Panell fotovoltaic: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Línia 130: Línia 130:


=== Eficiència en la conversió d'energia ===
=== Eficiència en la conversió d'energia ===

L'eficiència d'una cèl·lula solar (<math> \eta </math>, "eta"), és el percentatge de potència convertida en energia elèctrica de la llum solar total absorbida per un panell, quan una cèl·lula solar està connectada a un circuit elèctric. Aquest terme es calcula usant la relació del punt de potència màxima, '' P <sub> m </sub> '', dividit entre la llum que arriba a la cel [[irradiància]] ('' I '', en W/m²), sota condicions estàndard (STC) i l'àrea superficial de la cèl·lula solar ('' A <sub> c </sub> '' en m²).

: <math> \Eta = \frac{P_{m}}{I \times A_c}</math>


La STC especifica una temperatura de 25 º C i una irradiància de 1000 W/m² amb una massa d'aire espectral de 1,5 (AM 1,5). Això correspon a la irradiació i espectre de la llum solar incident en un dia clar sobre una superfície solar inclinada respecte al sol amb un angle de 41,81 º sobre l'horitzontal.

Aquesta condició representa, aproximadament, la posició del sol de migdia en els equinoccis de primavera i tardor en els estats continentals dels EUA amb una superfície orientada directament al sol. D'aquesta manera, sota aquestes condicions una cèl·lula solar típica de 100 cm <sup> 2 </sup>, i d'una eficiència del 12%, aproximadament, s'espera que pugui arribar a produir una potència de 1,2 watts.

=== Factor d'ompliment ===


== Vegeu també ==
== Vegeu també ==

Revisió del 20:43, 19 jul 2019

No s'ha de confondre amb Placa solar.
Panells solars.

Els panells solars fotovoltaics, mòduls fotovoltaics o col·lectors solars fotovoltaics (anomenats de vegades panells solars, encara que aquesta denominació inclou altres dispositius) estan formats per un conjunt de cèl·lules fotovoltaiques que produeixen electricitat a partir de la llum que incideix sobre ells (energia solar). El paràmetre estandarditzat per a classificar la seva potència s'anomena potència pic, i es correspon amb la potència màxima que el mòdul pot lliurar sota unes condicions estandarditzades, que són una radiació de 1000 W/m² i una temperatura de cèl·lula de 25ºC (és a dir, una temperatura ambient d'uns 5ºC). A temperatures ambientals superiors a 5ºC el rendiment dels panells disminueix. Per exemple, als Països Catalans el rendiment és un 10% inferior a causa de les condicions climàtiques.

Tipus

Les plaques fotovoltaiques es divideixen en:

  • Cèl·lules TFS: com les usades a les calculadores. Són flexibles i es poden adaptar a formes diverses, com per exemple maons semicilíndrics.
  • Cristal·lines
    • Monocristal·lines : es componen de seccions d'un únic cristall de silici (forma circular o octogonal, on els 4 costats curts, si s'observa, s'aprecia que són corbs, pel fet que és una cèl·lula circular retallada) .
    • Policristal·lines : estan formades per petites partícules cristall. No tenen aparença uniforme pel que fa al color, es veuen una mena d'aigües. Tampoc presenten espais buits. Són més econòmiques que les monocristal·lines però també menys eficients.
  • De concentració (panell termofotovoltaic): permet estalviar superfície i produeix aigua calenta a més d'electricitat. És més car que els panells plans.
  • Panell bifacial: de material NPN (negatiu-positiu-negatiu). Panell pla que capta llum solar per les seves dues cares, amb l'ajuda d'un mirall que reflexa els rajos solars per tal que arribin a la cara del panell no encarada al sol. És dels menys habituals.
  • Amòrfones: de PVC, adopten la forma de l'objecte sobre el qual es disposen. Es fan servir a cobertes molt grans que de tota manera s'han de cobrir, substituint una tela fàltica. El seu rendiment és molt baix, del voltant del 6%, però surten a compte perque el seu preu és molt econòmic. Existeixen igualment pintures amb efecte fotovoltaic.

La seva efectivitat és major com més grans són els vidres, però també el seu pes, gruix i cost. El rendiment de les primeres pot arribar al 20% mentre que el de les últimes pot no arribar al 10%, però el seu cost i pes és molt inferior.

Història

James Van Allen (al centre) amb una rèplica del propulsor que va llançar l'Explorer 1 l'any 1958.

El terme fotovoltaic prové del grec φώς: phos , que significa "llum" i voltaic, que prové del camp de l'electricitat, en honor al físic italià Alexandre Volta, (que també proporciona el terme volt a la unitat de mesura de la diferència de potencial en el Sistema Internacional de mesures). El terme fotovoltaic es va començar a utilitzar a Anglaterra des de l'any 1849.

L'efecte fotovoltaic va ser reconegut per primera vegada el 1839 pel físic francès Antoine Henri Becquerel, però la primera cèl·lula solar no es va construir fins a 1883. El seu autor va ser Charles Fritts, qui va recobrir una mostra de seleni semiconductor amb un pa d'or per formar l'entroncament. Aquest primitiu dispositiu presentava una eficiència de només un 1%. Russell Ohl va patentar la cèl·lula solar moderna l'any 1946, encara Sven Ason Berglund havia patentat, amb anterioritat, un mètode que tractava d'incrementar la capacitat de les cèl·lules fotosensibles.

L'era moderna de la tecnologia de potència solar no va arribar fins a l'any 1954 quan els Laboratoris Bell, van descobrir, de manera accidental, que els semiconductors de silici dopat amb certes impureses, eren molt sensibles a la llum.

Aquests avenços van contribuir a la fabricació de la primera cèl·lula solar comercial amb una conversió de l'energia solar d'aproximadament el 6%. L'URSS va llançar el seu primer satèl·lit espacial l'any 1957, i els EUA un any després. En el disseny d'aquest es van usar cèl·lules solars creades per Peter Illes en un esforç encapçalat per la companyia Hoffman Electronics.

La primera nau espacial que va usar panells solars va ser el satèl·lit nord-americà Vanguard 1, llançat el març de 1958. [1] Aquesta fita va generar un gran interès en la producció i llançament de satèl·lits geoestacionarios per al desenvolupament de les comunicacions, en els quals l'energia provindria d'un dispositiu de captació de la llum solar. Va ser un desenvolupament crucial que va estimular la investigació per part d'alguns governs i que va impulsar la millora dels panells solars.

El 1970 la primera cèl·lula solar amb heteroestructura d'arseniür de gali (GaAs) i altament eficient es va desenvolupar a l'extinta URSS per Zhora Alferov i el seu equip d'investigació.

La producció d'equips de deposició química de metalls per vapors orgànics o MOCVD (Metall Organic Chemical Vapor Deposition), no es va desenvolupar fins als anys 80 del segle passat, limitant la capacitat de les companyies en la manufactura de cèl·lules solars de arseniür de gali. La primera companyia que manufacturar panells solars en quantitats industrials, a partir d'unions simples de GaAs, amb una eficiència de AM0 (Air Mass Zero) del 17% va ser la nord-americana ASEC (Applied Solar Energy Corporation). La connexió dual de la cel es va produir en quantitats industrials per ASEC el 1989, de manera accidental, com a conseqüència d'un canvi del GaAs sobre els substrats de GaAs a GaAs sobre substrats de germani.

El dopatge accidental de germani (Ge) amb GaAs com a capa amortidora va crear circuits de voltatge oberts, demostrant el potencial de l'ús dels substrats de germani com altres cel. Una cel d'unions simples de GaAs va arribar al 19% d'eficiència AM0 el 1993. ASEC desenvolupar la primera cel de doble unió per les naus espacials usades en els EUA, amb una eficiència d'un 20% aproximadament.

Aquestes cel no usen el germani com a segona cel, però usen una cel obtinguda a partir de GaAs amb diferents tipus de dopatge. De manera excepcional, les cèl·lules de doble unió de GaAs poden arribar a produir eficiències AM0 de l'ordre del 22%. Les unions triples comencen amb eficiències de l'ordre del 24% el 2000, 26% el 2002, 28% el 2005, i han arribat, de manera corrent al 30% el 2007. El 2007, dues companyies nord-americanes Emcore Photovoltaics i Spectrolab, produeixen el 95% de les cèl·lules solars del 28% d'eficiència.

Diferents generacions de cèl·lules fotovoltaiques

En una mostra de metall, els electrons exteriors dels seus àtoms, anomenats electrons de valència es poden moure lliurement. Es diu que estan deslocalitzats en regions de l'espai que ocupen tota la xarxa cristal·lina, com si d'una malla es tractés. En termes energètics això vol dir que els electrons de l'última capa de l'àtom ocupen nivells d'energia alts que els permet escapar de l'enllaç que els uneix al seu àtom.

El conjunt d'aquests nivells, molt propers els uns dels altres, formen part de l'anomenada banda de conducció (en endavant BC). Aquesta banda està formada, a més, per nivells d'energia buits i és, precisament, l'existència d'aquests nivells buits la que permet que els electrons puguin saltar a ells quan se'ls posa en moviment, en aplicar un camp elèctric. Precisament aquesta circumstància permet que els metalls siguin conductors de l'electricitat.

Els altres electrons de l'àtom, amb energies menors, formen la banda de valència (BV). La distància entre les dues bandes, en termes d'energia, és nul. Ambdues bandes es solapen de manera que els electrons de la BV amb més energia es troben, també, en la BC.

A les substàncies aïllants, la BC està completament buida perquè tots els electrons, inclosos els de l'última capa estan lligats a l'àtom, tenen una energia més baixa, i per tant es troben a la banda de valència, ia més la distància entre les bandes (s'anomena a aquesta distància energètica banda prohibida, o gap) és bastant gran, de manera que els és molt difícil saltar a la BC. Com la BV és plena, els electrons no poden moure's i no pot haver corrent elèctric en aplicar un voltatge entre els extrems del aïllant.

En els semiconductors, les bandes de valència i conducció presenten una situació intermèdia entre la qual es dóna en un conductor i la que és normal en un aïllant. La BC té molt pocs electrons. Això és degut a que la separació que hi ha entre la BV i la BC no és nul, però si petita. Així s'explica que els semiconductors augmenten la seva conductivitat amb la temperatura, ja que l'energia tèrmica subministrada és suficient perquè els electrons puguin saltar a la banda de conducció, mentre que els conductors la disminueixen, ja que les vibracions dels àtoms augmenten i dificulten la mobilitat dels electrons.

El més interessant dels semiconductors és que la seva petita conductivitat elèctrica és deguda, tant a la presència d'electrons a la BC, com que la BV no està totalment plena.

Quatre generacions de cèl·lules fotovoltaiques

Barra de silici policristal.

La primera generació de cèl·lules fotovoltaiques consistien en una gran superfície de vidre simple. Una simple capa amb unió díode pn, capaç de generar energia elèctrica a partir de fonts d'llum amb longituds d'ona similars a les que arriben a la superfície de la Terra provinents del Sol . Aquestes cèl·lules estan fabricades, usualment, usant un procés de difusió amb oblies de silici. Aquesta primera generació (coneguda també com a cèl·lules solars basades en oblia) són, actualment, (2007) la tecnologia dominant en la producció comercial i constitueixen, aproximadament, el 86% del mercat de cèl·lules solars terrestres.

La segona generació de materials fotovoltaics es basen en l'ús de dipòsits epitaxials molt prims de semiconductors sobre hòsties amb concentradors. Hi ha dos tipus de cèl·lules fotovoltaiques epitaxials: les espacials i les terrestres. Les cèl·lules espacials, usualment, tenen eficiències AM0 (Air Mass Zero) més altes (28-30%), però tenen un cost per watt més alt. En les terrestres la pel·lícula prima s'ha desenvolupat usant processos de baix cost, però tenen una eficiència AM0 (7-9%), més baixa, i, per raons evidents, es qüestionen per a aplicacions espacials.

Les prediccions abans de l'arribada de la tecnologia de pel·lícula prima apuntaven a una considerable reducció de costos per cèl·lules solars de pel·lícula prima. Reducció que ja s'ha produït. Actualment (2007) hi ha un gran nombre de tecnologies de materials semiconductors sota investigació per a la producció en massa. Es poden esmentar, entre aquests materials, a l'silici amorf, silici policristal·lí, silici microcristal·lí, telerur de cadmi i sulfurs i seleniurs d'indi. Teòricament, un avantatge de la tecnologia de pel·lícula prima és la seva massa reduïda, molt apropiada per panells sobre materials molt lleugers o flexibles. Fins i tot materials d'origen tèxtil.

L'arribada de pel·lícules primes de gal·li i arsènic per a aplicacions espacials (anomenades cèl·lules primes) amb potencials d'eficiència AM0 per sobre del 37% estan, actualment, en estat de desenvolupament per a aplicacions d'elevada potència específica. La segona generació de cèl·lules solars constitueix un petit segment del mercat fotovoltaic terrestre, i aproximadament el 90% del mercat espacial.

La tercera generació de cèl·lules fotovoltaiques que s'estan proposant en l'actualitat (2007) són molt diferents dels dispositius semiconductors de les generacions anteriors, ja que realment no presenten la tradicional unió pn per separar els portadors de càrrega fotogenerats. Per a aplicacions espacials, s'estan estudiant dispositius de buits quàntics (punts quàntics, cordes quàntiques, etc.) I dispositius que incorporen nanotub es de carboni, amb un potencial de més del 45% d'eficiència AM0. Per a aplicacions terrestres, es troben en fase d'investigació dispositius que inclouen cèl·lules fotoelectroquímices, cèl·lules solars de polímers, cèl·lules solars de nanocristalls i cèl·lules solars de tintes sensibilitzades.

Una hipotètica quarta generació de cèl·lules solars consistiria en una tecnologia fotovoltaica composta en què es barregen, conjuntament, nanopartícules amb polímers per a fabricar una capa simple multiespectral. Posteriorment, diverses capes primes multiespectrals es podrien apilar per fabricar les cèl·lules solars multiespectrals definitives. Cèl lules que són més eficients, i barates. Basades en aquesta idea, i la tecnologia multiunión, s'han usat en les missions de Mart que ha dut a terme la NASA. La primera capa és la que converteix els diferents tipus de llum, la segona és per a la conversió d'energia i l'última és una capa per al espectre infraroig. D'aquesta manera es converteix una mica del calor a energia aprofitable. El resultat és una excel·lent cèl·lula solar composta. La investigació de base per a aquesta generació s'està supervisant i dirigint per part de la [1] [2] (Defense Advanced Research Projects Agency) per determinar si aquesta tecnologia és viable o no. Entre les companyies que treballen en aquest quarta generació es troben Xsunx, Konarka Technologies, Inc, Nanosolar, Dyesol i Nanosys.

Principi de funcionament

Principis teòrics de funcionament. Explicació simplificada

  1. Alguns dels fotons, que provenen de la radiació solar, impacten sobre la primera superfície del panell, penetrant en aquest i sent absorbits per materials semiconductors, com ara el silici o el arseniür de gali.
  2. Els electrons, subpartícules atòmiques que formen part de l'exterior dels àtom s, i que s'allotgen en orbitals de energia cuantizada, són colpejats per els fotons (interaccionen) alliberant dels àtoms als que estaven originalment confinats.

Això els permet, posteriorment, circular a través del material i produir electricitat. Les càrregues positives complementàries que es creen en els àtoms que perden els electrons, (semblants a bombolles de càrrega positiva) s'anomenen buits i flueixen en el sentit oposat al dels electrons, al panell solar.

S'ha de comentar que, així com el flux d'electrons correspon a càrregues reals, és a dir, càrregues que estan associades a desplaçament real de massa, els buits, en realitat, són càrregues que es poden considerar virtuals ja que no impliquen desplaçament de massa real.

Un conjunt de panells solars transformen l'energia solar (energia en forma de radiació i que depèn de la freqüència dels fotons) en una determinada quantitat de corrent continu, també anomenada DC (acrònim de l'anglès Direct Current i que correspon a un tipus de corrent elèctric que es descriu com un moviment de càrregues en una direcció i un sol sentit, a través d'un circuit. Els electrons es mouen dels potencials més baixos als més alts).

Opcionalment:

  1. El corrent continu es porta a un circuit electrònic convertidor (28electrical% 29 inverter) que transforma el corrent continu en corrent altern, (AC) (tipus de corrent disponible en el subministrament elèctric de qualsevol llar) de 120 o 240 volts.
  2. La potència d'AC entra al panell elèctric de la casa.
  3. L'electricitat generada es distribueix, gairebé sempre, a la línia de distribució dels dispositius d'il·luminació de la casa, ja que aquests no consumeixen excessiva energia, i són els adequats perquè funcionin correctament amb el corrent generada pel panell.
  4. L'electricitat que no s'usa es pot enrutar i usar en altres instal·lacions.

Fotogeneració de portadors de càrrega

Quan un fotó arriba a una peça de silici, poden ocórrer tres esdeveniments:

  1. El fotó pot passar a través del material de silici sense produir cap efecte, això passa, generalment per fotons de baixa energia.
  2. Els fotons poden ser reflectits en arribar a la superfície del panell, i són expulsats d'aquest.
  3. El fotó és absorbit pel silici, en aquest cas pot passar:
  4. Generar calor
  5. Produir parells d'electrons-buits, si l'energia del fotó incident és més alta que la mínima necessària perquè els electrons alliberats arribin a la banda conducció.

Noti's que si un fotó té un nombre enter de vegades el salt d'energia perquè l'electró arribi a la banda de conducció, podria crear més d'un únic parell electró-forat. Tanmateix, aquest efecte no és significatiu, de manera usual, en les cèl·lules solars. Aquest fenomen, de múltiples sencers, és explicable mitjançant la mecànica quàntica i la quantització de l'energia.

Quan es absorbeix un fotó, l'energia d'aquest es comunica a un electró de la xarxa cristal·lina. Usualment, aquest electró està en la banda de valència, i està fortament vinculat en enllaços covalents que es formen entre els àtoms confrontants. El conjunt total dels enllaços covalents que formen la xarxa cristal·lina dóna lloc al que es diu la banda de valència. Els electrons que pertanyen a aquesta banda són incapaços de moure's més enllà dels confins de la banda, tret que se'ls proporcioni energia, ia més energia determinada. L'energia que el fotó li proporciona és capaç de excitar i promocionar a la banda de conducció, que està buida i on pot moure's amb relativa llibertat, usant aquesta banda, per desplaçar-se, a través de l'interior del semiconductor.

L'enllaç covalent del qual formava part l'electró, té ara un electró menys. Això es coneix com buit. La presència d'un enllaç covalent perdut permet als electrons veïns moure's cap a l'interior d'aquest buit, que produirà un nou buit al desplaçar l'electró del costat, i d'aquesta manera, i per un efecte de translacions successives, un lloc pot desplaçar a través de la xarxa cristal·lina. Així doncs, es pot afirmar que els fotons absorbits pel semiconductor creen parells mòbils d'electrons-buits.

Un fotó només necessita tenir una energia més alta que la necessària per arribar als forats buits de la banda de conducció del silici, i així poder excitar un electró de la banda de valència original a aquesta banda.

L'espectre de freqüència solar és molt semblant a l'espectre del cos negre quan aquest s'escalfa a la temperatura de 6000K i, per tant, gran quantitat de la radiació que arriba a la Terra està composta per fotons amb energies més altes que la necessària per arribar als buits de la banda de conducció. Aquest excedent d'energia que mostren els fotons, i molt més gran de la necessària per a la promoció d'electrons a la banda de conducció, serà absorbida per la cèl·lula solar i es manifestarà en un apreciable calor (dispersat mitjançant vibracions de la xarxa, anomenades fonones) en lloc d'energia elèctrica utilitzable.

Separació dels portadors de càrrega

Generació de corrent en un placa convencional

Esquema elèctric.

Els mòduls fotovoltaics funcionen, com s'ha deixat entreveure en l'anterior apartat, pel efecte fotoelèctric. Cada cèl·lula fotovoltaica es compon de, almenys, dues primes làmines de silici. Una dopada amb elements amb menys electrons de valència que el silici, denominada P i una altra amb elements amb més electrons que els àtoms de silici, denominada N.

Aquells fotons procedents de la font lluminosa, que presenten energia adequada, incideixen sobre la superfície de la capa P, i en interactuar amb el material alliberen electrons dels àtoms de silici els quals, en moviment , travessen la capa de semiconductor, però no poden tornar. La capa N adquireix una diferència de potencial respecte a la P. Si es connecten uns conductors elèctrics a les dues capes i aquests, al seu torn, s'uneixen a un dispositiu o element elèctric consumidor d'energia que, usualment i de forma genèrica s'anomena càrrega, s'iniciarà un corrent elèctric continu.

Aquest tipus de panells produeixen electricitat en corrent continu i encara que la seva efectivitat depèn tant de la seva orientació cap al sol com de la seva inclinació respecte a la horitzontal, se solen muntar instal·lacions de panells amb orientació i inclinació fixa, per estalvis en manteniment . Tant la inclinació com l'orientació, al sud, es fixa depenent de la latitud i tractant d'optimitzar al màxim usant les recomanacions de la norma ISO corresponent.

L'unió p-n

La cèl·lula solar més usual està fabricada en silici i configurada com un gran àrea d'unió p-n. Una simplificació d'aquest tipus de plaques es pot considerar com una capa de silici de tipus n directament en contacte amb una capa de silici de tipus p. A la pràctica, les unions pn de les cèl·lules solars, no estan fetes de la manera anterior, més aviat, s'elaboren per difusió d'un tipus de dopant en una de les cares d'una oblia de tipus p, o viceversa.

Si la peça de silici de tipus p és situada en íntim contacte amb una peça de silici de tipus n, té lloc la difusió d'electrons de la regió amb altes concentracions d'electrons (la cara de tipus n de la unió) cap a la regió de baixes concentracions d'electrons (cara tipus p de la unió).

Quan els electrons es difonen a través de la unió pn, es recombinen amb els forats de la cara de tipus p. No obstant això, la difusió dels portadors no contínua indefinidament. Aquesta separació de càrregues, que la mateixa difusió crea, genera un camp elèctric provocat pel desequilibri de les càrregues parant, immediatament, el flux posterior de més càrregues a través de la unió.

El camp elèctric establert a través de la creació de la unió pn crea un díode que permet el flux de corrent en un sol sentit a través d'aquesta unió. Els electrons poden passar del costat de tipus n cap a l'interior del costat p, i els buits poden passar del costat de tipus p cap al costat de tipus n. Aquesta regió on els electrons s'han difós en la unió es diu regió d'esgotament perquè no conté res més que alguns portadors de càrrega mòbils. És també coneguda com la regió d'espai de càrregues.

Factors d'eficiència d'una cèl·lula solar

Punt de màxima potència

Una placa o cèl·lula solar pot operar en un ampli rang de voltatges i intensitats de corrent. Això es pot aconseguir variant la resistència de la càrrega, en el circuit elèctric, d'una banda, i per l'altra variant la irradiació de la cèl·lula des del valor zero (valor de curtcircuit) a valors molt alts (circuit obert) i es pot determinar el punt de potència màxima teòrica, és a dir, el punt que maximitza V i temps davant I, o el que és el mateix, la càrrega per a la qual la cèl·lula pot lliurar la màxima potència elèctrica per a un determinat nivell de radiació.

El punt de potència màxima d'un dispositiu fotovoltaic varia amb la il·luminació incident. Per a sistemes molt grans es pot justificar un increment en el preu amb la inclusió de dispositius que mesuren la potència instantània per mesura contínua del voltatge i la intensitat de corrent (i d'aquí la potència transferida), i usar aquesta informació per ajustar, de manera dinàmica, i en temps real, la càrrega perquè es transfereixi, sempre, la màxima potència possible, malgrat les variacions de llum, que es produeixin durant el dia.

Eficiència en la conversió d'energia

L'eficiència d'una cèl·lula solar (, "eta"), és el percentatge de potència convertida en energia elèctrica de la llum solar total absorbida per un panell, quan una cèl·lula solar està connectada a un circuit elèctric. Aquest terme es calcula usant la relació del punt de potència màxima, P m , dividit entre la llum que arriba a la cel irradiància ( I , en W/m²), sota condicions estàndard (STC) i l'àrea superficial de la cèl·lula solar ( A c en m²).


La STC especifica una temperatura de 25 º C i una irradiància de 1000 W/m² amb una massa d'aire espectral de 1,5 (AM 1,5). Això correspon a la irradiació i espectre de la llum solar incident en un dia clar sobre una superfície solar inclinada respecte al sol amb un angle de 41,81 º sobre l'horitzontal.

Aquesta condició representa, aproximadament, la posició del sol de migdia en els equinoccis de primavera i tardor en els estats continentals dels EUA amb una superfície orientada directament al sol. D'aquesta manera, sota aquestes condicions una cèl·lula solar típica de 100 cm 2 , i d'una eficiència del 12%, aproximadament, s'espera que pugui arribar a produir una potència de 1,2 watts.

Factor d'ompliment

Vegeu també

Referències

  1. Vanguard I - the World's oldest Satellite Still in Orbit (en anglès) [Consulta: 2.008]. 
  2. L'Agència per als Projectes d'Investigació Avançada per a la Defensa és l'organització central per a la recerca i desenvolupament del Departament de Defensa (DoD) dels EUA

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Panell fotovoltaic