Greenpeace: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Etiquetes: Edita des de mòbil Edició web per a mòbils
m Revertides les edicions de 46.6.176.233. Si penseu que és un error, deixeu un missatge a la meva discussió.
Etiqueta: Reversió
Línia 29: Línia 29:


== Història ==
== Història ==
El moviment ecologista va néixer en 1971 quan un grup d'activistes antinuclears canadencs, alguns [[kuaquer]]s i [[objecció de consciència al servei militar|objectors de consciència]] nord-americans que s'havien refugiat al Canadà per no participar en la guerra de Vietnam, van formar una petita organització anomenada ''Don't make a wave Committee'' (Comitè "No provoqueu un sisme submarí") que protestava contra les proves nuclears que els [[Estats Units]] portaven a terme a l'[[arxipèlag]] d'Amchitka ([[Alaska]]), al nord del Canadà. El nom del grup feia referència la possibilitat que, al ser una zona sísmicament inestable, les proves atòmiques que s'hi realitzaven poguessin provocar un [[sisme]] submarí. La prova nuclear es va dur a terme, però l'acció de denúncia va provocar que durant dies es produïssin manifestacions de desenes de persones a la frontera entre el Canadà i els Estats Units.
El moviment ecologista va néixer en 1971 quan un grup d'activistes antinuclears canadencs, alguns [[quàquer]]s i [[objecció de consciència al servei militar|objectors de consciència]] nord-americans que s'havien refugiat al Canadà per no participar en la guerra de Vietnam, van formar una petita organització anomenada ''Don't make a wave Committee'' (Comitè "No provoqueu un sisme submarí") que protestava contra les proves nuclears que els [[Estats Units]] portaven a terme a l'[[arxipèlag]] d'Amchitka ([[Alaska]]), al nord del Canadà. El nom del grup feia referència la possibilitat que, al ser una zona sísmicament inestable, les proves atòmiques que s'hi realitzaven poguessin provocar un [[sisme]] submarí. La prova nuclear es va dur a terme, però l'acció de denúncia va provocar que durant dies es produïssin manifestacions de desenes de persones a la frontera entre el Canadà i els Estats Units.


==Organització==
==Organització==

Revisió del 16:11, 22 abr 2019

Infotaula d'organitzacióGreenpeace
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusOrganització sense ànim de lucre
Camp de treballescalfament global, desforestació, sobrepesca, contaminació, organisme modificat genèticament i indústria nuclear Modifica el valor a Wikidata
Objectiusecologisme, pacifisme
Forma jurídicafundació Modifica el valor a Wikidata
Història
ReemplaçaDon't Make a Wave Committee
Creació1969 - 1972 Vancouver, CanadàVancouver Modifica el valor a Wikidata
FundadorIrving Stowe, Dorothy Stowe, Jim Bohlen, Paul Côté, Bob Hunter i Ben Metcalfe Modifica el valor a Wikidata
Localització dels arxius
Activitat
ÀmbitInternacional
Membres3.200.000 (2017) Modifica el valor a Wikidata
Nombre de voluntaris15.000[1]
MovimentEcologisme, pacifisme i acció directa Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu 
DirectoraAyesha Imam (en) Tradueix
Norma Torres Modifica el valor a Wikidata
Director executiuKumi Naidoo
Cap del ConsellAna Toni
Empleats2.400 (l'any 2008)
Filial
Propietari de
Indicador econòmic
Pressupost236,9 milions d' (l'any 2011)
Ingressos totals410 M€ (2020) Modifica el valor a Wikidata
Altres
Premis

Lloc webwww.greenpeace.org
Facebook: greenpeace.international Twitter (X): Greenpeace Mastodon: greenpeace@mastodon.social Instagram: greenpeace Youtube: UCTDTSx8kbxGECZJxOa9mIKA Youtube: GreenpeaceChina Musicbrainz: 8bc0359d-157a-4c9e-96bd-dd403d2b2066 Modifica el valor a Wikidata

Greenpeace (de l'anglès green: verd, i peace: pau) és una organització no governamental[2] ecologista i pacifista internacional fundada al Canadà el 1971. Compta amb oficines en més de 40 països i té la seu internacional a Amsterdam, als Països Baixos.[3]

Aquesta ONG vol protegir i defensar el medi ambient, intervenint en diferents punts del planeta on, segons l'organització, es cometen atemptats contra la Naturalesa. Greenpeace duu a terme campanyes per aturar el canvi climàtic, protegir la biodiversitat, rebutjar els cultius transgènics, disminuir la contaminació i acabar amb l'ús de l'energia nuclear i de les armes.

Segons xifres de Greenpeace, el nombre de socis el 2005 era de tres milions a nivell mundial i uns 85.000 socis a Espanya.

Història

El moviment ecologista va néixer en 1971 quan un grup d'activistes antinuclears canadencs, alguns quàquers i objectors de consciència nord-americans que s'havien refugiat al Canadà per no participar en la guerra de Vietnam, van formar una petita organització anomenada Don't make a wave Committee (Comitè "No provoqueu un sisme submarí") que protestava contra les proves nuclears que els Estats Units portaven a terme a l'arxipèlag d'Amchitka (Alaska), al nord del Canadà. El nom del grup feia referència la possibilitat que, al ser una zona sísmicament inestable, les proves atòmiques que s'hi realitzaven poguessin provocar un sisme submarí. La prova nuclear es va dur a terme, però l'acció de denúncia va provocar que durant dies es produïssin manifestacions de desenes de persones a la frontera entre el Canadà i els Estats Units.

Organització

Greenpeace és una organització ambientalista global. Greenpeace International i el Consell Directiu es troben a Amsterdam, existint 28 oficines nacionals i regionals al voltant del món, amb això han assolit estar presents en 42 països. Aquestes oficines nacionals i regionals són en gran part autònomes, existeix una certa coordinació per a portar a terme les estratègies globals col·lectivament acordades, són autònomes per a realitzar cada campanya dintre del context local que operen i a buscar suport financer per mitjà dels seus propis socis. Les oficines nacionals i regionals donen suport una xarxa de grups locals de voluntaris. Els grups locals participen principalment difonent les campanyes en la seva regió. Milions de simpatitzants que no estan organitzats en grups locals, donen suport a Greenpeace per mitjà de donatius mensuals.

Resum de prioritats i campanyes

A la seva pàgina web oficial, Greenpeace es defineix com:

« Greenpeace és una organització independent de campanyes globals que actua per canviar actituds i comportaments, per protegir i conservar el medi ambient i per promoure la pau:
  • Catalitzant una revolució energètica per abordar l'amenaça número u davant del nostre planeta: el canvi climàtic.
  • Defensar els nostres oceans mitjançant el desafiament de la pesca excessiva i destructiva, i la creació d'una xarxa mundial de reserves marines.
  • Protegir els boscos primaris que queden en el món i dels que depenen de molts animals, plantes i persones.
  • Treballant per al desarmament i la pau reduint la dependència dels recursos finits i demanant l'eliminació de totes les armes nuclears.
  • Creació d'un futur lliure de toxines amb alternatives més segures per als productes químics perillosos de la fabricació actual.
  • Campanya d'agricultura sostenible, fomentant pràctiques agrícoles socialment i ecològicament responsables.
»
— - Greenpeace International[4]

Vegeu també

Vaixells de Greenpeace:

Referències

  1. «Greenpeace International home page, Get involved». Greenpeace.org. [Consulta: 23 novembre 2012].
  2. «United Nations, Department of Economic and Social Affairs, NGO Branch». Esango.un.org, 24-02-2010. [Consulta: 23 novembre 2012].
  3. Background – January 7, 2010. «Greenpeace International: Greenpeace worldwide». Greenpeace.org, 07-01-2010. [Consulta: 21 febrer 2011].
  4. Background – March 29, 2007. «Who we are». Greenpeace, 29-03-2007. [Consulta: 21 febrer 2011].

Enllaços externs