Cacus: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot modifica: ja:カークス
m Robot afegeix: el:Κάκος
Línia 13: Línia 13:
[[cs:Kákos]]
[[cs:Kákos]]
[[de:Cacus]]
[[de:Cacus]]
[[el:Κάκος]]
[[en:Cacus]]
[[en:Cacus]]
[[es:Caco]]
[[es:Caco]]

Revisió del 13:23, 18 abr 2008

Heracles i Cacus, Palazzo Vecchio, Florència

En la mitologia grega, Cacus era un monstre que treia foc per la boca, fill d'Hefest. Vivia al Mont Palatí, al futur emplaçament de la ciutat de Roma, i era el terror dels habitants de la zona ja que s'alimentava de carn humana i penjava els caps de les seves víctimes a l'entrada de la porta on vivia. Va ser derrotat per Heracles.

Segons la llegenda, després de derrotar el gegant Gerió Heracles va menar els seus ramats fins a les ribes del Tíber, prop de la cova de Cacus. Mentre pasturaven Heracles es va adormir i el gegant va robar vui caps de bestiar arrossegant-los per la cua per no deixar rastre. Quan Heracles es despertà i es disposava a marxar, una de les vaques va mugir des de la cova.

Heracles va córrer furiós cap a la cova, on Cacus s'hi va tancar bloquejant l'entrada amb una gran roca subjecta amb cadenes forjades per Hefest. Heracles va haver d'obrir-se pas a través de la muntanya per abastar el seu enemic. Cacus es va defensar escopint foc i fum per desorientar-lo, però Heracles es va dirigir allà on el fum era més espès i un cop hagué topat amb Cacos, el va estrangular.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cacus