Dia Escolar de la No-violència i la Pau: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Revertides les edicions de 84.123.124.126. Si penseu que és un error, deixeu un missatge a la meva discussió.
Etiqueta: Reversió
Cap resum de modificació
Línia 46: Línia 46:
[[Fitxer:Peace_dove.png|thumb|200px|El [[colom (ocell)|colom]], símbol de la [[Pau]].]]
[[Fitxer:Peace_dove.png|thumb|200px|El [[colom (ocell)|colom]], símbol de la [[Pau]].]]


El '''Dia Escolar de la No-violència i la Pau''' (o el seu acrònim '''DENIP'''), conegut també com a '''Dia Mundial o Internacional de la No-violència i la Pau''', fou fundat l'any [[1964]] pel [[poesia|poeta]] i [[Mestre d'escola|educador]] mallorquí [[Llorenç Vidal Vidal]], i és una iniciativa d'Educació No-violenta i Pacificadora, difosa internacionalment.<ref>[http://denip.webcindario.com/fundamentosdenip.html Llorenç Vidal: "Fundamentos teóricos del Día Escolar de la No-violencia y la Paz" (DENIP)], ''Educación XXI'', revista de la Facultad de Educación de la Universidad Nacional de Educación a Distancia, Madrid, núm. 6 {{es}}</ref>
El '''Dia Escolar de la No-violència i la Pau''' <ref>Llorenç Vidal: "Fundamentación de una Pedagogía de la No-violencia y la Paz" (Edit. Marfil, Alcoy, 1971) y "No-violencia y Escuela. El 'Día Escolar de la No-violencia y la Paz' como experiencia práctica de Educación Pacificadora" (Edit. Escuela Española, Madrid, 1985)</ref> (o el seu acrònim '''DENIP'''), conegut també com a '''Dia Mundial o Internacional de la No-violència i la Pau''', fou fundat l'any [[1964]] pel [[poesia|poeta]] i [[Mestre d'escola|educador]] mallorquí [[Llorenç Vidal Vidal]], i és una iniciativa d'Educació No-violenta i Pacificadora, difosa internacionalment.<ref>[http://denip.webcindario.com/fundamentosdenip.html Llorenç Vidal: "Fundamentos teóricos del Día Escolar de la No-violencia y la Paz" (DENIP)], ''Educación XXI'', revista de la Facultad de Educación de la Universidad Nacional de Educación a Distancia, Madrid, núm. 6 {{es}}</ref>


Es practica a escoles de tot el món, els dies [[30 de gener]] i propers (aniversari de la mort de [[Mohandas Karamchand|Mahatma Gandhi]]). Als països amb calendaris escolars propis de l'hemisferi sud, pot commemorar-se el [[30 de març]] i dies immediats.
Es practica a escoles de tot el món, els dies [[30 de gener]] i propers (aniversari de la mort de [[Mohandas Karamchand|Mahatma Gandhi]]). Als països amb calendaris escolars propis de l'hemisferi sud, pot commemorar-se el [[30 de març]] i dies immediats.

Revisió del 19:45, 8 abr 2019

Plantilla:Infotaula esdevenimentDia Escolar de la No-violència i la Pau
Imatge
Logo del DENIP, obra del pintor Eulogio Díaz del Corral
Text del lema"Amor universal, No-violència i Pau. L'Amor universal és millor que l'egoisme, la No-violència és millor que la violència i la Pau és millor que la guerra"
Tipusdia festiu Modifica el valor a Wikidata
Vigència1964 Modifica el valor a Wikidata - 
Data30 de gener
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata
Causamort de Mahama Ganhdi

Lloc webdenip.webcindario.com Modifica el valor a Wikidata
El colom, símbol de la Pau.

El Dia Escolar de la No-violència i la Pau [1] (o el seu acrònim DENIP), conegut també com a Dia Mundial o Internacional de la No-violència i la Pau, fou fundat l'any 1964 pel poeta i educador mallorquí Llorenç Vidal Vidal, i és una iniciativa d'Educació No-violenta i Pacificadora, difosa internacionalment.[2]

Es practica a escoles de tot el món, els dies 30 de gener i propers (aniversari de la mort de Mahatma Gandhi). Als països amb calendaris escolars propis de l'hemisferi sud, pot commemorar-se el 30 de març i dies immediats.

El DENIP propugna una educació permanent en i per a la concòrdia, la tolerància, la solidaritat, el respecte als drets humans, la no-violència i la pau. El seu missatge bàsic diu: "Amor universal, No-violència i Pau. L'Amor universal és millor que l'egoisme, la No-violència és millor que la violència i la Pau és millor que la guerra".

l'ex-Director General de la UNESCO(1987-1999), Federico Mayor Zaragoza va ser l'entrevista el 2012 per la Global Education Magazine, dient que "cal ser conscients que som a temps de canviar una cultura d'imposició, la por, una cultura basat en l'especulació econòmica de deslocalització de la producció a la guerra, encara som capaços de canviar en una cultura del diàleg, de la reconciliació, de la societat en una cultura de la pau ".[3]

Lanza del Vasto, deixeble directe del Mahatma Gandhi i fundador de la Comunitat de l'Arca, a una entrevista concedida a Sevilla (1976) va dir: "Sigui així a totes les vostres escoles. Establiu un dia dedicat a la No-violència".

Quan l'any 1998 l'ONU va proclamar el Decenni per una Cultura de la Pau (2001-2010), el DENIP tenia ja 36 anys de pràctica ininterrompuda a centres docents dels distints nivells de tot el món.[4][5]

No s'ha de confondre amb el Dia Internacional de la Pau establert l'any 2001 i que es celebra el 21 de setembre a iniciativa de les Nacions Unides.

Què fan les escoles el dia de la no-violència i la pau?

Les escoles de tot el món celebren el DENIP amb diferents actes. Els objectius del Dia Escolar de la No-violència i la Pau són:

  • Sensibilitzar que la pau és molt més que l'absència de guerres i baralles.
  • Conèixer i familiaritzar-se amb els conceptes d'amor universal, de no-violència i de pau positiva, així com amb els procediments de reivindicació no-violenta dels drets humans.
  • Conèixer persones i/o grups que lluiten per la pau i la justícia al món.
  • Saber resoldre els conflictes de manera pacífica i dialogant, és a dir, expressant les opinions de forma tranquil·la, clara i ordenada.
  • Compartir una estona amb tots els alumnes i mestres amb la finalitat de celebrar la diada de la no-violència i la pau.

Himne

Germans de les estrelles, lletra de Llorenç Vidal i música d'Andreu Bennàssar, és l'himne del DENIP. Existeix, entre altres idiomes, una versió castellana del mateix autor, una en eusquera feta per Martin Goenaga Irastorza, una en interlingua feta per Waldson Pinheiro (Brasil) i una en galaic-portuguès.

Referències

  1. Llorenç Vidal: "Fundamentación de una Pedagogía de la No-violencia y la Paz" (Edit. Marfil, Alcoy, 1971) y "No-violencia y Escuela. El 'Día Escolar de la No-violencia y la Paz' como experiencia práctica de Educación Pacificadora" (Edit. Escuela Española, Madrid, 1985)
  2. Llorenç Vidal: "Fundamentos teóricos del Día Escolar de la No-violencia y la Paz" (DENIP), Educación XXI, revista de la Facultad de Educación de la Universidad Nacional de Educación a Distancia, Madrid, núm. 6 (castellà)
  3. Día Escolar de la No Violencia y la Paz. Entrevista al Sr. Federico Mayor Zaragoza
  4. Llorenç Vidal: Vers une Pédagogie de la Non-violence et de la Paix. UNESCO, Paris, 1980 (francès)
  5. Graines de Paix: Journée Scolaire de la Non-violence et de la Paix (DENIP) (francès)

Enllaços externs