Vés al contingut

Xena: Warrior Princess: diferència entre les revisions

m
Format i contingut
m (Afegida Categoria:Feminisme usant HotCat)
m (Format i contingut)
| tv_com_id =
}}
'''Xena: Warrior Princess''' (en català. ''Xena: la princesa guerrera'') és una sèrie de televisió originalment emesa entre el 15 de setembre de 1995 i el 18 de juny de 2001. La sèrie va ser creada el 1995 pels directors i productors Robert Tapert i John Schulian, amb l'ajuda dels productors [[Sam Raimi]] i RJ Stewart. La idea va sorgir a partir de Xena, un personatge secundari de la primera temporada de [[Hercules: The Legendary Journeys]]. Rodada a [[Nova Zelanda]], es tracta d'una coproducció entre aquest país i els [[Estats Units]]. La sèrie ha estat produïda per la ''Pacific Renaissance Pictures Ltd'', els creadors són Robert Tapert i Sam Raimi, productors de la sèrie i fou distribuïda per [[Universal Studios]]. La sèrie, ambientadaAmbientada a l'Antiga Grècia, narra les aventures de Xena ([[Lucy Lawless]]) i Gabrielle ([[Renee O'Connor|Renée O'Connor]]), dues grans guerreres, iparella inseparables amiguesinseparable, que lluiten contra les injustícies de l'època.
 
La sèrie va ser creada pels directors i productors Robert Tapert i John Schulian, amb l'ajuda dels productors [[Sam Raimi]] i RJ Stewart. La idea va sorgir a partir de ''Xena'', un personatge secundari de la primera temporada de [[Hercules: The Legendary Journeys]].
La sèrie es va mantenir en l'aire durant sis temporades als Estats Units, entre 1995 i 2001, convertint-se en la més reeixida de les sèries sindicades del moment i arribant a ser un autèntic fenomen social al llarg de tot el món. De fet, és considerada una de les millors sèries de la història per la revista ''TV Guide'' i, avui dia, el fanatisme per la sèrie continua actiu a Internet. Aquesta sèrie d'aventures, vista en més de vuitanta-sis països dels cinc continents, ha rebut diversos premis, incloent un [[Emmy]]. A més, aprofitant l'èxit, s'han comercialitzat nombrosos productes sobre ella, com ara episodis en DVD, una pel·lícula, llibres, còmics o videojocs. La influència de la sèrie fora de la pantalla arriba a sectors com la comunitat lèsbica o l'astronòmica, així com a altres sèries de televisió i pel·lícules.
 
La sèrie ha estat produïda per la ''Pacific Renaissance Pictures Ltd'', dels mateixos productors de la sèrie, i fou distribuïda per [[Universal Studios]]. Rodada a [[Nova Zelanda]], es tracta d'una coproducció entre aquest país i els [[Estats Units]].
==Descripció==
El programa és una sèrie d'aventures que barreja història i mitologia i transcorre principalment en l'[[antiga Grècia]], encara que es permet diverses llicències pel que fa a la localització temporal. Els seus protagonistes també viatgen a llocs diversos com [[Escandinàvia]], la [[Xina]], l'[[Índia]] o [[Egipte]].
 
La sèrie es va mantenir en l'aire durant sis temporades als Estats Units, entre 1995 i 2001, convertint-se en la més reeixida de les sèries sindicades del moment i arribant a ser un autèntic fenomen social al llarg de tot el món. De fet, és considerada una de les millors sèries de la història per la revista ''TV Guide'' i, avui dia, el fanatisme per la sèrie continua actiu a Internet.
''Xena: la princesa guerrera'' conta les aventures de la guerrera Xena (interpretada per [[Lucy Lawless]]), que després de diversos anys com a temible senyora de la guerra, aconsegueix redimir el seu passat gràcies a l'heroi [[Hèracles]] ([[Kevin Sorbo]]). A partir d'aquest moment, Xena farà tot el possible per lluitar pel bé i la pau, lluitant contra guerrers despietats, déus, dimonis.Per això compta amb la companyia de la seva amiga fidel en tots els seus viatges, Gabrielle ([[Renee O'Connor|Renée O'Connor]]), l'evolució al llarg de la sèrie, des d'una camperola innocent fins a una poderosa guerrera, és considerada com una altra trama tan important com la redempció de Xena.
 
Aquesta sèrie d'aventures, vista en més de vuitanta-sis països dels cinc continents, ha rebut diversos premis, incloent un [[Emmy]]. A més, aprofitant l'èxit, s'han comercialitzat nombrosos productes sobre ella, com ara episodis en DVD, una pel·lícula, llibres, còmics o videojocs.
La sèrie pren lliurement noms i temes de diverses mitologies de tot el món, principalment de la grega, adaptant-los per a satisfer les demandes de la trama. Els personatges i esdeveniments històrics de diferents etapes històriques i mites fan nombroses aparicions ja sovint s'atribueix el mèrit de resoldre importants conflictes històrics als personatges principals. Per exemple, en la sèrie apareixen una trobada amb Homer abans que fos famós, a qui Gabrielle anima a narrar històries, la caiguda de Troia, la captura de Juli Cèsar per pirates, amb Xena com a líder i la capsa de Pandora. Aquesta estranya barreja d'eres i fusió d'elements històrics i mítics alimentar l'ascens del programa fins a ser considerat com a sèrie de culte durant els anys 90 i principis dels anys 2000. La sèrie va començar a tenir un nodrit grup de seguidors de tot el món que, a través d'Internet, debatien i opinaven sobre la sèrie. Encara avui en dia, la sèrie segueix conservant molts fans.
 
La influència de la sèrie fora de la pantalla arriba a sectors com la [[Lesbiana|comunitat lèsbica]] o l'[[Astronomia|astronòmica]], així com a altres sèries de televisió i pel·lícules.
La sèrie és una barreja d'estils que oscil·la entre el melodrama, la comèdia, l'acció i l'aventura.Encara que la història transcorre en èpoques antigues, els temes del programa són bàsicament contemporanis: el responsabilitzar-se dels errors del passat, el valor de la vida, la llibertat, el sacrifici i l'amistat. El flexible marc fantàstic de la sèrie permet un ampli espectre d'estils. Un exemple d'això és l'original episodi musical, The Bitter Suite. Encara que la sèrie de vegades tracta dilemes ètics com la moralitat del pacifisme, la trama poques vegades s'intenta proporcionar solucions inequívoques.
 
==Fitxa de la sèrie==
A més de Xena i Gabrielle, la sèrie també està protagonitzada per una àmplia varietat de personatges secundaris, incloent-hi enemics com Ares (Kevin Smith), Alti (Claire Stansfield), o Callisto (Hudson Leick) i alguns bons amics com Salmoneus (Robert Trebor), Autolycus ([[Bruce Campbell]]), Eli (Tim Omundson) o Joxer ([[Ted Raimi]]).
L'argument consta d'una sèrie d'aventures que barreja història i mitologia i transcorre principalment en l'[[antiga Grècia]], encara que es permet diverses llicències pel que fa a la localització temporal. Els seus protagonistes també viatgen a llocs diversos com [[Escandinàvia]], la [[Xina]], l'[[Índia]] o [[Egipte]].
 
==Personatges= Argument ===
''Xena: la princesa guerrera'' conta les aventures de la guerrera Xena (interpretada per [[Lucy Lawless]]), que després de diversos anys com a temible senyora de la guerra, aconsegueix redimir el seu passat gràcies a l'heroi [[Hèracles]] ([[Kevin Sorbo]]).
===Principals===
*'''Xena''' ([[Lucy Lawless]]).
*'''Gabrielle''' ([[Renée O'Connor]]).
 
A partir d'aquest moment, Xena farà tot el possible per lluitar pel bé i la pau, lluitant contra guerrers despietats, déus, dimonis.
===Secundaris===
 
*'''Afrodita''', Deessa de l'amor,([[Alexandra Tydings]]).
A més a més compta, en tots els seus viatges, amb la companyia de Gabrielle ([[Renee O'Connor|Renée O'Connor]]), la seva ''amiga'' fidel. Resulta interessant la seva evolució al llarg de la sèrie, des d'una camperola innocent fins a una poderosa guerrera, la seva història és considerada una trama paralel·la tan important com la de la redempció de Xena.
*'''Alti''', [[amazona]] [[Xaman]] marginada,([[Claire Stansfield]]).
 
*'''Amarice''', jove que vol ser [[amazona]],([[Jennifer Sky]]).
=== Ambientació històrica ===
*[[Ares]], déu de la guerra,([[Kevin Smith]]).
La sèrie pren lliurement noms i temes de diverses mitologies de tot el món, principalment de la grega, adaptant-los per a satisfer les demandes de la trama. Sovint fan nombroses aparicions i s'atribueixen el mèrit de resoldre importants conflictes històrics als personatges principals.
*'''Autolycus''', el suposat Rei dels lladres,([[Bruce Campbell]]).
 
*'''Borias''', antic amant de Xena i pare del fill d'aquesta,Solan ([[Marton Csokas]]).
Per exemple, en la sèrie es dona una trobada amb [[Homer]] abans que fos famós, a qui Gabrielle anima a narrar històries, també succeeix la caiguda de [[Troia]], la captura de [[Juli Cèsar]] per [[pirates]], amb Xena com a líder així com la [[Capsa de Pandora]].
*'''Bruto''', mà dreta de César ([[Grant Triplow]] i, posteriorment, [[David Franklin]]).
 
*'''Callisto''', major enemiga de Xena ([[Hudson Leick]]).
=== Temàtiques ===
*'''César''', líder romà que manté una relació d'amor-odi amb Xena ([[Karl Urban]]).
Encara que la història transcorre en èpoques antigues, les temàtiques narrades són bàsicament contemporànies: responsabilitzar-se dels errors del passat, el valor de la vida, la llibertat, el sacrifici i l'amistat. Encara que la sèrie de vegades tracta dilemes ètics, com la moralitat del pacifisme, la trama poques vegades dóna solucions inequívoques.
*'''Cyrene''', mare de Xena ([[Darien Takle]]).
 
*'''Princesa Diana''', una de les diverses dobles de Xena (Lucy Lawless).
=== Estil narratiu ===
*[[Discordia]], Deessa del caos i el castig ([[Meighan Desmond]]).
La sèrie és una barreja d'estils que oscil·la entre el melodrama, la comèdia, l'acció i l'aventura. El flexible marc fantàstic de la sèrie permet un ampli espectre d'estils. Un exemple d'això és l'original episodi musical, ''The Bitter Suite''.
*'''Eli''', curador, mestre i profeta d'una nova religió. Més tard es revela que compleix el paper de Jesús en la sèrie ([[Tim Omundson]]).
 
*'''Ephiny''', reina regent de les [[amazones (mitologia)|amazones]] ([[Danielle Cormack]]).
=== Llegat e influència ===
*'''Eva''', filla pacifista de Xena, coneguda com a Livia durant els seus dies com a malvada guerrera ([[Adrienne Wilkinson]]).
Aquesta sincronia d'eres i fusió d'elements històrics i mítics genera l'ascens del programa fins a ser considerat com a sèrie de culte durant els anys 90 i principis dels anys 2000. La sèrie va començar a tenir un nodrit grup de seguidors de tot el món que, a través d'Internet, debatien i opinaven sobre la sèrie. Encara avui en dia, la sèrie segueix conservant molts fans.
*[[Hades]], déu del Inframon ([[Erik Thomson]] durant les temporades 1-4 i [[Stephen Lovatt]] durant la temporada 5).
 
*[[Hèracles]], semidéu a qui es deu el mèrit de redimir Xena([[Kevin Sorbo]]).
==Personatges==
*'''Hope''', filla diabòlica de Gabrielle ([[Amy Morrison]] quan és nena i [[Renée O'Connor]] quan és gran).
A més de Xena i Gabrielle, la sèrie també està protagonitzada per una àmplia varietat de personatges secundaris, incloent-hi enemics i alguns bons amics com Salmoneus (Robert Trebor) o Joxer ([[Ted Raimi]]).
*'''Iolus''', millor amigo d'Hèracles (Michael Hurst).
{| class="wikitable sortable mw-collapsible plainrowheaders" border="1" cellpadding="2"
*'''Joxer''', amic de Xena i Gabrielle que vol ser guerrer([[Ted Raimi]]).
! width="70" |Principals
*'''Lao Ma''', mentora de Xena ([[Jacqueline Kim]]).
!Rol del personatge
*'''Meg''', "fulana" una de les diverses dobles de Xena(Lucy Lawless).
! width="70" |Actrius
*'''Pompeyo''', el rival de Cèsar per el tro de l'Imperi romà ([[Jeremy Callaghan]]).
|-
*'''Salmoneus''', mercader ([[Robert Trebor]]).
|Xena
*'''Solan''', fill de Xena i Borias ([[David Taylor]] i, posteriorment, [[Nicko Vella]]).
|Amazona Guerrera
*'''Virgilio''', poeta guerrer, fill de Joxer y Meg ([William Gregory Lee]).
|[[Lucy Lawless]]
|-
|Gabrielle
|Camperola i guerrera
Amiga/parella de Xena
|[[Renee O'Connor|Renée O'Connor]]
|}
<br />
{| class="wikitable sortable mw-collapsible plainrowheaders" border="1" cellpadding="2"
! width="70" |Secundaris
!Rol del personatge
! width="70" |Actrius/Actors
|-
|'''[[Afrodita]]'''
|Deessa de l'amor
|[[Alexandra Tydings]]
|-
|'''Alti'''
|[[Amazones (mitologia)|Amazona]] [[Xaman]]. Enemiga
|[[Claire Stansfield]]
|-
|'''Amarice'''
|Deixeble de guerrera
|[[Jennifer Sky]]
|-
|[[Ares]]
|Déu de la guerra
|[[Kevin Smith]]
|-
|'''Autolycus'''
|Suposat Rei dels lladres. Amic.
|[[Bruce Campbell]]
|-
|'''Borias'''
|Antic amant de Xena i pare del seu fill, Solan
|[[Marton Csokas]]
|-
|'''Bruto'''
|Mà dreta de César
|[[Grant Triplow]]
[[David Franklin]]
|-
|'''Callisto'''
|Nèmesis de Xena. Enemiga
|[[Hudson Leick]]
|-
|'''César'''
|Líder romà que manté una relació d'amor-odi amb Xena
|[[Karl Urban]]
|-
|'''Cyrene'''
|Mare de Xena
|[[Darien Takle]]
|-
|'''Princesa Diana'''
|''Alter ego'' de Xena
|[[Lucy Lawless]]
|-
|'''Discordia'''
|Deessa del caos i el castig
|[[Meighan Desmond]]
|-
|'''Eli'''
|Curador, mestre i profeta d'una nova religió. Amic.
|[[Tim Omundson]]
|-
|'''Ephiny'''
|Reina regent de les [[Amazones (mitologia)|Amazones]]
|[[Danielle Cormack]]
|-
|'''Eva'''
|Filla pacifista de Xena, abans ''Livia'' durant els seus dies com a guerrera.
|[[Adrienne Wilkinson]]
|-
|[[Hades]]
|Déu del Inframon
|[[Erik Thomson]]
[[Stephen Lovatt]]
|-
|[[Hèracles]]
|Semidéu, redemptor de Xena
|[[Kevin Sorbo]]
|-
|'''Hope'''
|Filla diabòlica de Gabrielle
|[[Amy Morrison]]
[[Renee O'Connor|Renée O'Connor]]
|-
|'''Iolus'''
|Millor amic d'Hèracles
|[[Michael Hurst]]
|-
|'''Joxer'''
|Amic de Xena i Gabrielle. Vol ser guerrer.
|[[Ted Raimi]]
|-
|'''Lao Ma'''
|Mestra de Xena
|[[Jacqueline Kim]]
|-
|'''Meg'''
|Altre ''Alter ego'' de Xena
|[[Lucy Lawless]]
|-
|'''Pompeyo'''
|Rival directe de Cèsar a l'Imperi romà
|[[Jeremy Callaghan]]
|-
|'''Salmoneus'''
|Mercader
|[[Robert Trebor]]
|-
|'''Solan'''
|Fill de Xena i Borias
|[[David Taylor]]
[[Nicko Vella]]
|-
|'''Virgilio'''
|Rapsoda i guerrer, fill del Joxer i la Meg.
|
|}
 
==PremisGuardons rebuts==
{| class="wikitable"
| bgcolor="#75B5F6" | '''Any'''
3.954

modificacions