Diferència entre revisions de la pàgina «Epifenomen»

Salta a la navegació Salta a la cerca
1.611 bytes afegits ,  fa 2 anys
 
El món físic opera independentment del món mental en l'epifenomenalisme. El món mental existeix com un univers paral·lel derivat del món físic, afectat pel món físic (i per altres epifenòmens en l'epifenomenalisme feble), però no pot tenir un efecte en el món físic. Les versions instrumentalistes de l'epifenomenalisme permeten que alguns fenòmens mentals causin fenòmens físics, quan aquests fenòmens mentals poden ser estrictament analitzables com resums de fenòmens físics, preservant la causalitat del món físic per ser estrictament analitzable per altres fenòmens físics.<ref>Richard Taylor, (1963). ''Metaphysics''. 1a edició. Eaglewood Cliffs, Prentice-Hall.</ref>
 
== En medecina ==
 
En el seu sentit més ample, implica una relació causal entre els fenòmens; l'epifenomen és una conseqüència del fenomen primari.<ref>{{cita web|url=url=https://ahdictionary.com/ |autor=Houghton Mifflin Harcourt |título=The American Heritage Dictionary of the English Language |editor=Houghton Mifflin Harcourt|año=|página=|idioma= |fechaacceso=2 de agosto de 2018}}</ref> Aquesta és l'accepció que es relaciona amb l'epifenomenalisme.
 
Tanmateix, en [[medecina]] aquesta relació generalment no està implícita, i la paraula s'empra sovint en el sentit que un epifenomen pot ocórrer de manera independent, i es denomina epifenomen perquè no és el fenomen primari en estudi o perquè només la [[correlació]], no la causalitat, és coneguda o sospitada. En aquest sentit, dir que X està associat amb Y com un epifenomen és preservant un reconeixement que la correlació no implica causalitat. Els signes clínics, símptomes, síndromes i factors de risc poden ser epifenòmens en aquest sentit. Per exemple, tenir un risc més gran de [[càncer de mama]] concorrent amb la presa d'un [[antibiòtic]] és un epifenomen. No és l'antibiòtic el que causa l'augment de risc, sinó l'augment de la [[inflamació]] associada amb la [[infecció]] bacteriana que va provocar la presa de l'antibiòtic. La [[metàfora]] d'un arbre és una manera d'ajudar a explicar la diferència a algú que vol comprendre el mecanisme. Si la infecció és l'arrel de l'arbre i la inflamació n'és el tronc, llavors el càncer i l'antibiòtic són dues branques; l'antibiòtic no és el tronc.
 
== Referències ==
42.683

modificacions

Menú de navegació