Tiger Woods: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Robot normalitza el nom dels paràmetres de la infotaula
He afegit el major de 2019, caldria actualitzar més exhaustivament la biografia
Etiquetes: Edita des de mòbil Edició web per a mòbils
Línia 39: Línia 39:
| notes =
| notes =
}}
}}
'''Eldrick "Tiger" Woods''' ([[Cypress (Califòrnia)]], [[30 de desembre]] de [[1975]]), és un [[golf]]ista [[estatunidenc]]. És considerat un dels golfistes més importants de tots els temps, juntament amb [[Jack Nicklaus]] i [[Arnold Palmer]]. Actualment compta amb 14 ''[[Tornejos majors|majors]]'', el segon jugador amb més ''majors'' guanyats en la història d'aquest esport, a quatre de Jack Nicklaus.
'''Eldrick "Tiger" Woods''' ([[Cypress (Califòrnia)]], [[30 de desembre]] de [[1975]]), és un [[golf]]ista [[estatunidenc]]. És considerat un dels golfistes més importants de tots els temps, juntament amb [[Jack Nicklaus]] i [[Arnold Palmer]]. Actualment compta amb 15 ''[[Tornejos majors|majors]]'', el segon jugador amb més ''majors'' guanyats en la història d'aquest esport, a tres de Jack Nicklaus.


Seguint una excepcional carrera golfística com amateur i dos anys a la universitat, Woods va debutar com a professional a l'edat de 20 anys al final de l'estiu de 1996. A l'Abril de 1997 ja havia guanyat el seu primer ''major'', el Masters de 1997 amb un rendiment rècord, guanyant el torneig per 12 cops de diferència i embuxacant-se 486.000$. Va arribar per primer cop a ser declarat número u del rànquing mundial al juny de 1997. Vers la dècada del 2000, Woods va esdevenir la força dominant del golf, situant-se durant 264 setmanes des d’agost 1999 fins setembre de 2004 i 281 setmanes des de juny de 2005 fins a l’octubre de 2010 com a número u mundial.
Seguint una excepcional carrera golfística com amateur i dos anys a la universitat, Woods va debutar com a professional a l'edat de 20 anys al final de l'estiu de 1996. A l'Abril de 1997 ja havia guanyat el seu primer ''major'', el Masters de 1997 amb un rendiment rècord, guanyant el torneig per 12 cops de diferència i embuxacant-se 486.000$. Va arribar per primer cop a ser declarat número u del rànquing mundial al juny de 1997. Vers la dècada del 2000, Woods va esdevenir la força dominant del golf, situant-se durant 264 setmanes des d’agost 1999 fins setembre de 2004 i 281 setmanes des de juny de 2005 fins a l’octubre de 2010 com a número u mundial.


Des del desembre de 2009 fins inicis d’abril de 2010, Woods es va acomiadar del golf professional per centrar-se en el seu matrimoni després d'haver admès una infidelitat, el 2010 ell i la seva dona Elin Nordegren finalment es divorciaven. Les seves moltes indiscrecions van ser revelades per diverses dones, a través de diferents mitjans arreu del món. Això va continuar amb una pèrdua de forma al golf, i va anar baixant gradualment al rànquing fins a la posició 58 al novembre de 2011. Ell va posar fi a la seua pitjor mala ratxa de 107 setmanes quan va assolir el torneig ''Chevron World Challenge'' al desembre de 2011. Després de guanyar el torneig ''Arnold Palmer Invitational'' el 25 de març de 2013, i va tornar a ser número u del rànquing, mantenint-se fins al maig de 2014. Woods va ser operat de cirurgia lumbar a l’abril de 2014, i ha lluitat des de llavors per tornar a estar al seu millor nivell. El 29 de març de 2015 Woods va tornar a baixar fins a la posició 104, fora de la llista dels 100 millors per primera vegada des de la setmana prèvia a guanyar el seu primer títol del circuit professional l'any 1996.
Des del desembre de 2009 fins inicis d’abril de 2010, Woods es va acomiadar del golf professional per centrar-se en el seu matrimoni després d'haver admès una infidelitat, el 2010 ell i la seva dona Elin Nordegren finalment es divorciaven. Les seves moltes indiscrecions van ser revelades per diverses dones, a través de diferents mitjans arreu del món. Això va continuar amb una pèrdua de forma al golf, i va anar baixant gradualment al rànquing fins a la posició 58 al novembre de 2011. Ell va posar fi a la seua pitjor mala ratxa de 107 setmanes quan va assolir el torneig ''Chevron World Challenge'' al desembre de 2011. Després de guanyar el torneig ''Arnold Palmer Invitational'' el 25 de març de 2013, i va tornar a ser número u del rànquing, mantenint-se fins al maig de 2014. Woods va ser operat de cirurgia lumbar a l’abril de 2014, i ha lluitat des de llavors per tornar a estar al seu millor nivell. El 29 de març de 2015 Woods va tornar a baixar fins a la posició 104, fora de la llista dels 100 millors per primera vegada des de la setmana prèvia a guanyar el seu primer títol del circuit professional l'any 1996. El 2019 després de múltiples problemes físics i personals torna finalment a guanyar un major.


Woods ha trencat nombrosos rècords mundials. Ha sigut número u mundial tant en el major nombre de setmanes consecutives així com en nombre total de setmanes ostentant aquest lloc. Ha estat guardonat amb el [[PGA Player of the Year]] amb un rècord d’onze vegades, amb el Byron Nelson Award per la menor mitjana de puntuació durant vuit vegades, i té el rècord com a líder de la llista de guanys econòmics pel golf durant deu temporades. Va guanyar 14 [[Campionats_Majors_Golf | campionats majors de golf]], el segon de tots els temps ([[Jack Nicklaus]] en té 18), i 79 events [[PGA Tour]], segon de tots els temps ([[Sam Snead]] té 82 victòries). Té els majors guanys durant la seva carrera professional i guanys a la carrera de [[PGA Tour]] que qualsevol altre golfista en actiu. És el jugador més jove en aconseguir un [[Tornejos_Majors_Golf | Grand Slam]], i el més jove i en guanyar més de pressa 50 tornejos durant una temporada. Alhora, Woods és només el segon golfista, després de [[Jack Nicklaus]], en aconseguir durant la seva carrera tres [[Tornejos_Majors_Golf | Grand Slam ]]. Woods ha guanyat 18 [[campionats mundials de golf]], i va guanyar com a mínim un d’aquells campionats cada any durant els seus primers onze anys de carrera, després de començar el 1999. Woods i Rory McIlroy són els únics golfistes a guanyar tots dos la medalla de plata i la medalla d’or a l'[[Open Championship]].
Woods ha trencat nombrosos rècords mundials. Ha sigut número u mundial tant en el major nombre de setmanes consecutives així com en nombre total de setmanes ostentant aquest lloc. Ha estat guardonat amb el [[PGA Player of the Year]] amb un rècord d’onze vegades, amb el Byron Nelson Award per la menor mitjana de puntuació durant vuit vegades, i té el rècord com a líder de la llista de guanys econòmics pel golf durant deu temporades. Va guanyar 15 [[Campionats_Majors_Golf | campionats majors de golf]], el segon de tots els temps ([[Jack Nicklaus]] en té 18), i 79 events [[PGA Tour]], segon de tots els temps ([[Sam Snead]] té 82 victòries). Té els majors guanys durant la seva carrera professional i guanys a la carrera de [[PGA Tour]] que qualsevol altre golfista en actiu. És el jugador més jove en aconseguir un [[Tornejos_Majors_Golf | Grand Slam]], i el més jove i en guanyar més de pressa 50 tornejos durant una temporada. Alhora, Woods és només el segon golfista, després de [[Jack Nicklaus]], en aconseguir durant la seva carrera tres [[Tornejos_Majors_Golf | Grand Slam ]]. Woods ha guanyat 18 [[campionats mundials de golf]], i va guanyar com a mínim un d’aquells campionats cada any durant els seus primers onze anys de carrera, després de començar el 1999. Woods i Rory McIlroy són els únics golfistes a guanyar tots dos la medalla de plata i la medalla d’or a l'[[Open Championship]].


{{commonscat}}
{{commonscat}}

Revisió del 18:17, 20 abr 2019

Infotaula de personaTiger Woods

Tiger Woods, el 2009.
Biografia
NaixementEldrick Tont Woods
30 de desembre de 1975 (1975-12-30) (48 anys)
Cypress, Califòrnia
Dades personals
NacionalitatEstats Units Estats Units
Grup ètnicAfroamericà i Thai Americans (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ReligióBudisme Modifica el valor a Wikidata
Formació professionalUniversitat de Stanford
FormacióUniversitat de Stanford
Western High School (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Alçada6' 1 (1,85 m)
Activitat
OcupacióJugador de Golf
Activitat1996 Modifica el valor a Wikidata –
Nom de plomaTiger Woods Modifica el valor a Wikidata
Nacionalitat esportivaEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Esportgolf Modifica el valor a Wikidata
Trajectòria
  Equip Competició
- Stanford Cardinal men's golf (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeElin Nordegren (2004–2010) Modifica el valor a Wikidata
ParellaLindsey Vonn (2013–2015) Modifica el valor a Wikidata
ParesEarl Woods Modifica el valor a Wikidata  i Kultida Woods (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Cronologia
Papers de Panamà Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Lloc webtigerwoods.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm0971329 TMDB.org: 1218607
Twitter (X): tigerwoods Modifica el valor a Wikidata

Eldrick "Tiger" Woods (Cypress (Califòrnia), 30 de desembre de 1975), és un golfista estatunidenc. És considerat un dels golfistes més importants de tots els temps, juntament amb Jack Nicklaus i Arnold Palmer. Actualment compta amb 15 majors, el segon jugador amb més majors guanyats en la història d'aquest esport, a tres de Jack Nicklaus.

Seguint una excepcional carrera golfística com amateur i dos anys a la universitat, Woods va debutar com a professional a l'edat de 20 anys al final de l'estiu de 1996. A l'Abril de 1997 ja havia guanyat el seu primer major, el Masters de 1997 amb un rendiment rècord, guanyant el torneig per 12 cops de diferència i embuxacant-se 486.000$. Va arribar per primer cop a ser declarat número u del rànquing mundial al juny de 1997. Vers la dècada del 2000, Woods va esdevenir la força dominant del golf, situant-se durant 264 setmanes des d’agost 1999 fins setembre de 2004 i 281 setmanes des de juny de 2005 fins a l’octubre de 2010 com a número u mundial.

Des del desembre de 2009 fins inicis d’abril de 2010, Woods es va acomiadar del golf professional per centrar-se en el seu matrimoni després d'haver admès una infidelitat, el 2010 ell i la seva dona Elin Nordegren finalment es divorciaven. Les seves moltes indiscrecions van ser revelades per diverses dones, a través de diferents mitjans arreu del món. Això va continuar amb una pèrdua de forma al golf, i va anar baixant gradualment al rànquing fins a la posició 58 al novembre de 2011. Ell va posar fi a la seua pitjor mala ratxa de 107 setmanes quan va assolir el torneig Chevron World Challenge al desembre de 2011. Després de guanyar el torneig Arnold Palmer Invitational el 25 de març de 2013, i va tornar a ser número u del rànquing, mantenint-se fins al maig de 2014. Woods va ser operat de cirurgia lumbar a l’abril de 2014, i ha lluitat des de llavors per tornar a estar al seu millor nivell. El 29 de març de 2015 Woods va tornar a baixar fins a la posició 104, fora de la llista dels 100 millors per primera vegada des de la setmana prèvia a guanyar el seu primer títol del circuit professional l'any 1996. El 2019 després de múltiples problemes físics i personals torna finalment a guanyar un major.

Woods ha trencat nombrosos rècords mundials. Ha sigut número u mundial tant en el major nombre de setmanes consecutives així com en nombre total de setmanes ostentant aquest lloc. Ha estat guardonat amb el PGA Player of the Year amb un rècord d’onze vegades, amb el Byron Nelson Award per la menor mitjana de puntuació durant vuit vegades, i té el rècord com a líder de la llista de guanys econòmics pel golf durant deu temporades. Va guanyar 15 campionats majors de golf, el segon de tots els temps (Jack Nicklaus en té 18), i 79 events PGA Tour, segon de tots els temps (Sam Snead té 82 victòries). Té els majors guanys durant la seva carrera professional i guanys a la carrera de PGA Tour que qualsevol altre golfista en actiu. És el jugador més jove en aconseguir un Grand Slam, i el més jove i en guanyar més de pressa 50 tornejos durant una temporada. Alhora, Woods és només el segon golfista, després de Jack Nicklaus, en aconseguir durant la seva carrera tres Grand Slam . Woods ha guanyat 18 campionats mundials de golf, i va guanyar com a mínim un d’aquells campionats cada any durant els seus primers onze anys de carrera, després de començar el 1999. Woods i Rory McIlroy són els únics golfistes a guanyar tots dos la medalla de plata i la medalla d’or a l'Open Championship.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tiger Woods