agrícola" (農曆 nónglì, 农历), mentre que el calendari gregorià es coneix com a "calendari estàndard" (公曆 gōnglì, 公历), o "calendari occidental" (西曆 xīlì, 西历). Un altre nom per al calendari xinès és el "Calendari Ying" (陰曆 yīnlì, 阴历), per la referència a l'aspecte lunar del calendari, mentre que el calendari gregorià és el "Calendari Yang" (陽曆 yánglì, 阳历) per la referència a les seves propietats solars.

Estructura

El calendari xinès es divideix en sis mesos de 29 dies i sis mesos de 30 dies, el que origina anys de 354 dies, per això no coincideix amb el calendari gregorià que, en general, té 365 dies. Cada mes s'inicia amb lluna nova i l'Any Nou xinès està determinat per la segona Lluna Nova després del solstici d'hivern.

Per a ajustar el cicle lunar de 354 dies amb el cicle solar de 365 s'inclou un mes cada 2 o 3 anys, a diferència del calendari gregorià on s'afegeix un dia cada quatre anys.

Història

El seu origen fou prop de l'any 2637 aC, i s'atribueix a l'emperador Huang Ti, que va introduir cinc cicles de dotze anys amb noms d'animals: Rata, Bou, Tigre, Conill, Drac, Serp, Cavall, Cabra, Mico, Gall, Gos i Porc, combinats amb els cinc elements (fusta, foc, terra, metall, i aigua).

Actualitat

La República de la Xina (1912–1949) va adoptar oficialment el calendari gregorià el 1912.[1] però per tal de poder conservar certs costums populars, apart de l'ocupació del nord de la Xina pels senyors de la guerra, fins l'1 de gener de 1929 no es va aplicar a tot el país. També es va adoptar com a hora oficial la dels primers ports oberts als occidentals, a la costa est (120° de longitud Est), i no la de Pequín.

Dia, hora, i setmana

En el calendari xinès, els dies començaven a mitjanit i acaben a la mitjanit següent, però les persones tendeixen a considerar que el dia comença a l'alba. A la Xina antiga, el temps es dividia segons el sistema shí-kè i gēng-diǎn. Per exemple: Hi ha 12 shí i 100 o 10 gēng i 60 diǎn o 6000 fēn en un dia.[2][3]

Actualment, els dies es divideixen amb el sistema. hora-minut-segon i s'agrupen en setmanes de 7 dies i els dies de la setmana es marquen amb el número ordinal exceptuant el diumenge.[2]

Dies de la setmana xinesos[4][5]
Estil
Català
equivalent  
Estil 1 Estil 2
漢字 Significat Pinyin Significat 読み Japonès 한글 Coreà
Diumenge 星期日 O 星期天 Dia icònic de la setmana Xīngqī/qí rì 日曜日 Dia del sol にち よぅび Nichi yōbi 일요일 Il yoil
Dilluns 星期一 Primer dia de la setmana Xīngqī/qí yī 月曜日 Dia de la lluna げつ よぅび Getsu yōbi 월요일 Wol yoil
Dimarts 星期二 Segon dia de la setmana Xīngqī/qí èr 火曜日 Dia de Mart か よぅび Ka yōbi 화요일 Hwa yoil
Dimecres 星期三 Tercer dia de la setmana Xīngqī/qí sān 水曜日 Dia de Mercury すい よぅび Sui yōbi 수요일 Su yoil
Dijous 星期四 Quart dia de la setmana Xīngqī/qí sì 木曜日 Dia de Jupiter もく よぅび Moku yōbi 목요일 Mog yoil
Divendres 星期五 Cinquè dia de la setmana Xīngqī/qí wǔ 金曜日 Dia de Venus きん よぅび Kin yōbi 금요일 Geum yoil
Dissabte 星期六 Sisè dia de la setmana Xīngqī/qí liù 土曜日 Dia de Saturn ど よぅび Do yōbi 토요일 A yoil

Referències

  1. La China del siglo XX
  2. 2,0 2,1 Needham, Joseph. (1959). Science and Civilization in China: Volume 3, Mathematics and the Sciences of the Heavens and the Earth. Cambridge University Press., reprinted Taipei: Caves Books, Ltd.(1986), pp. 109–110.
  3. Ho, Peng Yoke. (2000). Li, Qi, and Shu: An Introduction to Science and Civilization in China. Mineola: Dover Publications. ISBN 0-486-41445-0. p. 105.
  4. http://www.newsmth.net/bbsanc.php?path=/groups/sci.faq/Astronomy/bw/all2/bk37k/M.1275291864.z0&ap=353
  5. http://www.math.nus.edu.sg/aslaksen/calendar/ChineseNewYear1000.nb

Bibliografia

Vegeu també

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Calendari xinès
Calendaris
Conversions
Regles