Terra de Peary: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Serralada
Línia 10: Línia 10:


==Geografia==
==Geografia==
Ocupa una superfície de 57 000 km². Es troba a només 700 km al sud del [[Pol Nord]]. És muntanyosa una serralada de 60 a 70 km d'ample la travessa d'est a oest. L'altitud màxima de 1.950 m. Les valls estan principalment cobertes per [[glaceres]] però hi ha el territori sense gel més al nord del món. No va ser cobert per glaceres durant la més recent època glacial.
Ocupa una superfície de 57 000 km². Es troba a només 700 km al sud del [[Pol Nord]]. És muntanyosa, la [[serralada de Roosevelt]] de 60 a 70 km d'ample la travessa d'est a pest I el punt més alt es l'[[Helvetia Tinde]] de 1.929 m. Les valls estan principalment cobertes per [[glaceres]]. Tot i aixi és el territori sense gel més septentrional del món. No va ser cobert per glaceres durant la més recent època glacial.

==Fauna==
==Fauna==
[[Caribú]]s i [[Bou mesquer|bous mesquers]] s'alimenten de l'escadussera vegetació del tipus del [[desert polar]] que només cobreix el 5% del territori. Hi ha solament unes 33 [[plantes amb flors]]. Altres mamífers que hi viuen són la [[guineu àrtica]], el [[llop polar]],l'[[ós polar]], i la [[llebre àrtica]].
[[Caribú]]s i [[Bou mesquer|bous mesquers]] s'alimenten de l'escadussera vegetació del tipus del [[desert polar]] que només cobreix el 5% del territori. Hi ha solament unes 33 [[plantes amb flors]]. Altres mamífers que hi viuen són la [[guineu àrtica]], el [[llop polar]],l'[[ós polar]], i la [[llebre àrtica]].

Revisió del 16:35, 21 jul 2019

Infotaula de geografia físicaTerra de Peary
Imatge
TipusPenínsula Modifica el valor a Wikidata
EpònimRobert Edwin Peary Modifica el valor a Wikidata
Localitzat en l'àrea protegidaParc Nacional del Nord-est de Grenlàndia Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaParc Nacional del Nord-est de Grenlàndia (Groenlàndia) Modifica el valor a Wikidata
Map
 82° 38′ N, 32° 30′ O / 82.63°N,32.5°O / 82.63; -32.5
Banyat perfiord Victoria Modifica el valor a Wikidata
Terra de Peary - ubicació dins Groenlàndia

Terra de Peary és una península del nord de Groenlàndia, a la vora de l'Oceà Àrtic. El punt més septentrional és el Cap Morris Jesup que també és el punt més septentrional de Groenlàndia. El límit sud el forma el fiord E. Hyde.

Aquest territori rep el nom per Robert E. Peary, que va ser el primer a explora-lo durant els anys de 1891 a 1892.

La Terra de Peary no forma part de cap municipi però és una part del Parc Nacional del Nord-est de Groenlàndia. Els Inuit o esquimals van habitar la Terra de Peary en èpoques antigues quan el clima era més suau que l'actual.

L'assentament humà més antic conegut de Groenlàndia, per part d'inuits provinents de l'àrtic americà, s'ha trobat a la Terra de Peary s'ha datat del 2500 aC[1] Actualment els únics habitants són els membes de dues estacions de recerca:Jørgen Brønlund FjordBrønlundhus (fundada el 1948) i Kap Harald Moltke (fundada el 1972).

Geografia

Ocupa una superfície de 57 000 km². Es troba a només 700 km al sud del Pol Nord. És muntanyosa, la serralada de Roosevelt de 60 a 70 km d'ample la travessa d'est a pest I el punt més alt es l'Helvetia Tinde de 1.929 m. Les valls estan principalment cobertes per glaceres. Tot i aixi és el territori sense gel més septentrional del món. No va ser cobert per glaceres durant la més recent època glacial.

Fauna

Caribús i bous mesquers s'alimenten de l'escadussera vegetació del tipus del desert polar que només cobreix el 5% del territori. Hi ha solament unes 33 plantes amb flors. Altres mamífers que hi viuen són la guineu àrtica, el llop polar,l'ós polar, i la llebre àrtica.

Referències

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Terra de Peary
  1. [1] Google Books
  • E. J. Fränkl Crossing north Peary Land in summer 1953

{{#coordinates:}}: no hi pot haver més d'una etiqueta primària per pàgina