Aparició de la Verge a Sant Jacint: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Canvi menor
→‎Versió de Rochester: Millora de forma que s'entén millor.
Línia 44: Línia 44:


=== Versió de Rochester ===
=== Versió de Rochester ===
El paviment de l'església va ser defectuosament pintat per un ajudant, i les columnes de la dreta també mostren la manca d'habilitat de la mà d´un deixeble. La vestimenta de Sant Jacint es caracteritza per la vivacitat de la pinzellada, però el cap va ser retocat per un ajudant, de forma inexperta, sobretot els llavis, els ulls i les orelles, <ref>{{Ref-llibre|cognom=Wethey|nom=Harold E.|títol=Obra citada.|url=|edició=|llengua=|data=17/02/2019|editorial=|lloc=|pàgines=pàgs. 140i 141|isbn=}}</ref> .
El paviment de l'església va ser defectuosament pintat per un ajudant, i les columnes de la dreta també mostren la manca d'habilitat de la mà d´un deixeble. La vestimenta de Sant Jacint es caracteritza per la vivacitat de la pinzellada, però el cap (sobretot els llavis, ulls i orelles) va ser retocat per un ajudant, de forma inexperta. <ref>{{Ref-llibre|cognom=Wethey|nom=Harold E.|títol=Obra citada.|url=|edició=|llengua=|data=17/02/2019|editorial=|lloc=|pàgines=pàgs. 140i 141|isbn=}}</ref> .


== Bibliografia ==
== Bibliografia ==

Revisió del 16:07, 20 feb 2019

Infotaula d'obra artísticaAparició de la Verge a Sant Jacint

Modifica el valor a Wikidata
Tipuspintura Modifica el valor a Wikidata
CreadorEl Greco
Creació1605-10 ca.
Mètode de fabricacióoli sobre tela
Gènereart sacre Modifica el valor a Wikidata
MovimentManierisme
Mida158,4 cm. (Alçada) × 98.7 cm. (Amplada) cm
Col·leccióBarnes Foundation, Filadelfia, USA
Catalogació
Número d'inventari1938.28 Modifica el valor a Wikidata
Catàleg
Infotaula d'obra artísticaAparició de la Verge a Sant Jacint

Modifica el valor a Wikidata
Tipuspintura Modifica el valor a Wikidata
CreadorEl Greco, Taller d'El Greco
Creació1610 ca.
Mètode de fabricacióOli sobre Tela
Gènereart sacre Modifica el valor a Wikidata
MovimentManierisme
Mida99 cm. (Alçada) × 61 cm. (Amplada) cm
Col·leccióMemorial Art Gallery, Rochester, USA
Catalogació
Número d'inventari1938.28 Modifica el valor a Wikidata
Catàleg

L'aparició de la Verge a Sant Jacint és el tema de dos quadres d'El Greco. Tot i la seva gran qualitat i l'unànime atribució a aquest artista, solen pasar força desapercebuts quan es comenta la seva obra.

Als Inventaris realitzats per Jorge Manuel Theotocópuli, després de la mort del deu pare, hi consten dos "Jacintos" a l'Inventari-I, i tres a l'Inventari-II. És posible que alguna de les peces inventariades sigui un dels dos llenços actualmente existents.

Al Catàleg Comentat de Harold Wethey, les dues teles existents están catalogades amb els nº. 233 i 234. [1]

Temàtica de l'obra

Jacint de Cracovia fou un religiós enviat, juntament amb altres companys a introduir l'ordre Dominicana, o Orde dels Predicadors a terres de Polònia i Kíev. Hom també li atribueix la predicació a l'altres contrades entre el Bàltic i el Mar Negre, i actualment, junt amb Sant Casimir és un dels Sants més venerats a Lituania.

Però El Greco no el representa consagrat a la seva activitat missionera, sinó que interpreta una llegenda segons la qual la Maria, mare de Jesús se li va aparèixer en ocasió d'una invasió dels Tàtars, que atacaven un monestir, La Verge va demanar-li que salvés una imatge Seva. Jacint va poder-ho fer, malgrat que la imatge era molt més pesada del que un home podia aixecar. [2]

Anàlisi de l'obra.

Els dos llenços són gairebé idèntics,i aparentment només es diferencien en les dimensions. Tanmateix Wethey hi remarca algunes diferències formals, i especialment, notables diferències de qualitat.

En ambdues teles, a l'esquerra hi ha un https://es.wikipedia.org/wiki/Rompimiento_de_gloria, on la Verge i el Nen Jesús són en un núvol lluminós. Davant, el fascinat Jacint, està agenollat a l'interior d'una església on, al fons i a la detra del quadre, hi veiem dues columnes sobre sengles pilars. En un nínxol a l'esquerra i darrera aquestes columnes hi veiem l'estàtua borrosa d'un bisbe, que podría referirse a Estanislau Kostka, o bé a Pandrotta de Cracòvia, qui segons la llegenda, també va presenciar el prodigi. [3]

La mà dreta de Sant Jacint resta dramàticament sobre el seu pit, mentre l´esquerra s'extén vers l'espectador, com si fos una invitació a entrar dins la pintura. La túnica rosada de la Verge és l'únic detall de color càlid en tot el quadre, contrastant amb el blau clar del seu mantell.

El Greco representa aquesta escena demostrant un gran mestratge en l'ús de la línea, el color i la llum, especialment en el que es refereix a la Verge i el Nen, i una enorme precissió i habilitat en la pinzellada. La imprimació rogenca, que El Greco va deixar visible en algunes parts del quadre, i la finor amb la qual va aplicar les subtils capes superiors de pintura, són típiques d'aquesta etapa del mestre cretenc. [4] [5]

Versió de Filadèlfia

Segons Wethey, coincideix amb la peça de majors dimensions catalogada en els Inventaris fets per Jorge Manuel, i és la de major qualitat de les dues actualmente conservades, fet que es reflecteix en la major brillantor del color, sobretot en la Verge i el Nen, i en major mestratge de les pinzellades. També les dues figures i la decoració arquitectónica están més ben resoltes. En canvi, una estranya deformació a la mà de Sant Jacint, pot ser deguda a una restauració defectuosa.,

Versió de Rochester

El paviment de l'església va ser defectuosament pintat per un ajudant, i les columnes de la dreta també mostren la manca d'habilitat de la mà d´un deixeble. La vestimenta de Sant Jacint es caracteritza per la vivacitat de la pinzellada, però el cap (sobretot els llavis, ulls i orelles) va ser retocat per un ajudant, de forma inexperta. [6] .

Bibliografia

Wethey, Harord Edwin; El Greco y su Escuela (Volumen-II); Ediciones Guadarrama; Madrid-1967

Àlvarez Lopera, José; El Greco, La Obra esencial; Editorial Sílex; Madrid-2014; ISBN-978-84-7737-8600

Referències

  1. Wethey, Harold E. Obra citada., 17/02/2019, pàg.140. 
  2. «Ciudad de los Santos/San Jacinto.» (en español). [Consulta: 17 febrer 2019].
  3. «San Giacinto di Polonia» (en italià). [Consulta: 18 febrer 2019].
  4. «Apparition of the Virgin and Child to Saint Hyacinth» (en anglès). [Consulta: 18 febrer 2019].
  5. «Consulta al Rochester Memorial» (en anglès). [Consulta: 18 febrer 2019].
  6. Wethey, Harold E. Obra citada., 17/02/2019, pàgs. 140i 141. 

Enllaços externs

http://archive.krakow2016.com/es/ciudad-de-los-santos-san-jacinto-odrowaz.html

http://www.paginecattoliche.it/S-GIACINTO-DI-POLONIA-1257/

https://collection.barnesfoundation.org/objects/4764/Apparition-of-the-Virgin-and-Child-to-Saint-Hyacinth/details

http://magart.rochester.edu/Obj4262?sid=887&x=15383