República Soviètica de la Xina: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
normalitzo infotaula
m Referències|30em -> Referències, mida automàtica de les columnes
Línia 13: Línia 13:


== Referències ==
== Referències ==
{{Referències|30em}}
{{Referències}}
[[Categoria:Articles amb infotaules sense paràmetres de dades]]
[[Categoria:Articles amb infotaules sense paràmetres de dades]]

Revisió del 08:46, 9 ago 2019

Plantilla:Infotaula geografia políticaRepública Soviètica de la Xina
中华苏维埃共和国 (zh-cn) Modifica el valor a Wikidata

HimneLa Internacional Modifica el valor a Wikidata

Localització
Modifica el valor a Wikidata
CapitalRuijin (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Idioma oficialllengües sinítiques Modifica el valor a Wikidata
Religióateisme d'Estat Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Superfície150.000 km² Modifica el valor a Wikidata
Dades històriques
Creació7 novembre 1931 Modifica el valor a Wikidata
Dissolució22 setembre 1937 Modifica el valor a Wikidata
SegüentShaan-Gan-Ning Border Region (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Organització política
Forma de governrepública soviètica Modifica el valor a Wikidata

La República Soviètica de la Xina (RSX) és sovint referenciada en fonts històriques com el Soviet de Jiangxi, per ésser el territori més gran que la comprenia (el Soviet de Jiangxi-Fujian). Va ser fundat el novembre 1931 per Mao Zedong, el General Zhu De i d'altres membres del Partit Comunista de la Xina. L'any 1937 es va dissoldre. El territori dispers de la RSX comprenia el Soviet Nordoriental de Jiangxi, el de Hunan-Jiangxi, Hunan-Hubei-Jiangxi, Honghu, Hunan-Hubei-Sichuan-Guizhou, Shaanxi-Gansu, Szechuan-Shensi, Hubei-Henan-Anhui i Haifeng-Lufeng.

La RSX va ser destruida després d'una sèrie de derrotes militars davant l'Exèrcit Revolucionari Nacional (branca armada del Guomindang, KMT) el 1934.[1] Després de l'incident de Xi'an, el desembre 1936, el PCX i KMT van crear un Front Unitari per resistir la invasió japonesa, fet que va portar al PCX a reconèixer, temporalment, Chiang Kai-shek com a màxima autoritat de la Xina i a la dissoldre oficialment la República soviètica el 22 de setembre de 1937.[2]

Creació

El 7 de novembre de 1931 (aniversari de la revolució russa) es va realitzar la Conferència Nacional de Delegats del Poble Soviètic a Ruijin (瑞金), a la província de Jiangxi. En aquells moments, Ruijin era la capital i la República va rebre assistència de la Unió Soviètica per a que es realitzés la reunió. La República Soviètica de la Xina (en xinès: "中華蘇維埃共和國") va néixer llavors, tot i que la majoria de la Xina era controlada pel Govern Nacional de la República de Xina. Al llarg de la jornada es va realitzar una cerimònia militar que va comptar amb la presència de Mao Zedong i d'altres líders comunistes.

Amb Mao Zedong com a cap d'estat (中央執行委員會主席, "President del Comitè Central Executiu") i cap de govern (人民委員會主席, "President del Consell de Comissaris del Poble"), la República va anar expandint-se, fins a arribar a un màxim de 30.000 quilòmetres quadrats i una població de tres milions d'habitants. La seva economia era més estable que la majoria de les àrees controlades pels senyors de la guerra que controlaven d'altres regions xineses. Durant la dècada dels 30, l'Exèrcit Roig xinès tenia més de 130.000 milicians.

Dissolució

La República Soviètica de la Xina va existir formalment durant el període en què els comunistes controlaven àrees del Soviet de Hubei-Henan-Shaanxi. Bao'an n'era la capital fins que va ésser desplaçada a Yan'an. La República va ser dissolta el 22 de setembre de 1937 quan el Partit Comunista acceptar integrar-se al Segon Front Unitari del Guomindang, durant la segona guerra sinojaponesa. No obstant això, el PCX va seguir mantenint el control de facto de Yan'an, al llarg de tota la guerra contra el Japó.[3]

Referències

  1. «Chinese Soviet Republic». Cultural China. cultural-china.com, 2007–2010. Arxivat de l'original el 25 octubre 2012. [Consulta: 21 setembre 2012].
  2. «Chinese Soviet Republic». Cultural China. cultural-china.com. Arxivat de l'original el 25 octubre 2012. [Consulta: 21 setembre 2012].
  3. Lyman P. Van Slyke, The Chinese Communist movement: a report of the United States War Department, july 1945, Stanford University Press, 1968, p. 44.