Glicosilació: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Leptictidium ha mogut Glucosilació a Glicació: Error terminològic i, per tant, en el contingut de l'article
Etiqueta: Redirecció nova
S'ha suprimit la redirecció a Glicació
Etiqueta: Redirecció suprimida
Línia 1: Línia 1:
La '''glicosilació''' és un procés [[químic]] en què s'afegeix un [[carbohidrat]] a una altra molècula. Aquesta molècula és denominada '''acceptor'''. La molècula acceptora pot ser de molts tipus, per exemple, de naturalesa [[proteïna|proteica]] o [[lípid|lipídica]].
#REDIRECCIÓ [[Glicació]]

Quan la glicosilació s'efectua sobre un grup [[alcohol]] o [[tiol]], el procés és anomenat '''glicosidació''', i la molècula resultant és anomenada '''glicòsid'''.

Un dels processos de glicosilació més importants és la [[glicosilació proteica]]. És el primer dels quatre passos principals de modificació a la [[síntesi proteica|síntesi]] de les proteïnes de les cèl·lules. És la modificació que pot patir una proteïna tant a l'etapa cotranslacional com posttranslacional.

La majoria de les proteïnes sintetitzades al [[reticle endoplasmàtic rugós]] experimenten glicosilació, la qual és completada a l'aparell de Golgi.

{{esborrany del metabolisme}}


{{ORDENA:Glucosilacio}}
[[Categoria:Reaccions orgàniques]]
[[Categoria:Metabolisme]]

Revisió del 14:39, 13 abr 2019

La glicosilació és un procés químic en què s'afegeix un carbohidrat a una altra molècula. Aquesta molècula és denominada acceptor. La molècula acceptora pot ser de molts tipus, per exemple, de naturalesa proteica o lipídica.

Quan la glicosilació s'efectua sobre un grup alcohol o tiol, el procés és anomenat glicosidació, i la molècula resultant és anomenada glicòsid.

Un dels processos de glicosilació més importants és la glicosilació proteica. És el primer dels quatre passos principals de modificació a la síntesi de les proteïnes de les cèl·lules. És la modificació que pot patir una proteïna tant a l'etapa cotranslacional com posttranslacional.

La majoria de les proteïnes sintetitzades al reticle endoplasmàtic rugós experimenten glicosilació, la qual és completada a l'aparell de Golgi.