John C. Mather: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: simple:John C. Mather
m Robot afegeix: ro:John Cromwell Mather
Línia 40: Línia 40:
[[pl:John C. Mather]]
[[pl:John C. Mather]]
[[pt:John Mather]]
[[pt:John Mather]]
[[ro:John Cromwell Mather]]
[[ru:Мэтер, Джон Кромвелл]]
[[ru:Мэтер, Джон Кромвелл]]
[[simple:John C. Mather]]
[[simple:John C. Mather]]

Revisió del 07:10, 18 abr 2008

John C. Mather a la NASA
Premi Nobel
Premi Nobel
Premi Nobel de Física
(2006)

John Cromwell Mather ( Roanoke, EUA 1946 ) és un astrofísic i professor universitari nord-americà guardonat amb el Premi Nobel de Física l'any 2006.

Biografia

Va néixer l'any 1946 a la ciutat de Roanoke, situada a l'estat nord-americà de Virgínia. Va estudiar física al Swarthmore College, on es llicencià el 1968, i posteriorment a la Universitat de Berkeley de Califòrnia, on es doctorà el 1974.

Actualment treballa al Goddard Space Flight Center, centre depenent de la NASA, i és professor a la Universitat de Maryland.

Recerca científica

El 1974 entrà a treballar al Goddard Institute for Space Studies depenent de la Universitat de Columbia, on realitzà un postgrau, i fou l'encarregat de coordinar el projecte del satèl·lit artificial COBE (1974-1976), amb l'ojectiu estudiar la radiació còsmica de fons (CMB). Un dels seus col·laboradors fou George Smoot, el qual tenia la responsabilitat principal d'amidar les variacions petites en la temperatura de la radiació, observant una sèrie d'irregularetats o fluctuacions en aquesta radiació, obrint noves vies per l'expliació de la Teoria del Bing Bang.

L'any 2006 fou guardonat, juntament amb Smoot, amb el Premi Nobel de Física per la seva recerca sobre els cossos negres i l'anisotropia de la radiació còsmica de fons.

Enllaços externs