Emulsió: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: id:Emulsi
Línia 25: Línia 25:
[[he:חומר מתחלב]]
[[he:חומר מתחלב]]
[[hr:Emulzija]]
[[hr:Emulzija]]
[[id:Emulsi]]
[[it:Emulsione]]
[[it:Emulsione]]
[[ja:エマルション]]
[[ja:エマルション]]

Revisió del 20:51, 4 maig 2008

A. Dos líquids immiscibles no emulsionats; B. Una emulsió de la Fase B dispersa en la Fase A; C. L'emulsió inestable, lentament es separa; D. El surfactant (línia lila) rodeja la fase B i estabilitza l'emulsió

Una emulsió és una mescla estable i homogènia de dos líquids que sovint no poden mesclar-se, o immiscibles entre ells, com l'oli d'oliva i l'aigua. Una substància, la fase dispersa, és dispersada en l'altra, la fase contínua.

Quan aquest dos líquids estan en un mateix recipient, s'anomenen fases. Exemples d'emulsions son la llet, la maionesa i el fluid de tall que s'empra en metal·lúrgia. Les emulsions poden ser coloïdals o mescles menys estables, com algunes salses per a amanir.

La major part de les emulsions consten d'un líquid polar, como l'aigua; i altre apolar, com l'oli i la majoria de dissolvents orgànics. Quan l'emulsió és estable, un dels líquids es troba formant petites gotes a l'interior de l'altre.

Una emulsió pot desfer-se, (separar-se els dos líquids) per factors com la manipulació mecànica o per efectes químics, com quan la llet és tallada per vinagre o suc de llimona.

Un emulsionant és una substància que ajuda en la formació d'una emulsió. Un tipus d'emulsionant és el detergent, que s'uneix tant als greixos com a l'aigua, mantenint gotes microscòpiques de greix en suspensió. Aquest principi s'utilitza en els preparats per a rentavaixelles, etc.