Vés al contingut

Cèl·lula vegetal: diferència entre les revisions

No hi havia majuscula a principi de frase
m (Revertides les edicions de 80.224.89.53. Si penseu que és un error, deixeu un missatge a la meva discussió.)
Etiqueta: Reversió
(No hi havia majuscula a principi de frase)
Les cèl·lules vegetals són molt diferents de les cèl·lules dels organismes que pertanyen als altres eucariotes. Els principals caràcters distintius són:
* Un gran vacúol central, envoltat d'una membrana (el [[tonoplast]]), que manté la turgència de la cèl·lula i controla els intercanvis de molècules entre el citosol i la saba. Aquests vacúols serveixen de galledes de les escombraries a les cèl·lules vegetals, al final de la vida de la cèl·lula, aquests vacúols ocupen el 90% de l'espai cel·lular.
* unaUna [[Paret cel·lular|paret]] pectocel·lulosica feta de [[cel·lulosa]] i de [[proteïnes]] i, en molts casos, de [[lignina]] dipositada pel protoplast fora de la membrana cel·lular. Es diferencia clarament de la paret cel·lular dels [[bolet]]s, feta de [[quitina]], i dels [[procariotes]], feta de [[peptidoglicans]].
* elsEls [[Plasmodesme|plasmodesmes]], als porus de la paret cel·lular, que permet a cada cèl·lula vegetal comunicar amb les cèl·lules adjacents. Aquest sistema és diferent de la xarxa d'[[hifes]] present en els bolets.
* elsEls [[plastidi]]s, en particular els [[cloroplast]]s que contenen la [[clorofil·la]], aquest pigment que dóna a les plantes el seu color verd i que intervé en el procés de la [[fotosíntesi]].
* lL'absència de [[centríol]]s que són presents a les cèl·lules animals.
 
Com les altres cèl·lules eucariotes, les cèl·lules vegetals posseeixen típicament un nucli, que conté l'essència de l'[[ADN]] cel·lular, i dels [[mitocondris]], les «fàbriques» de la cèl·lula. Tanmateix, certes parts dels teixits d'una planta viva moren de manera selectiva per ser útils a la planta i no consumir nodriments.
Usuari anònim