Divisió Azul: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Afegida Categoria:Divisió Blava usant HotCat
Línia 91: Línia 91:


{{ORDENA:Divisio Blava}}
{{ORDENA:Divisio Blava}}
[[Categoria:Entitats franquistes]]
[[Categoria:Unitats militars de la Segona Guerra Mundial]]
[[Categoria:Front Oriental de la Segona Guerra Mundial]]
[[Categoria:Divisió Blava| ]]
[[Categoria:Divisió Blava| ]]

Revisió del 07:35, 9 feb 2019

Infotaula unitat militar250a Divisió d'Infanteria Divisió de Voluntaris Espanyols
250. Infanteriedivision
Spanische Freiwilligendivision
250. Infanteriedivision Spanische Freiwilligendivision Modifica el valor a Wikidata

Escut de la División Azul Modifica el valor a Wikidata

Escut de la Divisió Blava
Tipusdivisió d'infanteria, divisió de voluntaris, Divisió d'infanteria de la Wehrmacht i Divisió de la Wehrmacht Modifica el valor a Wikidata
Data de lleva24 de juny de 1941
Fundaciójuliol 1941 Modifica el valor a Wikidata
Dissolució20 d'octubre de 1943
PaísEspanya Espanya
Bandera de l'Alemanya nazi III Reich
BrancaBalkenkreuz Heer
ArmaInfanteria
Part deWehrmacht Modifica el valor a Wikidata
Unitats subordinades262nd Infantry Regiment of the Blue Division (en) Tradueix, 263rd Infantry Regiment of the Blue Division (en) Tradueix, 269th Infantry Regiment of the Blue Division (en) Tradueix, 250th Artillery Regiment of the Blue Division (en) Tradueix, Panzerjäger Battalion 250 (Spanish) (en) Tradueix, 250 Mobile Reserve Battalion «Tía Bernarda» (en) Tradueix, 250 Divisional Ski Company (en) Tradueix, Engineer Battalion 250 (Spanish) (en) Tradueix, Infanterie-Divisions-Nachschubführer 250 (span.) (en) Tradueix i Division units of the 250th Infantry Division (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
MidaDivisió
Comandants
Oficials destacatsAgustín Muñoz Grandes
Emilio Esteban Infantes
Guerres i batalles
Segona Guerra Mundial:
Una de les banderes de la Divisió Blava

La Divisió Blava[1] (en castellà: División Azul, en alemany: Blaue Division), la 250 Divisió d'Infanteria de la Wehrmacht,[2] va ser una unitat d'espanyols que va lluitar a favor de Hitler durant la Segona Guerra Mundial, principalment al Front Oriental contra la Unió Soviètica.[3] Fou un fracàs militar, polític i una taca que la dictadura no va poder netejar fins que l'any 1953 fou admesa per raons geoestratègiques a les Nacions Unides.[4]

Origen

Tot i que Espanya no es va incorporar oficialment a la Segona Guerra Mundial del costat de les Potències de l'Eix, el general Francisco Franco va trametre voluntaris allistats a la Wehrmacht. Així es podia mantenir la neutralitat del règim mentre simultàniament compensava Hitler pel seu ajut durant la Guerra Civil espanyola (vegeu Legió Còndor). El Ministre d'Afers Exteriors de l'època, Ramón Serrano Suñer, va suggerir la creació d'un cos voluntari, al principi de l'Operació Barbarroja, i Franco va enviar una oferta oficial de l'ajut a Berlín. Hitler va aprovar l'ús de voluntaris espanyols el 24 de juny de 1941, i José Luis Arrese Magra, el secretari general del Movimiento va donar les instruccions de reclutament.[5]

Es va formar una divisió completa (18.104 homes, 2.612 dels quals eren oficials i la resta soldats). La meitat eren militars de carrera, i molts falangistes veterans de la Guerra Civil. Hi ha indicis que entre la tropa hi hagué un cert nombre que hi anaren forçats. El general Agustín Muñoz Grandes fou el designat per a comandar la unitat.Enquadrada en l'exèrcit (Heer) de la Wehrmacht com a 250a Divisió d'Infanteria (en alemany, 250. Infanteriedivision), n'usà l'uniforme gris (feldgrau), amb l'escut de nacionalitat (bandera espanyola i la paraula España) a la part superior de la màniga dreta.

El 13 de juliol de 1941 va sortir de Madrid cap a Grafenwohr (Baviera) el primer tren de divisionaris per passar cinc setmanes d'instrucció. La 250 Divisió d'Infanteria es va dividir en tres regiments amb els noms de les ciutats d'on provenien la majoria de soldats: Barcelona, València i Sevilla. Cada regiment tenia tres batallons, formats per quatre companyies cada un, i un regiment d'artilleria amb tres bateries de 150 mm i una bateria pesant de reforç.

El 20 d'agost, després de prendre jurament (modificat per mencionar la lluita contra el comunisme), la divisió va ser enviada al Front Oriental. Va ser transportada amb tren a Suwalki, (Polònia), des d'on va avançar a peu. Després d'arribar a Smolensk, es va desplegar en el setge de Leningrad, on va formar part del 15è Exèrcit alemany.

Participació en la guerra

La Divisió va sofrir greus pèrdues als fronts de Leningrad i de Nóvgorod, tant per combat com per l'acció del fred. A partir de maig de 1942 hi arribaren més efectius per a cobrir les baixes i rellevar els combatents ferits o morts. En total, fins a 46.000 homes van servir al front rus.

Després de la caiguda del front a la Batalla de Stalingrad, la situació canvià i es desplegaren tropes alemanyes en comptes de les espanyoles. Això coincidí amb el relleu del comandament de la divisió, assignat al general Emilio Esteban Infantes, i els aliats pressionaren el dictador espanyol perquè retirés les tropes. Les negociacions, a la darreria de 1943, van concloure amb una ordre de repatriació esglaonada a partir del 10 d'octubre. Les baixes de la divisió havien estat de 4.954 morts, 8.700 ferits i 372 presoners.

Franco provà de dolcificar la retirada davant Hitler: en comptes de liquidar directament la intervenció espanyola, ho presentà com a reducció; així, la Divisió Blava es transformà en una unitat menor, sota el nom de Legión Española de Voluntarios, usualment coneguda com a Legión Azul, sempre dins la Wehrmnacht, que es componia—forçosament—dels soldats que duguessin menys de deu mesos de servei; en total, uns tres mil homes com a màxim. Quan resultà del tot evident que el Tercer Reich perdria la guerra, Franco acabà dissolent i repatriant també la Legión Azul (març 1944).

Encara els feixistes més fanàtics, unes desenes de repatanis, s'incorporaren a les Waffen-SS, i n'hi hagué que combateren com a voluntaris contra els partisans iugoslaus, contra la resistència francesa, fins i tot en la batalla de Berlín, etc.

Repatriació dels últims supervivents

En la postguerra Franco instrumentalitzà propagandísticament l'existència de presos de guerra espanyols a l'URSS, i n'elaborà tota una mística de "martiri" i "heroisme". Finalment, i mitjançant la Creu Roja, els darrers 220 supervivents de la Divisió Blava forent repatriats per l'URSS des de Sibèria, passant per Odessa, i arribaren al port de Barcelona el 2 d'abril de 1954 en el vaixell grec Semíramis.

Homenatges institucionals

Tant durant els governs del PSOE com del PP hi ha hagut actes d'homenatge institucional a les tropes de la División Azul.

El 2004, durant el govern de José Luis Rodríguez Zapatero (PSOE), el ministre de Defensa José Bono va incloure a la desfilada del Dia de la Hispanitat (12 d'octubre) a un veterà de la Divisió Blava al costat d'un altre de l'Exèrcit Republicà, al·ludint a una «suposada reconciliació entre espanyols.»[6]

El 2013, ja durant el govern de Mariano Rajoy (PP), la delegada del govern a Catalunya, María de los Llanos de Luna, al costat de l'alcalde de Sant Andreu de la Barca (PSC), lliurà un diploma a la Germandat d'Excombatents de la Divisió Blava, en ocasió d'un homenatge organitzat per la Guàrdia Civil.[6] Aquest homenatge rebé dures crítiques de la premsa internacional, especialment l'alemanya i la britànica.[7][8]

Mitificació privada

Al llarg del règim franquista existí una bibliografia copiosa (sobretot memorialística) que es dedicava a mitificar la Divisió Blava, paral·lelament a la glorificació que en feia el règim. Així mateix es formaren organitzacions de veterans de la Divisió Blava que funcionaren en part com a grups d'ajut mutu i en part com a influents grupuscles ultradretans.

Avui dia, entre elements de l'extrema dreta espanyola, però també entre simples afeccionats espanyols a la militària, continua existint un autèntic culte mitificador de la Divisió Blava, com es pot constatar en l'allau d'obres anàlogament laudatòries publicades en espanyol en els darrers vint anys,[9] les quals vénen a afegir-se a una tradició ja ben llarga. De fet, una part gens negligible de la producció uniformològica espanyola actual gira entorn de la Divisió Blava.[10]

Resum de forces de la Divisió Blava

Homes
  • Oficials: 603
  • Sots-oficials: 2.601
  • Tropa: 13.733
    • Total: 16.937
Cavalls
  • De sella: 1.451
  • Lleugers de tir: 3.271
  • De tir: 979
    • Total: 5.701
Vehicles
  • Automòbils: 360
  • Camions: 104
  • Motocicletes: 288

Bibliografia

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Divisió Azul

Referències

  1. Cortés, Santi; Catalunya, Anna «Poesia franquista valenciana (1939-1943)». Caplletra : Revista Internacional de Filologia, 5, 1998, pàg. 109-121.
  2. Ibañez Hernandez, Rafael. «Españoles en las trincheras: La División Azul». A: España y la SEgunda Guerra Mundial (en castellà). Madrid: Ed. Complutense, 1996. ISBN 848936589X. 
  3. «Divisió Azul». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  4. Foix, Lluís «Els morts que encara parlen». El Punt Avui, 06-08-2014.
  5. Sinova, Justino. La censura de prensa durante el franquismo (en castellà). Barcelona: De Bolsillo, 2006, p.261. ISBN 9788483461341. 
  6. 6,0 6,1 Baquero, Antonio; Martín, Patricia «El Gobierno se escuda en un desfile de Bono para avalar a De Luna» (en castellà). El Periódico, 17-05-2013.
  7. Wandler, Rainer «Delegierte ehrt Nazi-Einheit» (en alemany). Tageszeitung (TAZ), 17-05-2013.
  8. «Scandal in Spain update – Jewish, Roma and LGTB organisations denounce nazi veterans honours»» (en anglès). hopenothate.org, 18-05-2013.
  9. Un exemple entre tants, disponible en línia a: Sariego, William; Turner, Wayne. «Division azul Official Briefing» (pdf) (en anglès), 15-09-2014. «Les tropes espanyoles de la División Azul eren compostes exclusivament per voluntaris amb una forta motivació de lluita contra el comunisme (The Spanish troops of Division Azul were all volunteers with a strong will to fight communism»
  10. Per exemple, cerqueu al catàleg de la Biblioteca Nacional espanyola per l'encapçalament "Alemania. Heer. Infanteriedivision (1941-1943), 250".
  11. Moreno Julià - Apèndix 5