Imperi xinès: diferència entre les revisions

Salta a la navegació Salta a la cerca
19 octets eliminats ,  fa 2 anys
L'imperi primerenc es va iniciar en l'[[Edat del ferro|Edat del Ferro]] amb la unificació de la Xina per [[Qin Shi Huangdi|Qin Shi Huang]] el 221 a. C. Aquest esdeveniment va posar fi a cinc segles de guerres feudals que van assolar la [[dinastia Zhou]] i el territori oriental de l'actual Xina. La curta [[Dinastia Qin|dinastia fundada per Qin Shi Huang]] va introduir un govern centralitzat sota el sistema de [[monarquia absoluta]], liderat per l'emperador de la Xina. Després d'abolir el [[feudalisme]] al costat del seu primer ministre, [[Li Si]], va dividir el seu imperi en 36 províncies regides per 3 governadors, un dels quals era civil i un altre militar. Així mateix, va construir xarxes de comunicació entre els diferents municipis de l'imperi. També es va produir una estandardització d'unitats de tota classe, entre les quals cal destacar la de massa i la monetària. La longitud dels eixos dels carros va passar a tenir un valor estàndard i tota Xina va passar a regir-se pel mateix codi de lleis. Malgrat totes aquestes reformes, potser, la més significativa va ser la unificació de l'escriptura. També es va començar la colossal obra d'enginyeria de la [[Gran Muralla Xinesa|Gran Muralla]].
 
L'estructura de govern Qin consistia en el sistema denominat ''Tres Senyors i Nou Ministres'', en el qual els tres càrrecs dels senyors eren ocupats pels tres funcionaris de més alt rang del govern imperial, mentre que els nou ministres estaven composts per totseren els ministres d'importànciamés importants aldel govern central.
 
Els Qin van ser enderrocats l'any 206 a. C. i van ser substituïts per la [[dinastia Han]], que va governar durant quatre segles i va fer del [[confucianisme]] la ideologia de l'Estat. Aquest període va acabar l'any 220 d.C., quan l'imperi va ser dividit durant l'era dels [[Tres Regnes]] ([[Cao Wei|Wei]], [[Shu Han|Shu]] i [[Wu Oriental|Wu]]) i després durant la posterior era de les [[Dinasties Meridionals i Septentrionals]], començat així l'era de desunió coneguda com l'era de les Sis Dinasties, un període de 400 anys de contínua guerra que va durar fins que la [[dinastia Sui]] va derrotar als seus rivals l'any 589.
160.668

modificacions

Menú de navegació