Predicat: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Etiquetes: Substitució editor visual
m Revertides les edicions de 62.174.161.46. Si penseu que és un error, deixeu un missatge a la meva discussió.
Etiqueta: Reversió
Línia 1: Línia 1:

El '''predicat'''<ref>{{GEC|0203141|predicat}}</ref> és la part de la [[frase]] que conté el [[verb]] i s'oposa al [[Subjecte (sintaxi) |subjecte]]. Acostuma a dir alguna cosa del subjecte, normalment l'acció que aquest fa.

Hi ha dos tipus bàsics de predicat: el nominal, amb el [[verb copulatiu]], (ser, estar, semblar) i el verbal, quan el verb és predicatiu. El [[predicat nominal]] no designa cap acció sinó que expressa característiques o estats del subjecte. Dins el predicat verbal es distingeix, segons els complements que porti el verb, entre transitius (amb [[complement directe]]) o intransitius (sense).

El nucli del predicat és el verb. Pot haver-hi oracions sense subjecte (les anomenades impersonals) però no sense predicat. Si hi ha sintagmes amb sentit ple però no formen un predicat per la manca de verb, es parla d'[[enunciat]] i no de frase.

== Referències ==
{{Referències}}

{{massacurt|data=febrer de 2014}}
<br />
<br />



Revisió del 18:21, 11 març 2019

El predicat[1] és la part de la frase que conté el verb i s'oposa al subjecte. Acostuma a dir alguna cosa del subjecte, normalment l'acció que aquest fa.

Hi ha dos tipus bàsics de predicat: el nominal, amb el verb copulatiu, (ser, estar, semblar) i el verbal, quan el verb és predicatiu. El predicat nominal no designa cap acció sinó que expressa característiques o estats del subjecte. Dins el predicat verbal es distingeix, segons els complements que porti el verb, entre transitius (amb complement directe) o intransitius (sense).

El nucli del predicat és el verb. Pot haver-hi oracions sense subjecte (les anomenades impersonals) però no sense predicat. Si hi ha sintagmes amb sentit ple però no formen un predicat per la manca de verb, es parla d'enunciat i no de frase.

Referències