Avió de reacció: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m format
- {{portal de l'aviació}}
Línia 22: Línia 22:
{{Referències}}
{{Referències}}


{{portal de l'aviació}}
{{Autoritat}}
{{Autoritat}}

{{ORDENA:Avio De Reaccio}}
{{ORDENA:Avio De Reaccio}}
[[Categoria:Avions de reacció| ]]
[[Categoria:Avions de reacció| ]]

Revisió del 20:24, 17 feb 2019

L'Airbus A380 és un avió de reacció tetramotor.

Un avió de reacció, jet o reactor és un avió impulsat per motors de reacció.[1] Els avions de reacció volen molt més ràpidament que els avions impulsats per hèlixs, i poden volar a altituds superiors – de l'ordre 10.000 - 15.000 metres per a turbines de gas. A aquestes altituds, els motors a reacció assoleixen l'eficiència màxima en distàncies llargues. En contrapartida, els motors d'avions impulsats per hèlixs assoleixen l'eficiència màxima a altituds molt inferiors. La definició general d'avió de reacció contempla la propulsió d'avions mitjançant tota mena de motors a reacció: turbines de gas, coets, ramjets, etc.

Història

Heinkel He 178, el primer avió del món propulsat només amb motor de reacció

Dos enginyers, Frank Whittle del Regne Unit i Hans von Ohain d'Alemanya, desenvoluparen el concepte independentment a la darreria dels anys 1930, tot i que el primer turbojet és atribuït a Whittle.

El primer avió de reacció a volar va ser el Heinkel He 178, el 27 d'agost de 1939. Es tractava d'un projecte d'avió experimental, liderat per Hans von Ohain, que només estava preparat per a portar passatgers i equipament bàsic, que constituí el primer demostrador a partir del qual els fabricants alemanys d'aeronaus i d'aeromotors van tenir una visió aclaridora sobre la seua viabilitat.

En paral·lel, gràcies a l'equip d'investigació anglès per al desenvolupament del motor a reacció, liderat per Frank Whittle, ja s'havia provat un motor a reacció al banc d'assajos. El següent pas pels anglesos fou el primer vol del Gloster E.28/39 que fou el primer avió de reacció anglès en enlairar-se al 15 de maig de 1941.

Després de la guerra, la turbina de gas es va començar a adaptar a l'aviació civil, possibilitant així, majors abasts i majors altures. Així nasqué l'avió de Havilland Comet, avió de passatgers que començava a operar el 1952 i que tingué seriosos problemes de fatiga degut a les grans diferències de pressió que provocaren un progrés de clevills imprevist a l'etapa de disseny.

Una altra fita de l'aviació a reacció en el camp civil fou el disseny i funcionament de l'avió supersònic Concorde, el primer a portar passatgers, que resultà polèmic degut a l'encariment dels combustibles fòssils amb les crisis del petroli i a la contaminació acústica i atmosfèrica del seu vol.

Vegeu també

Referències

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Avió de reacció
  1. «Multidiccionari: avió 1.5». el Punt Avui.