Coccoïdeus: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
retocs
Cap resum de modificació
Línia 34: Línia 34:
* [[Stictococcidae]]
* [[Stictococcidae]]
}}
}}
Els '''coccoïdeus''' són una [[superfamília]] d'[insectes]] [[hemípters]] dels [[subordre]] dels [[esternorrincs]]., coneguts popularment com a '''cotxinilles''' o '''caparretes'''. Hi ha unes 8.000 espècies. Normalment tenen el cos protegit per un tegument endurit i cobert de substàncies ceroses i pulverulentes. Algunes espècies són paràsites d'espècies agrícoles o de [[jardineria]], ja que xuclen la [[Saba (biologia)|saba]] de diversos arbres, entre els quals els [[cítric]]s i les [[Olivera|oliveres]]. La serpeta (''[[Lepidosaphes ulmi]]'') també és una cotxinilla que ataca els fruiters.
Els '''coccoïdeus''' són una [[superfamília]] d'[[insectes]] [[hemípters]] dels [[subordre]] dels [[esternorrincs]]., coneguts popularment com a '''cotxinilles''' o '''caparretes'''. Hi ha unes 8.000 espècies. Normalment tenen el cos protegit per un recobriment de substàncies ceroses i pulverulentes, i algunes tenen el tegument endurit. Algunes espècies són paràsites d'espècies agrícoles o de [[jardineria]], ja que xuclen la [[Saba (biologia)|saba]] de diversos arbres, entre els quals els [[cítric]]s i les [[Olivera|oliveres]]. La serpeta (''[[Lepidosaphes ulmi]]'') també és una cotxinilla que ataca els fruiters.


La cotxinilla anomenada ''[[Coctus cacti]]'' viu sobre el [[nopal]], del qual s'obté una matèria colorant vermella molt utilitzada fa segles i també en menor mesura en l'actualitat.
La cotxinilla anomenada ''[[Coctus cacti]]'' viu sobre el [[nopal]], del qual s'obté una matèria colorant vermella molt utilitzada fa segles i també en menor mesura en l'actualitat.

Revisió del 12:03, 22 març 2019

No s'ha de confondre amb Porquet de Sant Antoni, que en castellà es diu «cochinilla»..
Infotaula d'ésser viuCoccoïdeus
Coccoidea Modifica el valor a Wikidata

Cotxinilles en un llimoner
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreHemiptera
SuperfamíliaCoccoidea Modifica el valor a Wikidata
Handlirsch, 1900
Famílies

Els coccoïdeus són una superfamília d'insectes hemípters dels subordre dels esternorrincs., coneguts popularment com a cotxinilles o caparretes. Hi ha unes 8.000 espècies. Normalment tenen el cos protegit per un recobriment de substàncies ceroses i pulverulentes, i algunes tenen el tegument endurit. Algunes espècies són paràsites d'espècies agrícoles o de jardineria, ja que xuclen la saba de diversos arbres, entre els quals els cítrics i les oliveres. La serpeta (Lepidosaphes ulmi) també és una cotxinilla que ataca els fruiters.

La cotxinilla anomenada Coctus cacti viu sobre el nopal, del qual s'obté una matèria colorant vermella molt utilitzada fa segles i també en menor mesura en l'actualitat.

Les femelles, de forma inusual entre els hemípters, presenten el fenomen de la neotènia retenint la morfologia externa immadura fins a la maduresa sexual. Els mascles adults tenen ales però no s'alimenten i moren en un dia o dos. Els mascles adults, també inusualment dins dels hemípters, tenen un sol parell d'ales i semblen dípters. El sistema de reproducció varia considerablement dins del grup incloent hermafroditisme i almenys set formes de partenogènesi.

Principals famílies

Superfamília Coccoidea (cotxinilles)

Un nombre d'altres famílies només es coneixen per fòssils, incloent-hi Arnoldidae, Electrococcidae, Grimaldiellidae, Grohnidae, Hammanococcidae, Inkaidae, Jersicoccidae, Kukaspididae, Labiococcidae, Lebanococcidae, Lithuanicoccidae, Pennygullaniidae, Serafinidae i Weitschatidae.

Vegeu també

Enllaços externs