Banda Oriental: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Afegida la plantilla {{Autoritat}} a l'article
m →‎Enllaços externs: {{Enllaç no actiu}}
Línia 5: Línia 5:


== Enllaços externs ==
== Enllaços externs ==
* [http://www.clarin.com/diario/especiales/9julio/cuadros/oriental.htm Cronologia de la Banda Oriental]
* [http://www.clarin.com/diario/especiales/9julio/cuadros/oriental.htm Cronologia de la Banda Oriental] {{Enllaç no actiu}}
* [http://www.cema.edu.ar/ceieg/arg-rree/2/2-029.htm La lluita per la Banda Oriental] {{es}}
* [http://www.cema.edu.ar/ceieg/arg-rree/2/2-029.htm La lluita per la Banda Oriental] {{es}}
* [http://www.grumete.com.uy/ayuda/articulos.asp?categoria=91 La Banda Oriental] {{es}}
* [http://www.grumete.com.uy/ayuda/articulos.asp?categoria=91 La Banda Oriental] {{es}} {{Enllaç no actiu}}


{{esborrany de l'Uruguai}}
{{esborrany de l'Uruguai}}

Revisió del 11:26, 18 maig 2019

Riu de la Plata

Banda Oriental o La Banda Oriental és la denominació que va rebre fins aproximadament el 1815 el territori ubicat a l'est del riu Uruguai, en el tram final del seu curs i al nord del Riu de la Plata, que s'estenia al llarg d'una zona que es correspon en forma aproximada amb l'actual República Oriental de l'Uruguai i part de l'Estat brasiler de Rio Grande do Sul. Era la terra més oriental del Virregnat del Riu de la Plata, d'allà el seu nom. Amb la creació, per part de José Gervasio Artigas, de la Província Oriental va canviar la denominació de la zona.

A començaments del segle XVII els habitants d'Asunción del Paraguai parlaven de La Banda Oriental o Banda dels Charrúas (aquesta última denominació era aplicada també a Entre Ríos) per significar els territoris que en aquestes latituds donaven a "La Mar del Nord" (nom que es donava llavors a l'Oceà Atlàntic). L'àrea del nord de la Banda Oriental era el territori conegut amb la paraula d'origen guaraní Mbiazá, Ybiazá o Ibiazá que, pel que sembla, va ser "castellanitzada" amb el nom de La Vora. Al nord d'aquests territoris s'estenia el territori de La Guayrá o La Pinería, que es correspon amb l'actual Estat del sud brasiler de Paraná, territori que es trobava també sota jurisdicció d'Asunción del Paraguai.

Enllaços externs