Ellis Island: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Línia 22: Línia 22:


== Referències ==
== Referències ==
{{Referències }}
<br />{{Autoritat}}

{{Esborrany dels EUA}}
== Enllaços externs ==

{{Projectes germans|commons=Ellis Island}}
{{Projectes germans|commons=Ellis Island}}
* [http://web.archive.org/web/http://www.ellisisland.com/ www.ellisisland.com. Página del "Ellis Island Immigration Museum"] (en inglés)
* [http://www.nps.gov/elis/ www.nps.gov/elis. Información sobre la isla del "National Park Service"] (en inglés)
* [http://www.ellisisland.org/ www.ellisisland.org. Página de la "Fundación Ellis Island"] (en inglés)


{{Autoritat}}




[[Categoria:Illes de Nova York]]
[[Categoria:Illes de Nova York]]

Revisió del 07:20, 23 abr 2019

Infotaula de geografia físicaEllis Island
Imatge
Vista aèria d'Ellis Island (2006)
TipusIlla, atracció turística i Monument nacional (Estats Units) Modifica el valor a Wikidata
Localitzat en l'àrea protegidaMonument Nacional de l'Estàtua de la Llibertat Modifica el valor a Wikidata
Localització
ContinentAmèrica del Nord Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaNova Jersey (EUA), Manhattan (Nova York) i Comtat de Hudson (Nova Jersey) Modifica el valor a Wikidata
Map
 40° 41′ 58″ N, 74° 02′ 23″ O / 40.6994°N,74.0397°O / 40.6994; -74.0397
Banyat perUpper New York Bay Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Altitud2 m Modifica el valor a Wikidata
Superfície1,5 acre
27,5 acre Modifica el valor a Wikidata
Candidat a Patrimoni de la Humanitat
Data12 abril 2017
Identificador6233
Llocs històrics més amenaçats dels Estats Units
Data1997
Llocs històrics més amenaçats dels Estats Units
Data1992
Activitat
Úsinstal·lació Modifica el valor a Wikidata
Gestor/operadorServei de Parcs Nacionals Modifica el valor a Wikidata

Lloc webnps.gov… Modifica el valor a Wikidata

L'Ellis Island (en català "illa d'Ellis") és una illa situada al port de Nova York, incorporada des de 1965 al Monument Nacional de l'Estàtua de la Llibertat. Va ser des del segle XIX el punt d'inspecció legal i mèdica dels immigrants que arribaven als Estats Units per via marítima. Es calcula que uns 12 milions de persones van passar-hi entre 1892 i 1956. Actualment és propietat dels estats de Nova York i Nova Jersey i el seu edifici principal és la seu d'un museu dedicat a la immigració, després de ser remodelat el 1990.

Història

Ellis ha tingut tantes denominacions com a funcions diverses al llarg de la seva història. Si en un inici les tribus índies locals es referien a ella com "Kioshk" o "Gull Island", durant l'etapa de colonització, va passar a conèixer-se com la "Illa de l'Ostra" ( "Oyster Island"). La seva designació actual, doncs, es remunta a la dècada de 1770 , quan Samuel Ellis es va convertir en el seu propietari.

En 1808 el Govern Federal va comprar l'illa, destinant-la a usos bàsicament militars durant aquest període i, especialment, en el transcurs de la guerra de 1812 contra els anglesos, quan va ser convertida en fort .

Posteriorment, ia partir de la disposició del president Benjamin Harrison en 1890 , Ellis es va convertir en la principal duana de la ciutat. Entre 1892 i 1954 aproximadament 12 milions de passatgers, que van arribar als Estats Units a través del port de Nova York, van ser inspeccionats allà, tant legal com mèdicament. S'estima que tan sols un mínim percentatge va ser deportat (2%), formant aquest un grup integrat principalment per polígams, criminals, anarquistes i portadors de malalties infeccioses.

Durant la Primera Guerra Mundial el flux d'entrada de població va disminuir notablement. És en aquest moment, a més, que el recinte és utilitzat alhora com a lloc de reclusió d'aquells estrangers considerats com enemics o sospitosos.

Amb la normalització del sistema d'immigració perd la seva anterior funció, sent abandonada al novembre de 1954 .

L'11 de maig de 1965 , durant la presidència de Lyndon Johnson , va ser declarada part del Monument Nacional que conforma la Estàtua de la Llibertat .

Actualment, doncs, Ellis segueix sent propietat federal de l'Estat de Nova Jersey , si bé el seu ús es limita a funcions exclusivament turístiques.L'edifici principal és l'únic obert al públic de les tres dotzenes de construccions existents. Reobert el 10 de setembre de 1990 , després d'una restauració total que va costar més de 160 milions de dòlars, el Immigration Museum està dedicat a la memòria aquells immigrants de tercera classe i al paper que aquest lloc va tenir durant el procés d'immigració massiva dels segles XIX i XX, referit anteriorment.

Avui en dia més de 100 milions de nord-americans poden trobar entre els seus avantpassats a persones que van passar per l'illa Ellis, i encara viuen moltes persones que van passar per ella.

Referències

Enllaços externs