Ealdorman: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
m Robot treu caràcters de control Unicode
Línia 1: Línia 1:
Un '''ealdorman''' (de l'[[anglès antic]] ''ealdorman'', literalment "Home vell"; plural: "'''ealdormen'''") és el terme utilitzat per designar un oficial reial d'alt grau i magistrat d'un shire [[Anglosaxons|anglosaxó,]] en temps del rei Canut. El terme fou traduït al [[llatí]] com ''[[Dux bellorum|dux]]'' o ''[[Prefecte|præfectus]]'' en diversos documents del regne de [[Wessex]]. En l'obra ''Vida del rei [[Alfred el Gran|Alfred]]'', del bisbe gal·lès [[Asser]], l'equivalent llatí és ''comes''.<ref>David A. E. Pelteret, ''The ''Earldormen'' of Alfred’s Reign''.</ref> Com magistrat d'un shire o un grup de shires ([[Comtat (divisió administrativa)|comtat]]) en l'[[Anglaterra]] anglosaxona, l'ealdorman manava l'exèrcit del shire(s) i districtes sota el seu control en nom del rei.
Un '''ealdorman''' (de l'[[anglès antic]] ''ealdorman'', literalment "Home vell"; plural: "'''ealdormen'''") és el terme utilitzat per designar un oficial reial d'alt grau i magistrat d'un shire [[Anglosaxons|anglosaxó,]] en temps del rei Canut. El terme fou traduït al [[llatí]] com ''[[Dux bellorum|dux]]'' o ''[[Prefecte|præfectus]]'' en diversos documents del regne de [[Wessex]].&nbsp;En l'obra ''Vida del rei [[Alfred el Gran|Alfred]]'', del bisbe gal·lès [[Asser]], l'equivalent llatí és ''comes''.<ref>David A. E. Pelteret, ''The ''Earldormen'' of Alfred’s Reign''.</ref> Com magistrat d'un shire o un grup de shires ([[Comtat (divisió administrativa)|comtat]]) en l'[[Anglaterra]] anglosaxona, l'ealdorman manava l'exèrcit del shire(s) i districtes sota el seu control en nom del rei.


== Nomenament ==
== Nomenament ==
Els ealdormen eren designats pel rei i sovint eren membres de les famílies més antigues i poderoses, si bé més tard foren sovint escollits d'entre els  ''comites'' (plural de ''comes'', "Company") del rei.
Els ealdormen eren designats pel rei i sovint eren membres de les famílies més antigues i poderoses, si bé més tard foren sovint escollits d'entre els&nbsp; ''comites'' (plural de ''comes'', "Company") del rei.


Quan regnes menors com [[Regne de Sussex|Sussex]] i [[Regne d'Essex|Essex]] van ser absorbits per un regne més poderós com ara [[Wessex]], la família en el poder era degradada del títol de "Rei" a ''Eorldorman.'' Presumiblement aquest títol fou inicialment hereditari, però en el període anglosaxó més tardà ho deixà de ser.
Quan regnes menors com [[Regne de Sussex|Sussex]] i [[Regne d'Essex|Essex]] van ser absorbits per un regne més poderós com ara [[Wessex]], la família en el poder era degradada del títol de "Rei" a ''Eorldorman.'' Presumiblement aquest títol fou inicialment hereditari, però en el període anglosaxó més tardà ho deixà de ser.

Revisió del 10:45, 28 feb 2019

Un ealdorman (de l'anglès antic ealdorman, literalment "Home vell"; plural: "ealdormen") és el terme utilitzat per designar un oficial reial d'alt grau i magistrat d'un shire anglosaxó, en temps del rei Canut. El terme fou traduït al llatí com dux o præfectus en diversos documents del regne de Wessex. En l'obra Vida del rei Alfred, del bisbe gal·lès Asser, l'equivalent llatí és comes.[1] Com magistrat d'un shire o un grup de shires (comtat) en l'Anglaterra anglosaxona, l'ealdorman manava l'exèrcit del shire(s) i districtes sota el seu control en nom del rei.

Nomenament

Els ealdormen eren designats pel rei i sovint eren membres de les famílies més antigues i poderoses, si bé més tard foren sovint escollits d'entre els  comites (plural de comes, "Company") del rei.

Quan regnes menors com Sussex i Essex van ser absorbits per un regne més poderós com ara Wessex, la família en el poder era degradada del títol de "Rei" a Eorldorman. Presumiblement aquest títol fou inicialment hereditari, però en el període anglosaxó més tardà ho deixà de ser.

Earls (Comtes)

Cap al final del segle X, el terme ealdorman va anar desapareixent gradualment, substituït per eorl, probablement sota la influència del terme danès jarl, el qual va evolucionar al terme actual earl. El terme anàleg també en anglès és count, del francès comte, alhora derivat del llatí comes.

Així, es pot considerar que els ealdormen foren els primerencs comtes anglesos.

Notes

  1. David A. E. Pelteret, The Earldormen of Alfred’s Reign.