Palau Rucellai: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
+imatges
#Viquiestirada
Línia 4: Línia 4:


== Història ==
== Història ==
El palau va ser construït entre [[1446]] i [[1451]] a petició del ric comerciant Giovanni Rucellai per Bernardo Rossellino, continuant el disseny que va fer Leon Battista Alberti, amic de la família. La seva façana és una obra mestra d'Alberti i va ser la primera d'una sèrie d'importants intervencions arquitectòniques encarregades pels Rucellai. Encara continua pertanyent a la família Rucellai, i entre el [[1985]] i el [[2006]] fou la seu del Museu d'Història de la Fotografia Fratelli Alinari, ara traslladat a l'Ospedale di San Paolo.
El palau va ser construït entre [[1446]] i [[1451]] per Bernardo Rossellino, a petició del ric comerciant Giovanni Rucellai, que més tard també li encarregaria acabar la façana de [[Santa Maria Novella]]. L'encàrrec era continuar el disseny havia fet per la façana [[Leon Battista Alberti]], amic de la família.<ref name="ChecaDextre2017">{{cite book|author1=Liliana Checa|author2=Sergio Dextre|author3=Luis Villacorta|title=Del ocaso al amanecer: Arte de los siglos XIV al XVII|url=https://books.google.com/books?id=uxmNDwAAQBAJ&pg=PT136|date=7 September 2017|publisher=Universidad Peruana de Ciencias Aplicadas|isbn=978-612-4191-94-7|pages=136–}}</ref> La façana d'Alberti va ser la primera d'una sèrie d'importants intervencions arquitectòniques encarregades pels Rucellai. Entre el [[1985]] i el [[2006]] fou la seu del Museu d'Història de la Fotografia Fratelli Alinari, ara traslladat a l'Ospedale di San Paolo.


==La façana==
== Descripció ==
La façana d'Alberti se centra sobre una base que imita l'''[[opus reticulatum]]'' [[Imperi Romà|romà]]. Realitzada entre el [[1450]] i el [[1460]], és formada per tres plans superposats, separats horitzontalment per [[cornisa|cornises]]; la superposició de fileres de [[columna|columnes]] amb diferents [[ordre arquitectònic|ordres]] té un origen [[ordres clàssics|clàssic]], i es basa en el [[Colosseu]]: [[dòric|dòriques]] al pis inferior, [[jònic|jòniques]] al pis noble i [[corinti|corínties]] al segon pis. El palau passarà a ser un [[Cànon (estètica)|model]] per a totes les construccions posteriors de residències senyorials.
La façana del palau és la primera en incorporar els ordres clàssics sobre la base de l'esquema del [[Coliseu]], i per aquest motiu es considera un exemple paradigmàtic de l'arquitectura renaixentista.<ref name="ChecaDextre2017"/> La façana d'Alberti se centra sobre una base que imita l'''[[opus reticulatum]]'' [[Imperi Romà|romà]]. Realitzada entre el [[1450]] i el [[1460]], és formada per tres plans superposats, separats horitzontalment per [[cornisa|cornises]]; la superposició de fileres de [[columna|columnes]] amb diferents [[ordre arquitectònic|ordres]] té un origen [[ordres clàssics|clàssic]], i es basa en el [[Colosseu]]: [[dòric|dòriques]] al pis inferior, [[jònic|jòniques]] al pis noble i [[corinti|corínties]] al segon pis. El palau passarà a ser un [[Cànon (estètica)|model]] per a totes les construccions posteriors de residències senyorials.<ref name="ChecaDextre2017"/> Els frisos mostren els emblemes de la família com vaixells amb les veles desplegades, símbol d'una família de comerciants. Una àmplia cornisa remata l'edifici, com el [[Palau dels Medici]].<ref name="ChecaDextre2017"/>


A dins hi ha un pati interior amb columnes o ''cortile''. A la part posterior hi ha la [[capella Rucellai]] acabada el 1467. Està acabada amb marmols de colors clars i foscos, relacionats amb la tradició florentina, com el baptisteri de Florència o l'església de San Miniato al Monte. El palau forma una unitat amb la petita plaça pública que hi ha al davant, gairebé triangular, construïda amb l'objectiu de donar més importància al palau.<ref name="ChecaDextre2017"/>
<gallery mode="packed" heights=200 caption="Detalls de la façana fotografiats per [[Paolo Monti]], 1972">
Paolo Monti - Servizio fotografico - BEIC 6363984.jpg|Planta baixa
Paolo Monti - Servizio fotografico (Firenze, 1972) - BEIC 6347232.jpg|Finestres superiors
</gallery>


== Referències ==
{{commonscat}}
{{commonscat}}
{{referències}}
{{Autoritat}}
{{Autoritat}}
{{Esborrany d'arquitectura}}


[[Categoria:Edificis de Florència]]
[[Categoria:Edificis de Florència]]

Revisió del 17:37, 28 maig 2019

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Palau Rucellai
Imatge
Dades
TipusPalazzo Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteLeon Battista Alberti Modifica el valor a Wikidata
Construcció1451 Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura del Renaixement Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaFlorència (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Map
 43° 46′ 17″ N, 11° 14′ 59″ E / 43.771278°N,11.249597°E / 43.771278; 11.249597
Activitat
Propietat deGiovanni di Paolo Rucellai (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Façana del Palau Rucellai

El Palau Rucellai (en italià Palazzo Rucellai) és un edifici de Florència dissenyat per l'arquitecte genovès Leon Battista Alberti i construït per Bernardo Rossellino. És un dels millors exemples d'arquitectura del Quattrocento a la ciutat, situat a la Via della Vigna Nuova, núm. 18.

Història

El palau va ser construït entre 1446 i 1451 per Bernardo Rossellino, a petició del ric comerciant Giovanni Rucellai, que més tard també li encarregaria acabar la façana de Santa Maria Novella. L'encàrrec era continuar el disseny havia fet per la façana Leon Battista Alberti, amic de la família.[1] La façana d'Alberti va ser la primera d'una sèrie d'importants intervencions arquitectòniques encarregades pels Rucellai. Entre el 1985 i el 2006 fou la seu del Museu d'Història de la Fotografia Fratelli Alinari, ara traslladat a l'Ospedale di San Paolo.

Descripció

La façana del palau és la primera en incorporar els ordres clàssics sobre la base de l'esquema del Coliseu, i per aquest motiu es considera un exemple paradigmàtic de l'arquitectura renaixentista.[1] La façana d'Alberti se centra sobre una base que imita l'opus reticulatum romà. Realitzada entre el 1450 i el 1460, és formada per tres plans superposats, separats horitzontalment per cornises; la superposició de fileres de columnes amb diferents ordres té un origen clàssic, i es basa en el Colosseu: dòriques al pis inferior, jòniques al pis noble i corínties al segon pis. El palau passarà a ser un model per a totes les construccions posteriors de residències senyorials.[1] Els frisos mostren els emblemes de la família com vaixells amb les veles desplegades, símbol d'una família de comerciants. Una àmplia cornisa remata l'edifici, com el Palau dels Medici.[1]

A dins hi ha un pati interior amb columnes o cortile. A la part posterior hi ha la capella Rucellai acabada el 1467. Està acabada amb marmols de colors clars i foscos, relacionats amb la tradició florentina, com el baptisteri de Florència o l'església de San Miniato al Monte. El palau forma una unitat amb la petita plaça pública que hi ha al davant, gairebé triangular, construïda amb l'objectiu de donar més importància al palau.[1]

Referències

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Palau Rucellai
  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Liliana Checa. Del ocaso al amanecer: Arte de los siglos XIV al XVII. Universidad Peruana de Ciencias Aplicadas, 7 September 2017, p. 136–. ISBN 978-612-4191-94-7.