Diferència entre revisions de la pàgina «Festa del Pi»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m (neteja infotaules i altres canvis menors)
(→‎Actes de la celebració: Contingut afagit)
Etiquetes: des de mòbil via web per a mòbils
 
El dia central de la celebració, però, és el [[30 de desembre]]. La festa comença a les set del matí amb l'assistència a missa primera, a la sortida de la qual ja es deixen sentir els primers trets de les escopetes. Després, els galejadors, en comitiva, van al bosc per, després d'un bon esmorzar, tallar el pi a cops de destral. Abans que comenci a tombar-se, és lligat amb cordes perquè no caigui de cop i es faci malbé. Un cop tallat és pujat a força de braços al damunt del carro que el transporta, sempre dret, fins a la porta de l'església. Mentrestant, les escopetades van pujant de to.
Es fa una parada a la plaça del poble on l'esbart del pi de centelles balla el ball del pi per tot el poble.
 
QuanFinalment, quan arriba al davant de l'església, el pi és baixat del carro i pujat per l'escala fins a l'entrada del temple, on se'l fa ballar als acords de la tonada ''Ara balla el pi''. Acabada la ballada, el pi és entrat a l'interior de l'església a les 12 del migdia i se'l porta fins al presbiteri, on és lligat per la part inferior de tronc i penjat cap per avall sobre l'altar major amb cinc poms de pomes i neules lligats a la brancada. El pi és hissat fins a l'alçada de Santa Coloma mentre els galejadors entonen l'''Himne de Centelles''.
 
Finalment, el pi es despenja el dia de Reis, diada també festiva, en què el pi és baixat i les seves branques es convertiran en rams que, segons la tradició, són amulets de la bona sort, com també ho són les pomes, les quals diuen que guareixen el mal de coll. Cada centellenc i centellenca s'endurà una branca del pi a casa.

Menú de navegació