Relleu (geografia): diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Revertides les edicions de 85.192.75.245. Si penseu que és un error, deixeu un missatge a la meva discussió.
Etiqueta: Reversió
Línia 14: Línia 14:


== Referències ==
== Referències ==
{{Referències}}el rellue es el conjunt de formes o irregularitats que n'hi han en l'escorça terrestre
{{Referències}}
<br />{{Commonscat}}

{{Commonscat}}
{{Viccionari-lateral|relleu}}
{{Viccionari-lateral|relleu}}



Revisió del 18:29, 17 feb 2019

El relleu geogràfic és la dimensió vertical de la superfície de la Terra. Quan està referit al fons del mar s'anomena batimetria. El relleu s'expressa en termes d'altitud, pendent i orientació de les superfícies del terreny. El relleu afecta el flux de l'aigua i la seva distribució, i per tant l'agricultura i altres recursos naturals.[1] En grans superfícies, el relleu també influeix en la meteorologia.Ambdós factors afavoreixen o dificulten la instal·lació de poblacions humanes en zones determinades.

Altimetria i batimetria de la Terra actualment
Relleu dels Alps de Nova Zelanda
Escorrentia fluint cap a un desguàs.

L'escolament és la làmina d'aigua que es produeix per sobre el sòl després de la seva precipitació.[2] Són un agent geològic que té una gran capacitat erosiva i de modelat en zones de clima sec i pluges torrencials. L'aigua forma solcs al terreny, que es van fent més profunds i poden originar torrents i barrancs. En zones amb molt de pendent, s'originen xaragalls, que són solcs profunds que deixen entre ells crestes sense erosionar. Quan aquests solcs conflueixen fins a desembocar en un sola conca es forma un torrent, que només duu aigua després d'una pluja forta. Altres agents geològics que modelen el relleu són: el vent, les glaceres, els rius, les aigües subterrànies i el mar.[cal citació]

Geomorfologia

La geomorfologia és en gran per l'estudi de la formació del relleu geogràfic o de la topografia. El relleu es forma per la intersecció dels processos:

  • Geològics: migració de les plaques tectòniques falles i simes, erupcions volcàniques, etc.
  • Processos erosius
  • Impactes extraterrestres (meteorits)[3]

Referències

  1. Baker, N.T., and Capel, P.D., 2011, "Environmental factors that influence the location of crop agriculture in the conterminous United States": U.S. Geological Survey Scientific Investigations Report 2011–5108, 72 p.
  2. Brush, L. M. (1961). "Drainage basins, channels, and flow characteristics of selected streams in central Pennsylvania" (pp. 1-44) (United States, U.S. Department of the Interior, GEOLOGICAL SURVEY). Washington D.C.: UNITED STATES GOVERNMENT PRINTING OFFICE. Retrieved October 29, 2017, from https://pubs.usgs.gov/pp/0282f/report.pdf
  3. Willett, Sean D.; Brandon, Mark T. «On steady states in mountain belts». Geology, 30, 2, gener 2002, pàg. 175–178. Bibcode: 2002Geo....30..175W. DOI: 10.1130/0091-7613(2002)030<0175:OSSIMB>2.0.CO;2.

el rellue es el conjunt de formes o irregularitats que n'hi han en l'escorça terrestre

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Relleu