Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Ferran: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Francisco de Goya y Lucientes|
Línia 11: Línia 11:


==Enllaços externs==
==Enllaços externs==
*{{commonscat|Real Academia de Bellas Artes de San Fernando}}
*[http://rabasf.insde.es/ Real Academia de Bellas Artes de San Fernando] {{es}}
*[http://rabasf.insde.es/ Real Academia de Bellas Artes de San Fernando] {{es}}



Revisió del 16:52, 15 abr 2008

Edifici de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando al carrer d'Alcalà de Madrid.

La Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando va ser creada al 1752, amb seu a Madrid.

Els seus orígens es relacionen amb la Il·lustració. Els seus primers estatuts van ser aprovats l'any 1744, però la seva constitució definitiva data de 1752, amb el Rei Ferran VI, qui la va nombrar: Reial Acadèmia de les Tres Nobles Arts de San Fernando. Les seves activitats es basen en Pintura, Arquitectura i Escultura. El seu propòsit era convertir la matèria artística en matèria universitària. Al 1873 va rebre la seva denominació actual i es va obrir una nova secció de Música.

Es van dur a terme dues reformes: amb la primera (1987) s'ampliava a 51 el nombre d'acadèmics numeraris i s'integraven televisió, fotografia, vídeo i cinema a la secció d'Escultura, que va passar a dir-se Secció d'Escultura i Arts de la Imatge; la segona reforma (1996) va elevar a 52 el nombre d'acadèmics numeraris.

Al llarg de tota la seva història la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando ha ocupat a Madrid tres seus distintes. Actualment es troba instal·lada al Palau Goyeneche (carrer d'Alcalá, 13). Amb l'arquitecte Fernando Chueca Goitia es va dur a terme l'any 1972 la remodelació de l'edifici.

Al marge de la seva activitat docent, la Real Acadèmia és cèlebre per les seves col·leccions d'art, que s'exhibeixen (no sense limitacions) a la seva seu d'Alcalà. Entre les moltíssimes obres dignes d'esment, destaca un Bust de Crist de Giovanni Bellini, La Primavera, xocant puzle floral de Giuseppe Arcimboldo, el seu únic exemple a Espanya, així com Susanna i els vells de Rubens, diversos exemples de Ribera i una de les millors col·leccions de Goya, amb quadres famosos com El soterrament de la sardina i un Autoretrat (del com hi ha altre exemplar idèntic al Museu del Prado).

Enllaços externs