Vés al contingut

Cèl·lula vegetal: diferència entre les revisions

m
Revertides les edicions de 80.224.89.53. Si penseu que és un error, deixeu un missatge a la meva discussió.
(algo)
m (Revertides les edicions de 80.224.89.53. Si penseu que és un error, deixeu un missatge a la meva discussió.)
Etiqueta: Reversió
[[Fitxer:Estructura cèl·lula vegetal.png|thumb|450px|<center>Estructura d'una cèl·lula vegetal]]
La '''cèl·lula vegetal''' és la unitat elemental que constitueix qualsevol organisme vegetal, i comprèn generalment un [[nucli cel·lular]] envoltat d'un [[citoplasma]], diversos orgànuls o [[plast]]s, i tot protegit per una [[membrana cel·lular]].
La '''cèl·lula vegetal''' és una verga{{Botànica}}
 
== Característiques distintives ==
 
Les cèl·lules vegetals són molt diferents de les cèl·lules dels organismes que pertanyen als altres eucariotes. Els principals caràcters distintius són:
* Un gran vacúol central, envoltat d'una membrana (el [[tonoplast]]), que manté la turgència de la cèl·lula i controla els intercanvis de molècules entre el citosol i la saba. Aquests vacúols serveixen de galledes de les escombraries a les cèl·lules vegetals, al final de la vida de la cèl·lula, aquests vacúols ocupen el 90% de l'espai cel·lular.
* una [[Paret cel·lular|paret]] pectocel·lulosica feta de [[cel·lulosa]] i de [[proteïnes]] i, en molts casos, de [[lignina]] dipositada pel protoplast fora de la membrana cel·lular. Es diferencia clarament de la paret cel·lular dels [[bolet]]s, feta de [[quitina]], i dels [[procariotes]], feta de [[peptidoglicans]].
* els [[Plasmodesme|plasmodesmes]], als porus de la paret cel·lular, que permet a cada cèl·lula vegetal comunicar amb les cèl·lules adjacents. Aquest sistema és diferent de la xarxa d'[[hifes]] present en els bolets.
* els [[plastidi]]s, en particular els [[cloroplast]]s que contenen la [[clorofil·la]], aquest pigment que dóna a les plantes el seu color verd i que intervé en el procés de la [[fotosíntesi]].
* l'absència de [[centríol]]s que són presents a les cèl·lules animals.
 
Com les altres cèl·lules eucariotes, les cèl·lules vegetals posseeixen típicament un nucli, que conté l'essència de l'[[ADN]] cel·lular, i dels [[mitocondris]], les «fàbriques» de la cèl·lula. Tanmateix, certes parts dels teixits d'una planta viva moren de manera selectiva per ser útils a la planta i no consumir nodriments.
 
== Tipus de teixits ==
 
Les tres principals classes de cèl·lules vegetals es poden diferenciar d'acord amb l'estructura histològica que formen: les [[Arrel (botànica)|arrels]], les [[tija|tiges]] i les [[fulles]]. Totes les plantes tenen aquests tipus de teixits.
 
Aquests tipus de cèl·lules vegetals són classificats segons l'estructura de la seva paret cel·lular i les característiques dels seus [[protoplast]]s. Les plantes tenen una [[paret cel·lular]] primària, i de vegades una paret secundària igualment. Aquests dos elements determinen la funció de cada cèl·lula individual.
* [[Epidermis (botànica)|Epidermis]], l'embolcall extern de la planta.
* Teixit vascular, que assegura el transport dels elements en tota la planta.
* Teixit assimilador, que assegura la fotosíntesi i l'emmagatzematge del [[midó]]. El [[parènquima]], parets primàries primes, poden no tenir paret secundària i es poden desenvolupar en els teixits més especialitzats de la planta.
* Teixits de suport:
** [[Col·lènquima]]. Són parets primàries desigualment espesses, reagrupades per assegurar el suport de les parts de la planta en creixement.
** [[Esclerènquima]]. Són parets secundàries espesses, que serveixen de suport a les parts de la planta que no creixen.
 
== Enllaços externs ==
{{Commonscat}}
* [http://www.creaweb.fr/bv/cellule.html Cèl·lula vegetal] {{fr}}
* [http://www.cellsalive.com/cells/plntcell.htm Model interactiu de cèl·lula vegetal] {{en}}
 
{{Botànica}}
 
{{ORDENA:Cellula Vegetal}}